ΔΕΗ - Λιγνίτες - Δικαιώματα βιομηχανικών αερίων - στόχοι - προοπτική
Του Αλέκου ΑΘανασιάδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης
Η ΔΕΗ ως γνωστόν έχει ως βασικό καύσιμο τον λιγνίτη, το ʽʼΕθνικό μας καύσιμοʼʼ, το οποίο αποτελεί τη βάση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας και για τα φθηνά τιμολόγια ρεύματος. Το βασικό λοιπόν αυτό καύσιμο κάποιοι έχοντας τα δικά τους συμφέροντα το δαιμονοποιούν, το απαξιώνουν και ζητούν επίμονα την απόσυρσή του από τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την επιστολή του μεγαλύτερου Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ʽʼΣΠΑΡΤΑΚΟΣ΄΄ που εστάλη στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο κίνδυνος να περιοριστεί η παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους λιγνίτες είναι μεγάλος. Απόδειξη ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Κος Αρθούρος Ζερβός, στις 14 και 15 Απριλίου επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές για το θέμα που απασχολεί όλους μας και ειδικότερα τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να παραταθούν οι χρόνοι λειτουργίας των μονάδων.
Η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια πέτυχε την πλήρη και αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και το σημαντικότερο το πέτυχε, με τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οικιακό καταναλωτή.
Ο λιγνίτης αποτελεί και σήμερα τη βάση των ενεργειακών προγραμμάτων της ΔΕΗ. Είναι στρατηγικής σημασίας καύσιμο και εξασφαλίζει:
α. ασφάλεια τροφοδοσίας
β. χαμηλό και προβλέψιμο κόστος εξόρυξης
γ. σταθερότητα τιμών έναντι των έντονων διακυμάνσεων των ανταγωνιστικών καυσίμων(πετρέλαιο -φυσικό αέριο)
Είναι ευχάριστο το γεγονός, ότι η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ ασχολείται έμπρακτα με τη διερεύνηση των τρόπων αντιμετώπισης των ορατών πλέον κινδύνων που αφορούν το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και αυτό γίνεται αυταπόδεικτο, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την κατασκευή της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται όλοι οι τοπικοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, τα Συνδικάτα της ΔΕΗ και οι κάτοικοι των ενεργειακών περιοχών. Τα εκμεταλλεύσιμα λιγνιτικά αποθέματα είναι αρκετά και όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι μέχρι το 2050, ο βασικός οικονομικός πυλώνας της περιοχής θα στηρίζεται στους λιγνίτες.
• Η περιοχή Πτολεμαΐδας μετράει αποθέματα που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη,
• Η περιοχή Αμύνταιου, τα 50 εκατομμύρια
• Η περιοχή Φλώρινας τα 145 εκατομμύρια
• Η περιοχή Αχλάδας τα 68 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα αποθέματα των Κομνηνών, που οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη, τότε σίγουρα η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας καυσίμου.
Βέβαια οι λιγνίτες υπάρχουν, υπάρχει όμως και η οδηγία για τον περιορισμό των ρύπων από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί ʽʼως προς τας υποδείξειςʼʼ.
Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, από τα 4.400 mw που παράγονται στις 16 λιγνιτικές μονάδες στους Νομούς Κοζάνης- Φλώρινας, μόνο η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου, η 1η μονάδα Μελίτης και η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, που ακόμη δεν ξεκίνησε, θα εξαιρεθούν από τα όσα ορίζει η ισχύουσα οδηγία. Μετά το 2016 , υποχρεωτικά οι 10 μονάδες της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας θα ενταχθούν στο μεταβατικό στάδιο για περιορισμένη λειτουργία. Πρακτικά αυτό είναι Κόλαφος για την περιοχή και σημαίνει ότι θα στερηθούμε 3000 mw, αν αποφασιστεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, η κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων για περιορισμένη λειτουργία των παλαιών μονάδων.
Η ΔΕΗ θα πρέπει άμεσα, στα πλαίσια του νόμου περί αντικατάστασης των παλαιών μονάδων, να κάνει χρήση του δικαιώματος και να σχεδιάσει μια νέα μονάδα στην περιοχή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε αντικατάσταση των παλαιών.
Η κατασκευή αυτής της μονάδας, θα πρέπει να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η 5η της Πτολεμαΐδας και η 2η της Μελίτης, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια για λόγους οικονομίας και απασχόλησης.
Μαζί με όλες αυτές τις δραστηριότητες, η ΔΕΗ θα πρέπει άμεσα :
α) να ξεκινήσει την αποκατάσταση των εδαφών και να αξιοποιήσει τα χιλιάδες στρέμματα για καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και
β) να επανεξετάσει από μηδενική βάση τις σχέσεις συνεργασίας της με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής ένα όραμα πολλών ετών που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ
Είναι η στιγμή, όπου η ΔΕΗ θα πρέπει να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα με καύσιμο το λιγνίτη, ώστε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τα ενεργειακά θέματα.
Με εκτίμηση
Αθανασιάδης Αλέξανδρος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης
Δημοσίευση σχολίου