.

Ίσως στο μέλλον - οχι τώρα - τα νέα ορυχεία λιγνίτη σε Δράμα Ελασσόνα

Όχι τώρα, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποφασίσει η κυβέρνηση την εκποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Δράμα και Ελασσόνα, σύμφωνα με όσα απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου στον Χρήστο Καραγιαννίδη. "Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μίσθωσης μόνο για το κοίτασμα στη Βεύη. Για Ελασσόνα και Δράμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μίσθωσης" είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Επί του παρόντος δεν είναι προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας".

"Δεν πήρα απάντηση. Ο λαός θέλει να ξέρει αν σκοπεύετε να τα εκμεταλλευτείτε. Αν θέλετε να πάτε κόντρα σε όλους τους πολίτες, θα σας φιλοξενήσουμε και θα σας δείξουμε τη φιλοξενία ανθρώπων που, όταν κινδυνεύει, ο βιος τους, δεν έχουν να χάσουν τίποτα" σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι φορείς και χιλιάδες πολίτες της Δράμας και της Ελασσόνας αντιτίθενται στην δημιουργία λιγνιτικών πεδίων.

Ο Ασ. Παπαγεωργίου είπε ότι, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, το δικαίωμα εκμετάλλευσης ανήκει μόνο στο Δημόσιο, ασκείται με αυτεπιστασία, με σύμβαση, κατ' εξαίρεση με απευθείας σύμβαση, ενώ η "πάγια διαδικασία" είναι η εκμίσθωση και μέχρι τώρα δεν έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

"Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν. Οι περικοκλάδες για μίσθωση κ.λπ. δεν πιάνουν" απάντησε ο Χρ. Καραγιαννίδης επισημαίνοντας ότι για την εκμετάλλευση του λιγνίτη θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, άρα θα ξεσπιτωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Προειδοποίησε ακόμη ότι η καύση του λιγνίτη θα δημιουργήσει ισχυρά οξέα που θα πέσουν με τη βροχή στα δάση της Δράμας και τις πεδιάδες της Ελασσόνας, ότι τα αέρια και τα σωματίδια θα εγκλωβίζονται στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη του ΑΠΘ που λέει ότι τα ραδιοϊσότοπα στα λιγνιτικά πεδία είναι 20 φορές πάνω από τον μέσο όρο. Ο υφυπουργός απάντησε ότι δεν θεωρούνται απολήψιμα οι περιοχές λιγνίτη με ραδιοϊσότοπα.

Πηγη: eordaia.org

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου