.

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Το ERGON blog δημοσίευσε ακόμη τρεις ενδιαφέρουσες αγγελίες:

  1. Πωλητής HORECA (Αθήνα)
  2. Νέα, καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης σε επιστημονικά πεδία αιχμής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
  3. Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών (Αθήνα)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ραχήλ Μακρή: Ερώτηση για το μέλλον του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει σχεδιασμός για επικείμενη κατάργηση του. Ως γνωστόν αποτελείται από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που εδρεύουν στην πόλη της Κοζάνης, Παιδαγωγικό τμήμα και τμήμα Νηπιαγωγών, τα οποία εδρεύουν στην πόλη της Φλώρινας, μαζί με τα ανεξάρτητα τμήματα Βαλκανικών Σπουδών και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ενώ τους τελευταίους μήνες σχεδιάζεται οργανωμένη Πανεπιστημιούπολη για να στεγάσει τις σχολές στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στην πόλη της Κοζάνης. Οι συνέπειες της κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι πολλαπλές, γιατί εκτός της κατάργησης της διοικητικής οντότητας, το σχέδιο προβλέπει μεταφορά των σχολών από τη Φλώρινα στα Ιωάννινα και κατάργηση των σχολών που εδρεύουν στην Κοζάνη. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπηρετούν 91 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και 51 υπάλληλοι στη διοίκηση του. Φοιτούν περίπου 4000 (3500 προπτυχιακοί και 500 μεταπτυχιακοί φοιτητές). Την ίδια στιγμή, αλλαγές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις προτείνονται και για τα ΤΕΙ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενός ιδρύματος που αποτελείται από πολλά τμήματα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή.
Για την οντότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
1. Οι σχολές της Φλώρινας λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας αλλά και ιστορίας. Η μεταφορά τους στα Ιωάννινα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, θα προκαλούσαν μεγάλο πλήγμα στους πολίτες της περιοχής και στην εξέλιξη των επιστημών και της εκπαίδευσης σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή για τη χώρα, αφού βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη γειτονική ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ουσιαστικά, η ύπαρξη τους είναι επιβεβλημένη και για Εθνικούς λόγους.
2. Για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που εδρεύουν στην Κοζάνη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες για τη στελέχωση τους, παρά τις αντιξοότητες και την αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
3. Ο σχεδιασμός «Αθηνά» που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνει την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αφήνει ανέπαφα άλλα Πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;
2. Προτίθεστε να μεταφέρετε τις σχολές που εδρεύουν στην ακριτική Φλώρινα στην πόλη των Ιωαννίνων την ώρα που συντρέχουν Εθνικοί λόγοι για την διατήρηση τους;

Αθήνα, 30/7/2012

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Πρόταση για νέες προσλήψεις από τις υπηρωρίες των εργαζομένων της ΔΕΗ

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,
ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΒΑΡΔΙΑ Ή ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΒΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ Ή ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ;
ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΔΕΗ;
ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ;

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Με το ηθικό ανάστημα των εργαζομένων που χρόνια τώρα καταγγέλλουμε -όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις- το απαράδεκτο και αντικοινωνικό φαινόμενο, να γίνονται πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες υπερωρίας ετησίως στη ΔΕΗ, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, την ώρα που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι συνάνθρωποί μας.

Με το ηθικό ανάστημα των εργαζομένων που υποδεικνύουν (όχι γιατί μας περισσεύουν) αλλά γιατί δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.

Με την αδιαπραγμάτευτη θέση ΟΤΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΥΠΕΡΩΡΙΑ,

ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ τον τεράστιο κίνδυνο μιας ακόμα λαθεμένης απόφασής σας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση και την αδυναμία λειτουργίας της ΔΕΗ.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Με απόλυτο σεβασμό προς τους άνεργους συνανθρώπους μας, σας λέμε ότι η σωστή απόφαση δεν είναι να μειώσετε το πλαφόν. Η σωστή απόφαση είναι να απεμπλέξετε τις βιομηχανικές επιχειρήσεις από τη λαθεμένη απόφασή σας «10 συνταξιοδοτήσεις -1 πρόσληψη», μια και στη ΔΕΗ λείπουν τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι (κυρίως εργατοτεχνίτες, αλλά πλέον και διοικητικοί) και άμεσα να προχωρήσετε σε προσλήψεις, ΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.

Όσο δε για τις μειώσεις των μισθών, σας υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις.

Όσο δε για τις συγκρίσεις που επιδιώκετε στην απαράδεκτη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού με τους άνεργους συνανθρώπους μας ή με όσους αμείβονται χαμηλότερα από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, εμείς, σεβόμενοι τους άνεργους και χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους -και αυτό το αποδεικνύουν οι αγώνες μας- σας λέμε ότι έχουμε μια άλλη προσέγγιση για το ποια πρέπει να είναι η αμοιβή των ανθρώπων του κόσμου της εργασίας.

Η δική μας θεώρηση λέει ότι η αμοιβή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Το κακό δεν είναι να κάνεις λάθη. Το κακό είναι να μην τα διορθώνεις και με τις αποφάσεις σου να προσθέτεις κι άλλα.

Τις λαθεμένες αποφάσεις σας (όχι μόνο όσες αφορούν εμάς αλλά κάθε απόφασή σας που αφορά το σύνολο του κόσμου της εργασίας) θα τις αντιπαλέψουμε.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Τέσσερις νέες αγγελίες θέσεων εργασίας από το ERGON blog (κάνετε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε ολόκληρες τις αγγελίες):
Νέα προκήρυξη για 110 θέσεις εργασίας (Νεάπολη - Συκιές)
Μηχανολόγος Μηχανικός
Μηχανολόγος Μηχανικός (Θεσσαλονίκη)
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

1η τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Δυτικής Μακεδονίας

H 1η τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης για συζήτηση και διατύπωση γνώμης στο θέμα της ημερήσιας διάταξης :
«Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Στρατηγικός Σχεδιασμός Επιχειρησιακού Σχεδίου».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μελέτη: Οι προβλέψεις για την αγορά των Φ/Β μετατροπέων

Μελέτη της IMS Research αναφορικά με το μέλλον της κατασκευής φωτοβολταϊκών μετατροπέων, κάνει λόγο για την ανάγκη εστίασης στις αναδυόμενες αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ευρώπη το μερίδιο της αγοράς των φωτοβολταϊκών μετατροπέων θα καταγράψει σημαντική πτώση λόγω της πτωτικής πορείας των εγκαταστάσεων σε Γερμανία και Ιταλία λόγω των μειώσεων στις αποζημιώσεις, κάτι το οποίο καθιστά απαραίτητο για τις εταιρίες του κλάδου να δραστηριοποιηθούν σε αγορές στις οποίες προβλέπεται μελλοντική αύξηση της ζήτησης.

Η μελέτη εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων αναμένεται να φτάσει τα 32 GW το 2012, καταγράφοντας έτσι αύξηση 23% συγκριτικά με το 2011.

Την ίδια στιγμή, δεδομένης της κάμψης που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά, προβλέπεται διψήφια πτώση στις τιμές των Φ/Β μετετροπέων φέτος.

πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόταση για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κατάργηση των πολυτεχνικών τμημάτων του;

Τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους. Πρώτα στη λίστα τοποθετούνται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μα­κεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόσταγμα δίνει άμεσα ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το ΥΠΕΚΑ μελετά την αποσύνδεση του ρεύματος από τους φόρους υπέρ τρίτων

Την αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από οποιαδήποτε επιβάρυνση που δεν αφορά το κόστος για το ηλεκτρικό, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τονίζεται ότι μόνο τα τέλη και οι φόροι υπερ τρίτων (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κτλ) αντιπροσωπεύουν το 35-40% της συνολικής επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Μαζί με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβλήθηκαν λόγω Μνημονίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50-60%.

Τονίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 στο λογαριασμό του ηλεκτρικού θα ενσωματώνεται το κόστος της κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 19-38%. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στην αύξηση κατά 28,9% του μεσοσταθμικού κόστους της ΔΕΗ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η επιχείρηση στη ΡΑΕ.

Στόχος είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο ώστε να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του έτους. Οι αποφάσεις αυτές θα «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό του ρεύματος και θα αφήσουν περιθώρια για την αύξηση των τιμολογίων, με περιορισμένη επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Πηγη: skai.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ποταμός της καθαρής ενέργειας ο Αλιάκμονας με τα φράγματα του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στα σχολικά βιβλία ο ποταμός Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Εχει τις πηγές του στον Γράμμο και τις εκβολές του στον Θερμαϊκό Κόλπο, διασχίζοντας πέντε νομούς. Στην αναθεώρησή τους τα σχολικά εγχειρίδια θα πρέπει τώρα να τον αναφέρουν ως τον ποταμό της καθαρής ενέργειας.

Στις 13 Ιουλίου, η ΔΕΗ προχώρησε στην έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του υδροηλεκτρικού Εργου Ιλαρίωνα και ξεκίνησε έτσι η δημιουργία ενός νέου υδροταμιευτήρα που θα προσφέρει ύδρευση, άρδευση, τουριστική ανάπτυξη, αντιπλημμυρική ανάσχεση στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών και φυσικά καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνοντας κι άλλο το ποσοστό των πολύτιμων καθαρών πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Ο Αλιάκμονας καλύπτει πλέον το 2%-2,5% στο συνολικό 8-10% της καθαρής ενέργειας που παράγει η χώρα κυρίως από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του μεγαλύτερου σε μήκος ελληνικού ποταμού, του Αχελώου κι άλλων μικρότερων ποταμών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα φράγματά του που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 35 χρόνια δημιουργούν μια μοναδική συστοιχία λιμνών που ξεκινά από τις λίμνες του Μακροχωρίου και της Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας και συνεχίζεται στις λίμνες των Ασωμάτων, της Σφηκιάς, του Πολυφύτου και τώρα αυτής του Ιλαρίωνα. Ισως στο μέλλον κι αν η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει και η ΔΕΗ το κατορθώσει, να προστεθεί και η τεχνητή λίμνη Ελαφιού...

