Θετικοί οι Ελληνες για τις ΑΠΕ
Ενημερωμένοι για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, θετικοί για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αρνητικοί απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, αλλά και τον λιγνίτη εμφανίζονται οι Ελληνες, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα είναι θετική για την εγκατάσταση ΑΠΕ δίπλα στις περιοχές κατοικίας τους.
Το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί σημαντικά από τις κλιματικές αλλαγές, με σημαντικότερες επιπτώσεις την άνοδο της θερμοκρασίας, τη μείωση των βροχοπτώσεων και την ξηρασία.
Οσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η έρευνα αποτυπώνει την επιθυμία των πολιτών να δώσει η κυβέρνηση προτεραιότητα κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές (38%) και στην προστασία του περιβάλλοντος (25%). Χαμηλά στην ιεράρχηση των ερωτηθέντων καταγράφηκαν η ενεργειακή ανεξαρτησία (6%) και η συγκράτηση των τιμών ενέργειας (4%).
Αισιόδοξη εικόνα
Οσον αφορά το ποια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας θεωρούν οι πολίτες πιο φιλική προς το περιβάλλον, το 37% θεωρεί ότι είναι τα φωτοβολταϊκά και το 36% τα αιολικά.
Το 59% των ερωτηθέντων φέρεται αποφασισμένο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τον επόμενο χρόνο, το 45% να αγοράσει ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, το 44% να μειώσει τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου και το 35% να τοποθετήσει εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας στο σπίτι. Αναμφίβολα, μια αισιόδοξη εικόνα που μένει να αποδειχθεί.
Σχολιάζοντας την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε λίγο πριν κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στη Βουλή, ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, σημείωσε πως οι απαντήσεις «καταρρίπτουν μια σειρά από “βολικούς’’ μύθους, σύμφωνα με τους οποίους για την καθυστέρηση των ανανεώσιμων πηγών ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες. Η ευθύνη περνάει πλέον στα χέρια της Πολιτείας. Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αποτελεί μοναδική ίσως ευκαιρία για τη δυναμική διείσδυση της “καθαρής ενέργειας”, παράλληλα με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος».
Το WWF ζητά βελτιώσεις όσον αφορά τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τον περιβαλλοντικό έλεγχο των έργων ΑΠΕ και τη διαφύλαξη περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, όπως π.χ. το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.
Πού πρέπει να δώσει βάρος η κυβέρνηση για την παραγωγή ενέργειας;
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/2010)
Δημοσίευση σχολίου