Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
Την κατάλληλη φόρμουλα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναζητούν ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών, ένα μήνα πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου και την τεράστια επιβάρυνση που θα προκύψει για όλους τους καταναλωτές. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί λύσεις σε σημαντικά ζητήματα για τη χορήγηση του επιδόματος που ενδεχομένως να οδηγήσουν στη μετάθεση καταβολής του. Δηλαδή αντί να δοθεί στους δικαιούχους τον Οκτώβριο του 2012 να δοθεί το 2013. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν:
α) Την εξεύρεση του κονδυλίου ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να ανέλθει το επίδομα θέρμανσης και το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2012.
β) Τον χρόνο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης καθώς και τη σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
γ) Εάν η εξίσωση θα γίνει στο 80% ή στο 100% του ΕΦΚ που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και
δ) Τον εντοπισμό των δικαιούχων, δεδομένου ότι θα πρέπει να πληρούν και τα 4 κριτήρια που θέτει το υπουργείο Οικονομικών. Η παράμετρος αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση του σχετικού κονδυλίου.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Aντίστοιχο μοντέλο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη γειτονική Iταλία, η οποία, όμως, καλύπτει τις ανάγκες της σε θέρμανση κυρίως με φυσικό αέριο και σε περιορισμένο βαθμό με πετρέλαιο.
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, εντοπίσθηκαν οι δυσκολίες χορήγησης του επιδόματος και αποφασίσθηκε να αναμένουν την τεχνική μελέτη των υπηρεσιών του υπουργείου την ερχόμενη Δευτέρα.
Πάντως τα βασικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών (τα οποία προέρχονται και από διάφορες μελέτες φορέων) είναι πολλά, ωστόσο δύο από αυτά φαίνεται να αξιολογούνται θετικά από την πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό επιδόματος θα είναι κλιμακωτό από 100 έως 400 ευρώ για τη χειμερινή περίοδο και θα δοθεί σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ανάλογα βέβαια με τη γεωγραφική θέση, την αξία των ακινήτων κ.λπ.
Ειδικότερα το πρώτο και βασικό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα με οικογενειακά εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς, συντάξεις ή και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν:
– Τις 8.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε οικογένεια με 1 μέλος.
– Τις 13.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε οικογένεια με 2 μέλη.
– Τις 15.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε οικογένεια με 3 μέλη.
– Τις 18.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε οικογένεια με 4 μέλη.
– Τις 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε οικογένεια με 5 ή περισσότερα μέλη.
Εξαιρούνται όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμους.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η χώρα θα χωρισθεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ως εξής:
1. Στην Α ζώνη το επίδομα θα είναι 300 ευρώ για το νοικοκυριό με ένα μέλος και θα αυξάνεται στα 340 ευρώ για δύο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Στην Α ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.λπ.
2. Στη Β ζώνη το επίδομα θα είναι 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται έως τα 300 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη Β ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.
3. Στη Γ ζώνη το επίδομα θα είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.λπ.
4. στην Δ ζώνη το επίδομα θα είναι 100 ευρώ και θα φτάνει έως τα 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκει η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα κ.λπ.
Πηγη: Καθημερινή
Δημοσίευση σχολίου