Λόγω του γεωανάγλυφου της περιοχής ή λόγω κάποιας μορφολογικής συγκυρίας και του σχεδιασμού της ΔΕΗ, η κάθε μια από αυτές τις τεχνητές λίμνες «βλέπει» την άλλη, με κυρίαρχη τη λίμνη του Πολυφύτου, έκτασης 74 τ. χλμ. τη μεγαλύτερη και μητρική λόγω κατασκευής του φράγματός της τη δεκαετία του '70. Αλλωστε, το νέο λιθόρριπτο φράγμα ύψους 130 μέτρων του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα συνολικού όγκου 9 εκατ. κ.μ. που θα δημιουργήσει τον ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκατ. τ. χλμ. δεν απέχει παρά 2-3 χλμ. από τη ΝΔ όχθη της λίμνης Πολυφύτου, στη γέφυρα του Ρυμνίου Κοζάνης. Ο εξοπλισμός του ΥΗΣ Ιλαρίωνα περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW κι ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.

Η ισχύς του νέου ΥΗΣ Ιλαρίωνα Κοζάνης, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στην «Κ» ο τομεάρχης Λειτουργίας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της ΔΕΗ κ. Παναγιώτης Πεσεξίδης, θα προστεθεί σε αυτήν που παρέχουν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας οι ΥΗΣ Πολυφύτου Κοζάνης με 420 GWH τον χρόνο (3 μονάδες των 125 MW), της Σφηκιάς Ημαθίας (3 μονάδες των 105 MW), των Ασωμάτων Ημαθίας (2 μονάδες των 55 MW), της Αγίας Βαρβάρας 940 ΚW και του Μακρυχωρίου Ημαθίας (3 μονάδες των 3,5 MW). Ο σταθμός Ιλαρίωνα προβλέπεται ότι θα παράγει ετησίως 330 GWH καθαρής ενέργειας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ΔΕΗ και της εθνικής οικονομίας, στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Πάντως, η λειτουργία των ΥΗΣ του Αλιάκμονα δεν καθορίζεται από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά από τις ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης - αντιπλημμυρικής ανάσχεσης. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τρίτη κατά σειρά στις παροχές των φραγμάτων, αλλά είναι αναμφίβολα πολύτιμος κρίκος στην ηλεκτροδότηση, λόγω της ταχύτατης ενσωμάτωσής τους στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Τουριστικοί προορισμοί

Η Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί το 70% των αναγκών ύδρευσής της από τον Αλιάκμονα. Τα περισσότερα φράγματά του λειτούργησαν ευεργετικά στο περιβάλλον των νομών Ημαθίας και Κοζάνης. Ορισμένα από αυτά θεωρούνται «έργα ανθρώπων που συμπληρώνουν το έργο της φύσης». Η Αγία Βαρβάρα έξω από τη Βέροια καθίσταται τουριστικός προορισμός, ενώ η λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης αναδεικνύεται σε οικολογικό παράδεισο-καταφύγιο πουλιών που προσφέρεται για τουρισμό.

Μια νέα λίμνη γεννιέται στο φράγμα Ιλαρίωνα

Η λίμνη Ιλαρίωνα (παίρνει το όνομά της από το μοναστήρι του Ιλαρίωνος της Αιανής Κοζάνης, δίπλα στο οποίο κατασκευάστηκε το φράγμα) είναι η νεώτερη λίμνη της χώρας. Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της.

Η περίοδος αυτή, όπως ανέφεραν οι υδρογεωλόγοι της ΔΕΗ, είναι και η πιο κρίσιμη για τον σχηματισμό μιας λίμνης και γι' αυτόν τον λόγο προηγούνται εκτεταμένες γεωλογικές και υδρογεωλογικές μελέτες στο έδαφος που θα καλύψει.

Κομβικό σημείο είναι ο ρυθμός που γεμίζει και σύμφωνα με τη ΔΕΗ η έμφραξη του φράγματος, ενώ η ανάπτυξή της εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Συνολικά η επιφάνεια των νερών της θα καλύπτει έκταση 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα όρια των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, αλλά είναι η τεχνητή λίμνη για την οποία έγιναν οι λιγότερες απαλλοτριώσεις, καθώς ο Αλιάκμονας σ' αυτήν την περιοχή, δηλαδή από τη Μονή Ιλαρίωνος μέχρι τη Μονή του Οσίου Νικάνορος Γρεβενών (Ζάβορδα), στο διάβα των αιώνων, έχει σχηματίσει βαθιές και απόκρημνες χαράδρες που τώρα θα προσφέρουν μεγάλο βάθος νερών.

Είναι η έκτη λίμνη που δημιουργείται κατά μήκος του ποταμού.

Μεταφορά εκκλησίας

Οι παραποτάμιες σωστικές ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία για την προϊστορία της Μακεδονίας και τον μακεδονικό ελληνισμό, ενώ η ΔΕΗ διέθεσε κονδύλι 800.000 ευρώ για να μεταφέρει σε ράγες και σε νέα υψηλότερη θέση το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου Γρεβενών, προκειμένου να μην κατακλυστεί από τα νερά της.

Η υπέροχη διαδρομή που ενώνει τις αρχαιότητες της Βεργίνας με την Αιανή δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης μοναδικού τουριστικού προϊόντος με πολυποίκιλο ενδιαφέρον, αναφέρει ο Δήμος Κοζάνης.

Τα νερά του νέου ταμιευτήρα σε μια εποχή που οι κλιματικές αλλαγές συνδέονται με προβλήματα λειψυδρίας θα συνιστούν πλεονέκτημα, αναφέρει ο δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας και προσθέτει πως «ο Δήμος Κοζάνης θα παρακολουθεί την τήρηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ για την προστασία των μνημείων, αλλά και την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Μονής Ιλαρίωνος ώστε να ξαναγίνει πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών».

Πηγη: Καθημερινή

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Δυο αγγελίες θέσεις εργασίας από το ERGON blog. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες:
1. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη)
2. Μηχανολόγος Μηχανικός (Θεσσαλονίκη)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

European wind power industry backs Commission proposal to boost carbon price

The European Commission has today taken action to shore-up the EU’s Emission Trading System (ETS) by proposing to delay the auctioning of carbon allowances. Delaying allowances is needed to prevent further falls in the carbon price. The move must now be agreed by Member States and the European Parliament.

“The European Commission has finally taken the first step towards boosting the carbon price in the short term. As a second step a permanent solution to the current and future oversupply of carbon allowances needs to be found to ensure a high and stable future price: the amount of allowances put on the market up until 2020 needs to be reduced by 2.6 billion”, said Rémi Gruet, Senior Regulatory Affairs Advisor for Environment and Climate Change at the European Wind Energy Association (EWEA).

“Today’s EU industry is changing and encompasses many new sectors that benefit from ambitious carbon pricing. The wind industry is one of the most dynamic and globally competitive, in 2010 contributing €32.4 billion to the EU’s GDP, €8.8bn in exports, and supporting 238,000 EU jobs. Increasing the carbon price will help both the climate and economic recovery”, Gruet said.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ECRINS map project pinpoints water information in Europe

Europe’s freshwater supplies are under pressure. To improve the understanding and management of water resources, the European Environment Agency (EEA) has created a comprehensive series of map layers showing hydrological features. The tool, providing support to policy makers, spans river catchments from Iceland to the edge of the Persian Gulf.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Προκήρυξη 4ου Πανελλήνιου Αγώνα Δρόμου ¨Μνήμες Λιγνίτη¨

4ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΗ
¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει και να επιβραβεύσει, με κάθε τρόπο, την προσφορά των εργαζομένων της ΔΕΗ και τη συμβολή - ρόλο του λιγνίτη και της περιοχής στην ανάπτυξη της χώρας γενικότερα, το Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού συνδιοργανώνουν, τον 4ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου υπό τον διακριτικό τίτλο ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨.
Μετά τις άκρως επιτυχημένες προηγούμενες διοργανώσεις, την εντυπωσιακή συμμετοχή, τα θετικά σχόλια και το κοινό αίτημα που εκφράστηκε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση για ¨άνοιγα του θεσμού¨, το Σωματείο αναλαμβάνει πλέον τη διοργάνωση του 4ου αγώνα, με ακόμα μεγαλύτερους στόχους, ακόμα περισσότερο μεράκι και θετική διάθεση, ανεβάζοντας τον πήχη και εντάσσοντας τις ¨Μνήμες Λιγνίτη¨ στις κορυφαίες αθλητικές δραστηριότητες.

Γενικές πληροφορίες για την περιοχή: Η πόλη της Πτολεμαΐδας ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Εορδαίας. Αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της Ευρώπης, λόγω των λιγνιτών που κρύβει η γη της Εορδαίας. Απέχει 150 χιλ. από Θεσ/νικη και 520 χιλ. από Αθήνα, με εύκολη και άνετη πρόσβαση μέσω Εγνατίας οδού.

Χαρακτηριστικά του αγώνα: Ο αγώνας αποτελείται από δύο σκέλη: το αγωνιστικό Ανδρών – Γυναικών που η απόσταση είναι 10 χιλ. και το Λαϊκό Δρόμο 5χιλ. Ανδρών – Γυναικών.

Λεπτομέρειες για τα τη διοργάνωση:
• Ημερομηνία διεξαγωγής: 9- 9-2012
• Τόπος διεξαγωγής :Πτολεμαΐδα Ν. Κοζάνης
• Απόσταση 10 χιλ. Αγωνιστικός Δρόμος ανδρών –γυναικών
κατηγορίες (18-30, 31-40, 41-50, 51-60, 60+)
• 5 χιλ. Λαϊκός Δρόμος ανδρών –γυναικών γενική κατάταξη
• Είδος αγώνα: Άσφαλτος
• Υψόμετρο: 600μ.
• Ώρα εκκίνησης: 10:30 π.μ.
• Η κατηγορία συγκροτείται εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 10 άτομα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συγχωνεύονται σε άλλη παραπλήσια κατηγορία, με ευθύνη των διοργανωτών.

Βραβεύσεις:
α) οι τρείς πρώτοι της γενικής κατάταξης (ανδρών-γυναικών)
β)οι τρεις πρώτοι ανά κατηγορία στα 10 χιλ.
γ)οι τρείς πρώτοι της γενικής κατάταξης ανδρών-γυναικών στα 5χιλ. του Λαϊκού δρόμου.
• 1ος κύπελλο: χρυσό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα
• 2ος κύπελλο: αργυρό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα
• 3ος κύπελλο: χάλκινο μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο, μπλουζάκι και καπέλο. Οι απονομές θα γίνουν στον χώρο του τερματισμού στο μνημείο λιγνιτωρύχων.

Γενικές πληροφορίες για τον αγώνα:
 Η διαδρομή είναι ακριβώς 10 χιλ. και αντιστοίχως 5 χιλ. μετρημένη με GPS, χωρίς υψομετρικές διαφορές, εύκολη και ευθεία.
 Η εκκίνηση θα δοθεί από τον χώρο των ορυχείων και θα διέλθει από την εθνική οδό Κοζάνης Πτολεμαΐδας την πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στο μνημείο των λιγνιτωρύχων στην έξοδο της πόλης προς Φλώρινα (Πτολεμαΐδας).
 Σταθμοί νερού θα υπάρχουν 2, στα 5 και στα 8χιλ. Στον τερματισμό θα υπάρχουν φρούτα, χυμοί και ισοτονικά ποτά.
 Ασθενοφόρο επανδρωμένο με το απαραίτητο πλήρωμα θα ακολουθεί τους δρομείς όπως και ομάδα διασωστών με αυτοκίνητο (για περιπτώσεις όπως εγκατάλειψη –μικροπροβλήματα κ.ο.κ).
 Θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με ευθύνη της τροχαίας και της Δημοτικής αστυνομίας.
 Στην αφετηρία και στον τερματισμό θα υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να ντυθούν και να ξεντυθούν αντίστοιχα οι αγωνιζόμενοι. Επιπλέον στο χώρο του τερματισμού θα υπάρχει η δυνατότητα ατομικής καθαριότητας (ντουζ).
 Χιλιομετρική σήμανση της διαδρομής ανά 1χιλ.
 Ατομική χρονομέτρηση για κάθε αθλητή χωριστά μέσω GPS (CHIP).


Δηλώσεις συμμετοχής: Δήλωση συμμετοχής μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στα γραφεία του Σωματείου, Β. Κων/νου 4 (1Ος όροφος), στα κατά τόπους σωματειακά παραρτήματα, ενώ μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση συμμετοχής και τηλεφωνικά στα νούμερα: 2463021211, 21212 και 54251, καθώς και να την αποστείλουν με φαξ στο: 2463021213. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα γίνεται και μέσω της σελίδας του συνδικάτου www.spartakos-dei.gr και με αποστολή email στο info@spartakos-dei.gr έως τις 5-9-2012 .

Πληροφορίες στην οργανωτική επιτροπή:
Παλάσκας Νικόλαος: 6974392761
Λεμονίδης Δημήτριος: 6977432144
Στεργιούλης Παναγιώτης: 6972846265
Φιλημέγκας Γιώργος: 6946037070
Στογιάννης Αθανάσιος: 6977500531
Σταθόπουλος Δημήτριος : 6974566212
Μανώλας Γεώργιος : 6947420404




κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα με θέμα το "Πετρέλαιο Θέρμανσης" υπέβαλαν τριανταένα βουλευτές. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
Κύριοι Υπουργοί
Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τον εφιάλτη των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η 15η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και με τιμή διυλιστηρίου 643,00, Ειδικό φόρο Κατανάλωσης από τα 60,00 ευρώ σήμερα στα 329,00 ευρώ, με εμπορικό κέρδος 70,00 ευρώ και ΦΠΑ (23%), δηλαδή 239,70, η τιμή λιανικής ανά 1000 λίτρα από 950,80 που είναι σήμερα θα πάει στα 1281,70.
Αν λοιπόν αγοράζαμε σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης θα το πληρώναμε 1,28 ευρώ το λίτρο.
Σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή αυτή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα «τσουρουφλίσει» κυριολεκτικά την κάθε οικογένεια και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και άλλες ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί.
Κάποιες πληροφορίες στα ΜΜΕ και στα διάφορα Blogs μιλούν για επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί από την κυβέρνηση στα φτωχά νοικοκυριά.
Όμως υπάρχει ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας καθώς και πολλές περιοχές με μεσαίο και υψηλό υψόμετρο, έχουν θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και απαιτείται θέρμανση για 6 και 7 μήνες.
Τον χειμώνα 2011-2012 τόσο στην Πέλλα όσο και σε όλες τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και για μεγάλη διάρκεια και ανάγκασαν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο, ξύλα, pellets, κλπ.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσόξυλων έχουν από πέρσι εκτιναχθεί στα ύψη, 110-130 ευρώ ο τόνος τα ξύλα (απαιτούνται 20 -25 τόνοι ξύλα) και 0.20-0.30 ευρώ το κιλό τα pellets.
Πρέπει ακόμη να λάβετε υπόψη σας, ότι ένα διαμέρισμα στην πόλη και δη στην Αθήνα θα κάψει πολύ λιγότερο από ένα σπίτι στο χωριό (μονοκατοικία) την οποία το ψύχος την περιβάλλει πανταχόθεν.
Ένα σπίτι στο χωριό και σε υψόμετρο, χρειάζεται σίγουρα 25 τόνους ξύλα δηλ. τουλάχιστον 2.750,00 ευρώ για θέρμανση.
Πετρέλαιο, απαιτούνται 3 τόνοι σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και 4 τουλάχιστον τόνοι σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο.
Δηλαδή για 3000 λίτρα με τιμή 1,40 ευρώ, απαιτούνται 4.200,00 ευρώ.
Πάντοτε με συντηρητική καύση.
Επειδή το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο «εφιάλτης» όλων των νοικοκυριών, αλλά ακόμη περισσότερο των νοικοκυριών στην Βόρεια Ελλάδα την Ήπειρο, την Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές όλης της χώρας μας με υψόμετρο.
Επειδή έχετε τις θερμοκρασίες και την διάρκεια του περσινού χειμώνα στις διάφορες περιοχές από την Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Επειδή πρέπει να στηριχθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, άνεργοι κ.α.).
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης;
2. Ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας θα στηριχθούν και με ποιόν τρόπο;
3. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των συμπολιτών μας που θα υποστηριχθούν από την πολιτεία;
4. Ποιο θα είναι το ύψος της χρηματικής υποστήριξης;

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με φορείς ΑΠΕ

Ευρεία σύσκεψη του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, με φορείς των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας
Στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου είχε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012, συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ).

Στη συνάντηση μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκος και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, Αρθούρος Ζερβός.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, M. Παπαγεωργίου, επεσήμανε την ανάγκη και τη δέσμευση να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα παραμένει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αγοράς και το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που θα διασφαλιστεί και με τη διόρθωση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της.

Οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για κλαδικά ζητήματα και γενικότερα για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την αγορά ενέργειας. Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και διαπιστώθηκε η διάθεση όλων να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και την αλλαγή του Ρυθμιστικού Πλαισίου.

Οι επαφές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και Τρίτη 30-31 Ιουλίου 2012, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΑΣΠΗ).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Απροετοίμαστη η χώρα για τις επιβαρύνσεις από τους ρύπους το 2013

Ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 11,2 ευρώ η μεγαβατώρα, θα χρειάζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ, προκειμένου να αγοράσει τα επιπλέον δικαιώματα εκπομπής ρύπων που χρειάζεται με το νέο αυστηρότερο σύστημα του μηχανισμού εμπορίας (ETS) που μπαίνει σε εφαρμογή. Το ποσό αυτό προκύπτει με συντηρητικούς υπολογισμούς για την τιμή των δικαιωμάτων στα 10 ευρώ ο τόνος, ενώ σε περίπτωση που – όπως επιδιώκεται από κάποια λόμπι υπάρξει τεχνητή αύξηση των τιμών στα 20 ευρώ – τότε το κόστος διπλασιάζεται με δεδομένο ότι οι ανάγκες της ΔΕΗ παραμένουν σταθερές και η εταιρεία χρειάζεται 50εκ δικαιώματα CO2 ή αλλιώς 1,12 τνCo2 /MWH . Το πρόβλημα βεβαίως που θέτουν από την πλευρά τους κύκλοι της βιομηχανίας, οι οποίοι και βλέπουν να επέρχεται ένα σημαντικό πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης, είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία ή προεργασία, ώστε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες προστασίας από τις επιπτώσεις του μηχανισμού ή ακόμη και για να λάβει μια εξαίρεση όπως συνέβη με την περίπτωση αρκετών άλλων χωρών. Άμεσο κόστος Όπως προβλέπει ο νέος μηχανισμός εμπορίας ρύπων, από 1/1/2013 όλα τα δικαιώματα αερίων ρύπων CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή δεν θα είναι δωρεάν και θα πρέπει οι παραγωγοί να τα αγοράσουν από το χρηματιστήριο ρύπων. Οι βιομηχανίες που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου πρέπει να διαθέτουν ίσο αριθμό δικαιωμάτων, ενώ η μεθοδολογία υπολογισμού των δικαιωμάτων για πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων βασίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να «χάνουν» δικαιώματα και να επιβαρύνονται. Για όποια αλλαγή πάντως, τα σχετικά αιτήματα θα πρέπει πρώτα να γίνουν σε εθνικό επίπεδο από τις κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή σχεδίου τεχνητής αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Επομένως η βιομηχανία ζητεί αφενός συνεπή στάση προστασίας της βιομηχανικής βάσης και τοποθέτηση της χώρας κατά της χειραγώγησης του μηχανισμού εμπορίας ETS Εξαιρέσεις Πάντως δεν παύει η χώρα μας να έχει χάσει τη δυνατότητα – εξαιτίας πολιτικής επιλογής των προηγούμενων κυβερνήσεων που θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη – να εξαιρεθεί από το σύστημα. Σημειώνουμε ότι ο μηχανισμός ETS ισχύει μόνο για τις χώρες της Ευρώπης ενώ μετά από αίτημά τους έχουν εξαιρεθεί μέχρι το 2020 οι χώρες που εισήρθαν τελευταίες στην Ευρώπη ( Βουλγαρία , Ρουμάνια , Κύπρος κ.λπ. ). Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι σημαντικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας σε βιομηχανικό επίπεδο όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων. Προστασία Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Οδηγία 29/2009 σχεδίασε έναν μηχανισμό υποστηριξης - αντισταθμισης της επιβαρυνσης για τις βιομηχανιες έντασης ενεργειας όπως μεταλουργια , αλουμινιο , χαλυβουργια, χαρτί , κλωστουφαντουργια κ.λ.π Η επιβαρυνση για αυτές τις βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 50εκ Ευρώ για τιμή δικαιωματων 10 Ε/τν CO2 ή 100 εκ για 20 Ε /τν . O μηχανισμός προβλέπει την επιδοτιση τους κατά ένα ποσοστο περίπου 60% ανάλογα με την επιχειριση και την αξιολόγιση της με τις βέλτιστες πρακτικές. Ωστόσο η Οδηγία καθορίζει μόνο το μέγιστο ποσό επιδότησης που μπορεί να πάρει μια εγκατάσταση και το κάθε Κράτος Μέλος έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για το ύψος και το μηχανισμό των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία. Αυτό δημιουργεί δυνητικά τεράστιες ανισορροπίες εντός της Ευρώπης, αφού κάποιες χώρες (πχ Αγγλία, Γερμανία), έχουν ήδη δεσμευτεί για μέγιστη επιδότηση της βιομηχανίας τους και έχουν καθορίσει με ακρίβεια το μηχανισμό ενώ άλλες δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα έχουν ανάλογη δυνατότητα. Ο μηχανισμός προβλέπει την υποστήριξη των βιομηχανιων από εθνικούς πόρους ( ίδε πράσινο ταμείο ). Στην Ελλαδα πάντως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. ΕΒΙΚΕΝ Για το θέμα του έμμεσου κόστους που θα προκύψει από την αφαίρεση των δικαιωμάτων εκπομπής για τους ηλεκτροπαραγωγούς, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών έχει καταθέσει τρεις προτάσεις: Να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης (derogation) για τη μη εφαρμογή από 1/1/2013 του υποχρεωτικού μηχανισμού δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή σε αναλογία με την εξαίρεση που πέτυχαν τα 10 νέα Κράτη Μέλη της ΕΕ με τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων που δεν θα υπερβαίνουν το 70% των πραγματικών εκπομπών του 2013 και που σταδιακά θα μειωθούν και θα μηδενιστούν το 2020 Ή εναλλακτικά να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό ο εθνικός μηχανισμός ώστε να δεσμευτεί επαρκές ποσοστό των εσόδων από τις κρατικές δημοπρασίες δικαιωμάτων για τη στήριξη της βιομηχανίας Και τέλος να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον σε ποσοστό 60% του έμμεσου κόστους. Πηγη: energypress.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

50% αύξηση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 50% στο πρώτο 6μηνο του 2012, σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).
Η έκθεση της EWEA «βασικές τάσεις και στατιστικά» αναφέρει ότι 132 νέες παράκτιες ανεμογεννήτριες, που παρέχουν 523 μεγαβάτ ισχύος, συνδέθηκαν πλήρως με το δίκτυο τους πρώτους 6 μήνες του 2012, συγκριτικά με τα 348.1 μεγαβάτ για την ίδια περίοδο το 2011.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Δυο θέσεις για Μηχανικούς δημοσιεύθηκαν στο ERGON blog: (1) Μηχανολόγος Μηχανικός (Ιταλία), (1) Μηχανικός (έργο αποχέτευσης - Θεσσαλονίκη).
Αναλυτικά οι δυο αγγελίες:

Μηχανολόγος Μηχανικός (Ιταλία)

Μηχανικός (έργο αποχέτευσης - Θεσσαλονίκη)


πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Χαρτογραφική Εβδομάδα στην Κοζάνη 9 - 13 Οκτωβρίου 2012: «Η Κοζάνη στους Χάρτες»

«Η Κοζάνη στους Χάρτες» είναι ο τίτλος της Χαρτογραφικής Εβδομάδας που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη το διάστημα 9 - 13 Οκτωβρίου 2012, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει το 12ο εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας που θα γίνει στις 10–12 Οκτωβρίου 2012, στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Κοβεντάρειο», με θέμα «Χαρτογραφία και Χωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις στο Αρχοντικό «Λασσάνη» στις 9 και 10 Οκτωβρίου με θέμα “Επί χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στη Δυτική Ευρώπη – Ουγγαρία”, ενώ στις 13 Οκτωβρίου θα γίνει η Πανελλήνια Ημερίδα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας: «Η Εθνική Υποδοµή Γεωχωρικών Πληροφοριών και τα Κομβικά Σημεία Επαφής», στο «Κοβεντάρειο».
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας, ενώ την υποστηρίζουν ο Δήμος Κοζάνης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Eötvös Loránd, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης και η ICA – Commission on Digital Technologies in Cartographic Heritage.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στη σελίδα: http://xeee.web.auth.gr/

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πλήγμα στο ΑΕΠ της χώρας θα επιφέρει η μεταλιγνιτική εποχή

Tου Θαναση Tσιγγανα από την Καθημερινή, 25/7/12...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τεράστιο κόστος στην απασχόληση και στον τομέα των εισοδημάτων, με κύριο χαρακτηριστικό τις απανωτές «εκρήξεις ανεργίας», θα επιφέρει στη Δυτική Μακεδονία και κατ’ επέκταση και στο ΑΕΠ της χώρας η μεταλιγνιτική εποχή.

Δύο χρόνια μετά τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τη συμμετοχή του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό κεφάλαιο για να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., μελέτη του Τμήματος Δ. Μακεδονίας του ΤΕΕ δείχνει ότι η στροφή αυτή, αν δεν συνοδευτεί με τις κατάλληλες δράσεις και μέτρα, θα φέρει τα «πάνω κάτω» στην περιοχή και στο ΑΕΠ της χώρας. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας ο πρόεδρος του τμήματος, Δημ. Μαυροματίδης, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις «η υλοποίηση των οποίων πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

Σήμερα, στον ενεργειακό άξονα της Δ. Μακεδονίας εξορύσσονται ετησίως 50 εκατ. τόνοι λιγνίτη. Τροφοδοτούν τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής, συνολικής ισχύος 4.270 MW, και 6.882 μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι της ΔΕΗ συντηρούν συνολικά 22.573 θέσεις εργασίας που δημιουργούν συνολικό πλούτο 1.198 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για ανταγωνιστική, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια που εξειδικεύεται στον κανόνα 20-20-20, δηλ. 20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και 20% περικοπή στην ενεργειακή κατανάλωση, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τη χρήση λιγνίτη. Με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ, το 2025 αναμένεται να τεθεί εκτός λειτουργίας το 50% της υπάρχουσας εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΔΜ/ΤΕΕ, η απόσυρση μόνο 300 MW λιγνιτικής ισχύος στην περιοχή θα στερήσει από την τοπική οικονομία 83 εκατ. ευρώ ετησίως και θα προκαλέσει απώλεια 1.559 θέσεων. «Αν αποσυρθούν 2.400 ΜW χωρίς ισοδύναμα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, τα μεγέθη θα αποδειχθούν εφιαλτικά και μη αναστρέψιμα για την περιοχή». Επίσης, η αντικατάσταση λιγνιτικής ισχύος με ισχύ προερχόμενη από εισαγόμενο φυσικό αέριο με τιμή αγοράς δικαιωμάτων CO2 στα 10 ευρώ/τόνο θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 83 εκατ. ευρώ ετησίως για τη Δ. Μακεδονία και επιπλέον 22,8 εκατ. ευρώ ετήσιες απώλειες για την εθνική οικονομία.

Ο λιγνίτης από το 1960 έως σήμερα πρόσφερε στη Δ. Μακεδονία 35 δισ. ευρώ και ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα 562.000 GWh. Απέτρεψε την εισαγωγή 154.000.000 τόνων πετρελαίου και πρόσφερε στην εθνική οικονομία εξοικονόμηση συναλλάγματος 50 δισ. δολ. Μέχρι το 2054 που προβλέπεται να αποσυρθεί η τελευταία μονάδα, αναμένεται να προσφέρει άλλα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οριακό και κρίσιμο σημείο καμπής για την περιοχή θα είναι το 2021, οπότε και θα έχει απολεσθεί σημαντικό μέρος των θέσεων και των εισοδημάτων από τη λιγνιτική δραστηριότητα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Τρεις νέες θέσεις εργασίας για Μηχανικούς από τις ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog: (1) Μηχανικός για ECU development (Γερμανία, Στουτγάρδη), (1) Χημικός Μηχανικός (Θεσσαλονίκη), (1) Μηχανολόγος Μηχανικός PhD (Ερευνητικό Πρόγραμμα).
Αναλυτικά:
Μηχανικός για ECU development (Γερμανία, Στουτγάρδη)
Χημικός Μηχανικός (Θεσσαλονίκη)
Μηχανολόγος Μηχανικός PhD (Ερευνητικό Πρόγραμμα)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

TechNews: Τον γύρο του κόσμου με ένα φωτοβολταϊκό αεροπλάνο

Το Solar Impulse, το πρώτο επιτυχημένο αεροσκάφος που αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά, επέστρεψε στη βάση του στην Ελβετία πραγματοποιώντας με επιτυχία την πρώτη διηπειρωτική του πτήση.


Το Solar Impulse διάνυσε σχεδόν 7.000 χιλιόμετρα πετώντας πάνω από τέσσερις χώρες πριν επιστρέψει στην Παγιέρν της Ελβετίας. Απογειώθηκε αρχικά στις 24 Μαΐου και έκανε οκτώ στάσεις σε Ισπανία, Μαρόκο, Γαλλία.

Το Solar Impulse διαθέτει 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα τοποθετημένα στην επάνω πλευρά των πτερυγίων του. Αυτά τροφοδοτούν με ισχύ τις τέσσερις μηχανές 10 ίππων. Επίσης διαθέτει ματαρίες ώστε να αποθηκεύει μέρος της ηλιακής ενέργειας για να ταξιδεύει και το βράδυ.

Όμως το ταξίδι δεν σταματά εδώ. Ο στόχος που θέτουν οι κατασκευαστές του είναι να ταξιδέψει κάνοντας το γύρος του κόσμου με μοναδική πηγή ενέργειας τον ήλιο. Τ ταξίδι αυτό προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2014 με ένα νέο αεροσκάφος ελαφρώς βελτιωμένο από το Solar Impulse.

Δείτε το video:


technolnews.blogspot.com

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

EURELECTRIC: Renewables Must Enter The Market

The European Commission's strategy on renewables (RES) should spell out immediate next actions and clearly distinguish between the pre- and post-2020 periods, EURELECTRIC says in a paper published today in response to the Commission's Renewable Energy Communication.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Τάκης Αθανασόπουλος νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ, επί σειρά ετών στέλεχος επιχειρήσεων, και καθηγητής Πανεπιστημίου Τάκης Αθανασόπουλος αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ο κ. Αθανασόπουλος αντικαθιστά τον Ιωάννη Κουκιάδη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Εξώδικο στη ΔΕΗ για το «πάγωμα» στις προσλήψεις σε 8μηνα και 2μηνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του την Τετάρτη 25/7/2012 αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή εξώδικης δήλωσης – πρόσκλησης. Κύριε Πρόεδρε, Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε για να καλύψει στοιχειωδώς τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης η τεράστια έλλειψη τακτικού προσωπικού, προσλαμβάνει έκτακτο – εποχικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας, παρότι με το προσωπικό αυτό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, γεγονός που απαγορεύει τόσο η Ελληνική όσο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο να έχουν ¨παγώσει¨ και οι προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, λόγω του ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική ΠΥΣ σύμφωνα με τον Νομό 4057/12. Αποτέλεσμα τούτου είναι να ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικοί τομείς και δραστηριότητες στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα κι ενός blackout.

Με ευθύνη των Γενικών Διευθύνσεων, προκειμένου να συνεχίζονται οι λειτουργίες των παραγωγικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης -αλλά με διαδικασίες που ελέγχονται για την νομιμότητα τους- δίδεται σε εργολάβους, με απευθείας ανάθεση, η λειτουργία βασικών δομών της παραγωγικής διαδικασίας στους Σταθμούς και στα Ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ.

Η συγκεκριμένη πρακτική, εκτός του ότι στερείται νομιμότητας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των εγκαταστάσεων, αφού οι ανάδοχοι – εργολάβοι στερούνται γνώσης και εξειδίκευσης για να λειτουργούν/χειρίζονται τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να αυξάνονται προκλητικά τα ενδεχόμενα για κάποιο βιομηχανικό ατύχημα με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Επιπρόσθετα, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος λειτουργίας, ενώ με αυτό τον τρόπο διευρύνεται ο εργασιακός Μεσαίωνας (δουλεμπόριο), αφού είναι γνωστό ότι στο όνομα του εργολαβικού κέρδους οι εργολάβοι δεν καταβάλουν κανονικά στους εργαζόμενους που απασχολούν τους μισθούς, τα επιδόματα κλπ.

Κύριε πρόεδρε

Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη καθυστέρηση για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού, δεν κρύβει πίσω της κανένα σχέδιο εκχώρησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε out searching αλλά έχει να κάνει με τις αρρυθμίες που προέκυψαν στην λειτουργία του κράτους από τις διπλές Βουλευτικές εκλογές και εξ αυτού καθυστερεί η έκδοση της σχετικής ΠΥΣ.

Κύριε Πρόεδρε

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα παρακολουθεί στενά το εν λόγω θέμα και καλεί τόσο τη ΔΕΗ Α.Ε όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να διευθετήσουν το θέμα για να επέλθει η επιβεβλημένη ομαλή λειτουργία στην μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.

Σε διαφορετική περίπτωση, με ευθύνη του Σωματείου, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια μηδέν εξαιρουμένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΗ Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Χαλκοκονδύλη 30) και εκπροσωπείται νομίμως, για να λάβει γνώση για τις νόμιμες συνέπειες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενέργεια από τους ρύπους βλέπουν στη Δυτική Μακεδονία

Τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας, εκείνου της Δυτικής Μακεδονίας,φιλοδοξεί να «εκμεταλλευτεί» το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει το όραμά του, που φέρει το όνομα «ενεργειακός διάδρομος». Πρόκειται για μια προσπάθεια δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν, σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια, ώστε να παραχθούν καύσιμα. Η διαδικασία ονομάζεται επιστημονικά «διεργασία παραγωγής ηλιακού υδρογόνου με την τεχνολογία "Hydrosol"» και όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία έγκειται στο μεγάλο φορτίο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το θέμα αυτό εξετάστηκε ιδιαίτερα στη χθεσινη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη,Γιώργου Δακή,στην Κοζάνη. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της δραστηριότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, μέσα από τις κινητές μονάδες του ΕΚΕΤΑ και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας που διαθέτει στον χώρο της μείωσης της σωματιδιακής ρύπανσης. Ένα τρίτο επίπεδο συνεργασίας αφορά το ρόλο του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ στην υποστήριξη μελετών για το διαμετακομιστικό ρόλο της Περιφέρειας, αλλά και την προώθηση μέσων αειφορικής αστικής μετακίνησης στην περιοχή της Κοζάνης. Μεγάλη, τέλος, σημασία, αποδίδει το ΕΚΕΤΑ στη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με εκείνη της Κεντρικής Μακεδονίας, στον συνεργατικό σχηματισμό (cluster) που συντονίζει για τη συνεργασία επιχειρήσεων στο χώρο της ενέργειας. Σημεία αιχμής για τη Δυτική Μακεδονία, θεωρούνται, άλλωστε οι τομείς της τηλεθέρμανσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο προσωρινός διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ, Εμμανουήλ Κακαράς, υπεγράφη σύμβαση με το δήμο Κοζάνης που προβλέπει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την τηλεθέρμανση της πόλης. Σημειώνεται, ότι η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την δραστηριοποίηση του ΙΔΕΠ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πηγη: www.energia.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Σήμερα στη στήλη "ΑΓΓΕΛΙΕΣ" του ERGON blog δημοσιεύθηκε μια ακόμη θέση εργασίας. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον Ένθετο για τις 2.051 προσλήψεις στην Βόρεια Ελλάδα
Αναλυτικά:
Μία (1) θέση: Μηχανικός - Επίβλεψη Δημοσίων Έργων
2.051 προσλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τέλος εβδομάδας το πρώτο πακέτο μέτρων για ΑΠΕ

Την εκ βάθρων επανεξέταση του συστήματος που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προτείνει η ΡΑΕ, την ίδια στιγμή που κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, διαμηνύουν ότι το πρώτο πακέτο μέτρων και αλλαγών αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού έχουν ήδη «κλειδώσει» οι βασικές αλλαγές. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές για το ποιες αλλαγές θα προωθηθούν σε πρώτη φάση, ως πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη στήριξη της αγοράς, η φράση που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία των αποφάσεων είναι το περίφημο «δεν υπάρχουν ταμπού» του υφυπουργού Α. Παπαγεωργίου.

Πριν τις αποφάσεις πάντως, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αναμένεται να γίνει συνάντηση με τους φορείς των ΑΠΕ όπου και θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι εντός της βδομάδας θα ανακοινωθεί μια δέσμη άμεσων μέτρων με στόχο να αποκτήσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού νέα ανάσα ρευστότητας – σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται πιθανότατα και το νέο δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ καθώς τα δάνεια προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχουν ήδη εξαντληθεί. Με τα μέτρα αυτά θα επιδιωχθεί αφενός να μην υπάρξει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αν και όπως χαρακτηριστικά μεταφέρουν αρμόδιες πηγές «εάν χρειαστεί και κριθεί απολύτως αναγκαίο θα γίνει και αυτό» και αφετέρου να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο λίγων μηνών μέχρι το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και συμμετέχοντες στην αγορά για την προώθηση των διαρθρωτικών και δομικών αλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τις επαφές που έχει ήδη εγκαινιάσει και θα εντατικοποιήσει στο προσεχές διάστημα ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας, εκείνο που θα ζητήσει από τους συνομιλητές του είναι «συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικές εφαρμόσιμες λύσεις» για τα προβλήματα της αγοράς.

Σαρωτικές αλλαγές

Στο κομμάτι των ΑΠΕ πάντως, η πρώτη γεύση που έδωσε χθες η έκθεση της ΡΑΕ, στις επτά αράδες όπου γινόταν αναφορά στην πράσινη ενέργεια, φαίνεται ότι έρχεται κοσμογονία αλλαγών.

Έτσι σύμφωνα με το κείμενο προτάσεων του ρυθμιστή, υπό κρησάρα μπαίνουν τα εξής:

1. Τα οικονομικά κίνητρα και ο μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ

2. Οι διαδικασίες υλοποίησης μονάδων ΑΠΕ

3. Οι ποσοτικοί στόχοι σε σχέση με το μείγμα

4. Η τεχνολογική ωριμότητα και ο βαθμός διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών

Στόχος των παρεμβάσεων και των αλλαγών που θα γίνουν θα είναι αφενός η επίτευξη των εθνικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη εθνική κατανάλωση η/ε, αφετέρου η συγκράτηση της περαιτέρω αύξησης του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ).

Αντιδράσεις

Φυσικά από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ και ιδιαίτερα οι φορείς των φωτοβολταϊκών βρίσκονται ήδη επί ποδός, όπως φάνηκε και από τις πρώτες αντιδράσεις. Χθες πάντως, ο ΣΕΦ, επέλεξε να παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Αριστοτελείου, δίνοντας το στίγμα της θέσης που θα υπερασπιστεί ο κλάδος ότι τα φωτοβολταϊκά δεν επιβαρύνουν αλλά ελαφρύνουν το σύστημα, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι υπολογισμοί ωστόσο είναι στρεβλός και εξαιτίας αυτού του γεγονότος φουσκώνει το έλλειμμα των ΑΠΕ, που επιδοτεί στην πράξη τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Πηγη: energypress.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μονοδιάστατη η μελέτη του ΤΕΕ για την εκτίμηση των κόστους μετάβασης σε καθεστώς μειωμένης λιγνιτικής ισχύος

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, αλλά και να διαβάσουμε τη μελέτη που εκπόνησε ερευνητική ομάδα με ευθύνη του Τ.Ε.Ε. τμ. Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς μειωμένης λιγνιτικής ισχύος». Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προβούμε σε ολοκληρωμένη αποτίμηση της μελέτης. Αλλά είναι εύλογο και εύκολο να γίνει μια πρώτη κριτική και να κατατεθούν οι πρώτες πολιτικές επισημάνσεις επί της μελέτης.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις συνέπειες μια ταχείας και απρογραμμάτιστης μείωσης της λιγνιτικής ισχύος στην περιοχή. Αντίθετα, η διερεύνηση πρέπει και να τις αποτιμήσει για να διεκδικηθεί πολιτικά η αποζημίωσή αλλά και να αναδείξει τον τρόπο και το δρόμο ώστε η απεξάρτηση από το λιγνίτη να γίνει με το μικρότερο κόστος και την καλύτερη προοπτική. Δυστυχώς όμως, από πρώτη ανάγνωση, η μελέτη του ΤΕΕ φαίνεται να στοχεύει περισσότερο στην παγίωση της υπάρχουσας κατάστασης και λιγότερο στην αναζήτηση διεξόδων για την βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρώντας πώς πρέπει η παγκόσμια πραγματικότητα να προσαρμοστεί στις δικές μας «ανάγκες» και όχι εμείς στην παγκόσμια πραγματικότητα.
Γνώμη μας είναι πώς σε μια μελέτη για τις συνέπειες θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίες που χάνονται ως συνέπεια της υπέρμετρης ανάπτυξης και της όχλησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Δηλαδή πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην περιοχή ακριβώς λόγω της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Αν και αναφέρεται ακροθιγώς η μονοκαλλιέργεια ως συνέπεια, παρόλα αυτά αυτό δεν αποτιμάται. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πώς η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι σταθερά, εδώ και πολλά χρόνια, πρωταθλήτρια στην ανεργία με ποσοστό πλέον 28.5% στον γενικό πληθυσμό και διπλάσιο αυτού στους νέους. Η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, για κάθε θέση εργασίας που δημιουργεί καταστρέφει πολύ περισσότερες!
Για να είμαστε επίσης δίκαιοι, θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή αποτίμηση των συνεπειών, τόσο των περιβαλλοντικών όσο και των οικονομικών. Δηλαδή θα πρέπει να αποτιμηθεί και το λεγόμενο εξωτερικό κόστος, όπου -λαμβάνοντας υπόψη το πιο αισιόδοξο σενάριο του Ε.Μ.Π που το υπολογίζει σε περίπου 5 ευρωσεντ ανά kw - και αφαιρώντας το κόστος των κλιματικών αλλαγών τότε οι λιγνιτικές περιοχές της χώρας έχουν λαμβάνειν ένα ποσό της τάξης των 6 δις € μόνο για την τελευταία εικοσαετία ! ( > 5 δις για ΛΚΔΜ)[1] .
Και όλα αυτά ως αποτέλεσμα ενός καθεστώτος κρυφών επιδοτήσεων, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της (χθες) για την ανάπτυξη των ΑΠΕ απευθύνει σαφές μήνυμα στα κράτη-μέλη να «καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα», σημειώνοντας επιπλέον ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.[2]Ακόμα πρέπει να αποτιμηθεί η μη αναστρέψιμη απώλεια του τοπικού φυσικού κεφαλαίου, οι περιβαλλοντικές συνέπειες. Μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος υπολογίζει το κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση για την χώρα μεταξύ 3,3 και 5,2 δις ετησίως[3]. Οι οικονομικές συνέπειες από την μη λήψη μέτρων για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, υπολογίζονται –σε κόστος για την ελληνική οικονομία- σωρευτικά μέχρι το 2100 σε 700 δις ευρώ[4].
Αναγνωρίζουμε την σημασία που διαδραμάτισε ιστορικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας η χρήση των λιγνιτών της Δυτ. Μακεδονίας. Επίσης αναγνωρίζουμε πώς αυτή η εξέλιξη άλλαξε και τον χαρακτήρα στης περιοχής. Ήδη όμως το Οικολογικό Κίνημα από την δεκαετία του 1990 χτυπούσε καμπανάκι για τις εξελίξεις που έρχονταν και το αδιέξοδο στο οποίο έμπαινε η περιοχή. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, το παλιό μοντέλο εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο. Όσο επιδιώκουμε την συντήρηση του, τόσο θα εγκλωβίζουμε την περιοχή σε αδιέξοδο. Δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητό πως το μέλλον της περιοχής πρέπει να είναι πράσινο.
Υπενθυμίζουμε την πρόταση μας, την οποία έχουμε καταθέσει επίσημα στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, να γίνει η περιοχή χώρος υποδοχής για πράσινο ενεργειακό εξοπλισμό όπου μπορούν να δημιουργηθούν, μέχρι το 2020, 3000 θέσεις εργασίας .
Πιστεύουμε πώς η περιοχή πρέπει να κατευθυνθεί προς ένα μοντέλο που θα σέβεται την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Όποιος δε συνεχίζει να εξαγγέλλει σαν όραμα του για την περιοχή τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά από την άλλη επιμένει στον να συντηρεί το ίδιο μοντέλο, είτε δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη είτε προσπαθεί να μας κοροϊδέψει όλους μαζί.

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας

Περισσότερες πληροφορίες: Λευτέρης Ιωαννίδης τηλ. 6947823734

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Μελέτη εκτίμησης του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής


Το ΤΕΕ στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου ως Συμβούλου του Κράτους, με τη συνεισφορά των μελών του, τα θεσμικά του όργανα συνεπικουρούμενο από τις Μόνιμες Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του, επεξεργάζεται και καταθέτει απόψεις, προτάσεις και προβληματισμούς στους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία.
Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι τα παρακάτω:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΝΩΣΗ: Παρόντες στη μάχη για ισχυροποίηση του Εθνικού μας λιγνίτη

Χθες, παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, εμπεριστατωμένη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σχετικά με τις συνέπειες της λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, ο λιγνίτης ήταν, είναι και θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης που έβγαλε την περιοχή από την αφάνεια, διατηρεί τους κατοίκους της σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και στο μέλλον θα την οδηγήσει έξω από το αδιέξοδο της κρίσης.
Η «ΕΝΩΣΗ» δεν στηρίζει συγκυβερνήσεις, αλλά το λιγνίτη και τους εργαζομένους που αποτελούν την ψυχή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και το Εθνικό μας κεφάλαιο που αντιστέκονται στις ταγές των ξένων συμφερόντων και βοηθούν τη χώρα να διατηρεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό το εμπορικό ισοζύγιο, διατηρώντας ψηλά το Εθνικό καύσιμο.
Παρά τις πιέσεις της συγκυβέρνησης και των συνεταίρων τους στην περιοχή, η «ΕΝΩΣΗ» θα συνεχίσει να μάχεται για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, για την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων της, ενώ αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον, αφού η σταθερότητα των θέσεων της και η συνεχής ισχυροποίηση της ενοχλεί τα λόμπυ των συμφερόντων που θέλουν να ρημάξουν τη ΔΕΗ προς όφελος των επιχειρηματιών και κατά των απλών εργαζομένων.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι συνέπειες της τυχόν απαξίωσης του λιγνίτη και οι προβλέψεις για το μέλλον.
Η «ΕΝΩΣΗ» δεν θα επιτρέψει την απαξίωση του.
Η «ΕΝΩΣΗ» δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση για τα κεκτημένα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, γιατί πολύ απλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει αυτά από τους εργαζομένους και τα παιδιά μας.
Τοπική κοινωνία και εργαζόμενοι ως μια γροθιά θα παλέψουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη έναντι των συμφερόντων.
Με τη δύναμη της αλήθειας και του δικαίου, θα ανατρέψουμε τα σχέδια τους για την ψυχρή μεταλιγνιτική περίοδο.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνολική πρόταση ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού

Προτάσεις για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε προς το ΥΠΕΚΑ η ΡΑΕ σχετικά με τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά.


Στις σημαντικότερες δομικές αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ περιλαμβάνεται:

ο Η υιοθέτηση του γαλλικού ενεργειακού μοντέλου με τη δημοπράτηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μέσω προθεσμιακών συμβολαίων
ο Η επανεξέταση του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ
ο Η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους


πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Από 22% έως και πάνω από 50% οι μειώσεις των αποδοχών στην ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σε σχέση με την εφαρμογή των νόμων που αφορούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ και τις εταιρείες που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι, σε ό,τι την αφορά, τηρεί και εφαρμόζει πάντα πιστά τους νόμους της Πολιτείας.
Αυτό αφορά ιδίως του νόμους που θεσπίστηκαν για τον έλεγχο και τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Με την άμεση και πλήρη εφαρμογή των νόμων αυτών, καθώς και με την υλοποίηση εσωτερικών δράσεων εξορθολογισμού, όπως αναλυτικά εκτέθηκε με το Δελτίο Τύπου της 19-7-2012 (βλ. http://www.dei.gr/Default.aspx?id=60497&nt=18), ο Όμιλος ΔΕΗ πέτυχε ιδιαίτερα σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του και αύξηση της παραγωγικότητας της εταιρείας, ενώ παράλληλα βελτίωσε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους καταναλωτές
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η μέση μείωση κατά 36% της ανά εργαζόμενο μισθολογικής δαπάνης δεν επιτεύχθηκε με «οριζόντια» μείωση των αποδοχών, αλλά με προοδευτικό τρόπο, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και την ιεραρχική θέση του κάθε εργαζόμενου του Ομίλου. Έτσι, η μείωση αποδοχών κυμαίνεται από 22% για τους εργαζόμενους με τις χαμηλότερες αποδοχές έως και πάνω από 50% για τα ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2012 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΚΑΠΕ: Συμπλήρωση του Μητρώου Αξιολογητών για το Πρόγραμμα «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια»


Το ΚΑΠΕ, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για την κατηγορία Πράξεων «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και το Ταμείο Συνοχής, ενδιαφέρεται να καταρτίσει Μητρώο Αξιολογητών για την αξιολόγηση των προτάσεων των υποψήφιων δικαιούχων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Ανάκληση άδειας ενεργειακού επιθεωρητή

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, ανακλήθηκε, για ένα χρόνο, άδεια ενεργειακού επιθεωρητή, γιατί μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), διαπιστώθηκε ότι σε Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, που είχε εκδώσει, αναγράφονταν ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σημαντικά η πραγματική ενεργειακή συμπεριφορά και η ενεργειακή κατηγορία των κτιρίων που επιθεωρήθηκαν.  Η ΕΥΕΠΕΝ συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται με σκοπό την παρακολούθηση της αξιοπιστίας και της ποιότητας αυτών. 
Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται αφενός μέσω των στοιχείων που υποβάλλουν οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων, αφετέρου μέσω αυτοψιών σε κτίρια για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικά Πιστοποιητικά. Είναι προφανές ότι τα μέτρα ανάκλησης αδειών ή/και κυρώσεων, που επιβάλλονται σε περιπτώσεις εσκεμμένης υποβολής ανακριβών στοιχείων από ενεργειακούς επιθεωρητές συνιστούν αυτονόητη στάση στο πλαίσιο της αξιόπιστης λειτουργίας της ενεργειακής επιθεώρησης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Συναντήσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Επίσημο χαρακτήρα έλαβε πλέον η ούτως ή άλλως διαφαινόμενη συνεργασία που ξεκινούν ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Μια συνεργασία που στόχο έχει να διερευνηθούν, να μπουν σε διαβούλευση, να ταυτοποιηθούν ζητήματα και να αποσαφηνιστούν θέσεις και δυνατότητες πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους λιγνίτες της Δράμας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, τη δυνατότητα λειτουργίας Τηλεθέρμανσης ακόμη και για την πόλη της Κομοτηνής, αξιοποιώντας τη θερμική ενέργεια από τον ΘΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, την πλήρη αξιοποίηση - χρήση των υδάτων από το συγκρότημα του Νέστου. Θέματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, όταν εξετάζονται στις δεδομένες συνθήκες, με ραγδαίες τις ενεργειακές εξελίξεις και υπό παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την άρση της ανεργίας, τις δυνατότητες ανάπτυξης, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κ.ο.κ.
Σε συνάντηση που είχε το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, εκφράστηκαν η κοινή πρόθεση και η θετική διάθεση να διερευνηθούν μια σειρά από ζητήματα, ώστε να δρομολογηθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές που μπορούν να υπάρξουν.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ενημέρωση που έγινε σχετικά με το τι υλοποιείται από πλευράς Σωματείου για τη διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της Επιχείρησης, για την καθημερινή μέριμνα και φροντίδα υπέρ των εργαζομένων και τις ενέργειες που γίνονται, όπου υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη και μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές και να υπάρχουν εξελίξεις.
Επίσης ο κ. Γιαννακίδης ζήτησε να υπάρχει συνεχόμενη επαφή και συνεργασία με το Σωματείο και τις Διευθύνσεις του ΑΗΣ Κομοτηνής και του Υδροηλεκτρικού Συγκροτήματος Νέστου.
Τέλος, έγινε δεκτό από τον Περιφερειάρχη το αίτημα του Σωματείου για συζήτηση του θέματος της ΔΕΗ (λιγνίτες, τηλεθέρμανση, νερά) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Α. Μακεδονίας & Θράκης, αλλά και το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία, ώστε να γίνει ενημέρωση και να διερευνηθούν οι προθέσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή ξεκινά ήδη μια άμεση και διεξοδική συνεργασία ανάμεσα στην Διεύθυνση του ΑΗΣ Κομοτηνής και στην Περιφέρεια. Η συνεργασία αυτή διασφαλίσθηκε και κατά την επίσκεψη του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στον Διευθυντή του ΑΗΣ κ. Γιάννη Τσαρούχη.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γνωρίζοντας πολύ καλά την επιρροή που μπορεί να έχει μια σχεδόν παγιωμένη θέση που έχει π.χ. να κάνει με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη σε μια περιοχή, αισιοδοξεί ότι με τη σωστή ενημέρωση (που σήμερα δυστυχώς σε κάποιους είναι ελλιπής, επειδή ακριβώς οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές) και υπό παραμέτρους όπως είναι η δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, οι αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται, θα υπάρξουν θετικά βήματα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΗ και μάλιστα με τη χρήση του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

e-Τεχνολογία: Ένα χρόνο κυκλοφορίας κλείνει το περιοδικό του ΣΜΗΒΕ

Ένας χρόνος κυκλοφορίας ηλεκτρονικού περιοδικού ΣΜΗΒΕ (Σύλλογου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών). Στο 6ο Τεύχος του περιοδικού διαβάζετε: Συνέντευξη Προέδρου του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου,  Νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης μέσω του e ΤΣΜΕΔΕ, Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων, Νέος Κανονισμός Φυσικού Αερίου (Β΄ μέρος) και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους Ηλεκτρολόγους και τους Μηχανολόγους Μηχανικούς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διάφανη φωτοβολταϊκή κυψέλη για τα παράθυρα του μέλλοντος

Στο UCLA ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σχεδόν διάφανη φωτοβολταϊκή κυψέλη με στόχο να μπορούν να τοποθετηθούν... στα παράθυρα του μέλλοντος, σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Αυτό όπως είναι φυσικό θα αλλάξει ριζικά την τεχνολογική κατάσταση στον τομέα της ενέργειας αλλά και της αρχιτεκτονικής.


Το φωτοβολταϊκό είναι πολυμερές και απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία αντί του ορατού φωτός, με αποτέλεσμα να παραμένει κατά 66% διαφανές και να είναι δυνατή η χρήση του σε παράθυρο, μιας και μπορούμε να βλέπουμε μέσα από αυτό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Yang Yang,δήλωσε: "Τα αποτελέσματα μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για την κατασκευή οπτικά διάφανων πολυμερών φωτοβολταϊκών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιθέματα σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, έξυπνα παράθυρα και άλλες εφαρμογές"

πηγή: TechNews... the e-Magazine

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Προγραμματική σύμβαση για την επέκταση της τηλεθέρμανσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προγραμματική σύμβαση για την προκαταρκτική μελέτη αναβάθμισης και επέκτασης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2012, στο Δημαρχείο Κοζάνης, μεταξύ του Δήμου Κοζάνης, της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης, του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΙΑ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της εν λόγω σύμβασης, είναι η διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων κάλυψης του φορτίου για την υποκατάσταση της θερμικής ισχύος που αναμένεται να χαθεί από τη μία, και την διερεύνηση αύξησής της από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη την μελλοντική επέκταση της εγκατάστασης και τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης. Επίσης στους στόχους της σύμβασης περιλαμβάνεται η αξιολόγηση χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τεχνολογιών συμπαραγωγής και νέων καινοτόμων τεχνολογιών για την κάλυψη του θερμικού φορτίου, καθώς και η πρόταση αναδιαμόρφωσης του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης είναι 8 μήνες, ενώ το προϋπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 60.000,00 € .

Η Τηλεθέρμανση της Κοζάνης είναι ένα έργο «πράσινης ανάπτυξης» που έδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιεί με αποτελεσματικότητα μεγάλης κλίμακας έργα. Αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα με την μείωση του λειτουργικού κόστους των επαγγελματικών χωρών, και την μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων που χρειάζονται θερμότητα. Εισάγει στην περιοχή μας νέες ενεργειακές τεχνολογίες. Έλληνες κατασκευαστές, επιστήμονες και τεχνικοί αποκτούν τεχνογνωσία, από την μελέτη και την κατασκευή μέχρι την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. Για αυτό το λόγο η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές καθαρής ενέργειας, ώστε να διευρύνει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε περισσότερους συμπολίτες μας.
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Κοζάνης, τον μεγαλύτερο ενεργειακό δήμο της χώρας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ το μεγαλύτερο ερευνητικό φορέα της χώρας, ανοίγει προοπτικές για νέες συνεργασίες στο ενεργειακό πεδίο, έτσι ο Δήμος, η περιοχή να γίνουν πεδίο ανάπτυξης γνώσης και τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γ. Μαυραγάνης: Δεν θα κόβουν το ρεύμα σ' αυτόν που δεν θα πληρώνει το χαράτσι

Mε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ o υφυπουργός Οικονομικών , Γ. Μαυραγάνης, ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να κόβεται το ρεύμα από τη ΔΕΗ σ' αυτούς που δεν θα πληρώνουν το χαράτσι", αλλά...

ότι "θα ακολουθείται η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται για την μη πληρωμή φόρων και τελών". Τόνισε επίσης ότι "...ποτέ δεν δόθηκε εντολή διακοπής του ρεύματος σε κάποιον που δεν πλήρωσε το χαράτσι" και υπενθύμισε ότι "...αυτή τη φορά θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις".

Μιλώντας και για τα επιδόματα που θα δοθούν ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους με οικονομικά, εισοδηματικά, τοπικά και οικογενειακά κριτήρια.

πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας (ERGON blog)

Τέσσερις (4) νέες θέσεις εργασίας στην στήλη ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog: 1 θέση Μηχανικού Συστημάτων Κέντρων Επικοινωνίας (Αθήνα), 1 θέση Μηχανολόγου Μηχανικού (Αθήνα), 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού (Αθήνα) και 1 θέση Ηλεκτρονικού Μηχανικού/ Μηχανικού Υπολογιστών (Αθήνα).
Αναλυτικά οι Αγγελίες:
- Μηχανικός Συστημάτων Κέντρων Επικοινωνίας (Αθήνα)
- Μηχανολόγος Μηχανικός (Αθήνα)
- Πολιτικός Μηχανικός (Αθήνα)
- Ηλεκτρονικός Μηχανικός/ Μηχανικός Υπολογιστών (Αθήνα)



πηγή: ERGON blog (στήλη ΑΓΓΕΛΙΕΣ)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, διατήρηση του ισχυρού ρόλου της ΔΕΗ και είσοδος νέων παικτών στο λιγνίτη αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή, είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στο Capital.gr, οι κινήσεις που θα γίνουν στην εταιρεία διαμορφώνονται ως εξής:

* Η χώρα θα συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες και αποφάσεις που προβλέπουν πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή. Οι αποφάσεις θα εντάσσονται σε ένα συνολικό πλάνο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δε θα είναι μεμονωμένες (π.χ. πώληση λιγνιτικών μονάδων).

* Εκτός από τους λιγνίτες, τρίτοι παίκτες θα αποκτήσουν πρόσβαση και στην υδροηλεκτρική παραγωγή, θα έχουν δηλαδή πρόσβαση σε όλο το «καλάθι» φθηνού καυσίμου της ΔΕΗ.

* Στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί ο ισχυρός ρόλος του Δημοσίου, κατά το πρότυπο της ιταλικής Enel, στην οποία το ιταλικό δημόσιο έχει το πλειοψηφικό πακέτο και ασκεί τον έλεγχο της διοίκησης. Το μοντέλο της Ιταλίας βεβαίως θα προσαρμοστεί στις ελληνικές ανάγκες.

* Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τη ΔΕΗ σημαντικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας. Έστω και με μικρότερο μερίδιο αγοράς εντός των συνόρων, η εταιρεία θα επιχειρηθεί να «μεγαλώσει» και σταδιακά να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και εκτός των συνόρων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

* Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι απομακρύνεται η λύση του στρατηγικού επενδυτή ή της πώλησης μετοχικού ποσοστού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο σε περίπτωση στρατηγικής συμμαχίας της ΔΕΗ, υπό συγκεκριμένο αναλυτικό στρατηγικό πλάνο με δεσμεύσεις γύρω από την πολιτική επενδύσεων.

* Ανοίγει ξανά ο φάκελος των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα, που θα μπορούσαν να προστεθούν στο υπό παραχώρηση ορυχείο της Βεύης.

* Η πρόσβαση των ιδιωτών σε υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή, θα πρέπει να συνδυαστεί με οφέλη για τον καταναλωτή, στο επίπεδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

* Θα επιχειρηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, σε νηφάλια βάση και χωρίς ακρότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που ταλανίζει την αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση με στόχο να αναμορφωθούν οι κανόνες και να επανασχεδιαστεί η αγορά, με στόχο αφενός να αρθούν οι στρεβλώσεις και αφετέρου να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση, προς όφελος των καταναλωτών. Και οι όποιες τελικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ, θα ληφθούν στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την αγορά του ηλεκτρισμού, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.


Πηγη: Tου Χ. Φλουδόπουλου από το capital.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Στο κτίριο του ΒΙΟΠΑ Ξύλου θα φιλοξενηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χώρα μας, η πατρίδα μας, η περιοχή μας, βιώνουν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου ο δημόσιος τομέας περιορίζεται, αναδιατάσσεται, συρρικνώνεται. Mία περίοδο όπου οι δημόσιοι πόροι περιορίζονται δραστικά, με συνέπεια πάρα πολλοί φορείς στον δημόσιο τομέα να αναγκάζονται να περιορίζουν και να περικόπτουν δράσεις και λειτουργίες. Ζούμε σε μία περίοδο, όπου όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, κάνουν έναν αγώνα για επιβίωση.
Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στενάζει. Η κατανάλωση έχει πέσει δραματικά, οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν ελαχιστοποιηθεί, οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών είναι ανύπαρκτες, Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του δημόσιου τομέα μηδενισμένο και το ΕΣΠΑ προσπαθεί μέσα από πλείστα όσα προβλήματα να αναπτυχθεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να επικρατεί πλήρης άπνοια σε κάθε δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι φανερό πως αυτή την περίοδο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να πάρουν δραστικές αποφάσεις για να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τις παλαιότερες κατακτήσεις τους και να μην υποχωρήσουν σε δεδομένα παλαιότερων εποχών. Καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα για να μην χαθούν κατακτήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής μας και δίνουν άλλη προοπτική στην πορεία ανάπτυξης του τόπου και δημιουργούν .
Μέσα σε αυτή την περίοδο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας περνά και αυτό μία δύσκολη περίοδο, μέσω των συνεχών και αλλεπάλληλων περικοπών των δημόσιων χρηματοδοτήσεων. Η προοπτική που διανοίγεται με την κατασκευή των νέων κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ , όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ένταξη όλων των κτιριακών του υποδομών στην περιοχή της ΖΕΠ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως στο τέλος του 2015, - ανοίγουν μία μεγάλη προοπτική για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως για την έδρα του την Κοζάνη.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να φτάσουμε σε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα, είναι το Πανεπιστήμιο να υπάρχει, να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να λειτουργεί ανεμπόδιστα μέχρι το τέλος του 2015. Να συνεχίζει να παράγει ερευνητικό και επιστημονικό έργο, να συνεχίζει να υποδέχεται τον ίδιο αριθμό φοιτητών μέχρι εκείνη την περίοδο.
Ο Δήμος Κοζάνης από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν αρωγός και συμπαραστάτης του έργου του. Όπως είναι γνωστό έχει διαθέσει κτιριακές υποδομές που ξεπερνούν τα 3000 τετραγωνικά μέτρα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, όταν ο ίδιος είναι αναγκασμένος να μισθώνει χώρους και να πληρώνει ενοίκια προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Ήταν από τους πρωτοπόρους που στήριξαν την λειτουργία του Πανεπιστημίου και την προσπάθεια να αποκτήσει στέγη, συμβάλλοντας στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, την επίλυση του ιδιοκτησιακού του οικοπέδου του, και την ορθή δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών (μελετητικό έργο και τοπικό ρυμοτομικό), ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση των υποδομών του.
Η στήριξη του Πανεπιστημίου από πλευράς Δήμου Κοζάνης συνεχίζεται με την υπογραφή μίας σειράς προγραμματικών συμβάσεων, μέσω των οποίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διευρύνει το ερευνητικό του έργο και αναδεικνύει την προσφορά του.
Όμως το πανεπιστήμιο χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη, για να μπορέσει να παραμείνει ενεργό, ζωντανό, δραστήριο μέχρι το 2015, που θα αποκτήσει την δική του στέγη.
Ο Δήμος Κοζάνης μέσα από την ΒΙΟΠΑ Α.Ε. έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του, ένα κτίριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή του Κασλά, όπου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει σαν βιοτεχνικό πάρκο ξύλου, σε μία προσπάθεια στήριξης του κλάδου των επιπλοξυλουργών, ενός κλάδου που για χρόνια βρισκόταν σε άνθιση και είχε μία ενδιαφέρουσα παρουσία στην περιοχή της Κοζάνης.
Διάφορες καθυστερήσεις και θεσμικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την ολοκλήρωση του έργου, στην φάση ενεργοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να λειτουργήσει το ΒΙΟΠΑ ξύλου σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κλάδου των επιπλοξυλουργών, έχουν οδηγήσει σήμερα το όλο εγχείρημα σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, όπου κάθε επενδυτική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη τουλάχιστον αυτή την στιγμή και για το ορατό μέλλον .
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όλοι εκφράζουμε την βούλησή μας μέσα από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΟΠΑ Ξύλου Α.Ε., στην οποία προεδρεύει η Αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Νικολέτα Μπουμπόναρη, και αντιπρόεδρός της είναι ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Κυριακίδης, να παραχωρήσουμε κατά χρήση αυτό το ακίνητο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Η παραχώρηση αυτή γίνεται μετά από αίτημα του πανεπιστημίου, ισχύει για 3.5 χρόνια, για όσο καιρό δηλαδή θα διαρκέσει η κατασκευαστική περίοδος για τις νέες κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Όλο αυτό το διάστημα θα καταβληθεί από όλες τις πλευρές, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, συντονισμένη δράση για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες δράσεις και κινήσεις, που θα φέρνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πιο κοντά στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου από την συνεργασία αυτή να δημιουργηθούν επενδυτικές ιδέες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποβούν προς όφελος των επιχειρήσεων και του πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα , ο Δήμος Κοζάνης και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, δεσμεύονται στο διάστημα αυτό να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ενεργοποιηθεί η βιομηχανική περιοχή στον κόμβο των Κοίλων, προκειμένου να μην στερηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας γη κατάλληλη για επενδύσεις, έστω και σε αυτό το αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί.
Η πρωτοβουλία αυτή στην οποία όλοι θα συνεισφέρουμε, είναι ακόμη μία προσπάθεια, ακόμη μία συμβολή του Δήμου Κοζάνης, του επιχειρηματικού κόσμου και του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το επιστημονικό του προσωπικό, η διοίκηση και οι σπουδαστές του είναι η δυναμική που χρειάζεται η περιοχή μας. Μία δυναμική η οποία κατακτήθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια με την ίδρυσή του και πρέπει να κρατηθεί ζωντανή με κάθε τρόπο , για την επόμενη μέρα. Μία κατάκτηση η οποία μπορεί να μας κάνει να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για την ανάπτυξη του τόπου , για τα παιδιά μας, για τους νέους αυτής της περιοχής .

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...