.

Σχέδια εθνικοποίησης εταιρειών ενέργειας, ανακοινώνει η Ουγγαρία !

Τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Ουγγαρίας περί εθνικοποίησης τομέων της οικονομίας. Η Κομισιόν φαίνεται να παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη να λάβει δράση.

Η κυβέρνηση του Viktor Orbán ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να αναλάβει τις εργασίες ανακύκλωσης μετάλλου σε μια προσπάθεια να μειώσει το παράνομο εμπόριο.

Μια εβδομάδα πριν, ο κεντροδεξιός ηγέτης τόνισε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τη διανομή ενέργειας στα νοικοκυριά σε μια «μη κερδοσκοπική δραστηριότητα». Αργότερα τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αγοράσει την E.ON. από τους γερμανούς», χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε τις μονάδες εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου της εταιρίας ή τις ευρύτερες επιχειρήσεις της στην Ουγγαρία.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει ήδη εθνικοποιήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα προκεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, που αναλήφθηκαν σε μια απόπειρα να μειωθεί τεχνητά το δημόσιο έλλειμμα και χρέος σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Εθνικοποίησε επίσης την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την τεράστια διαρροή τοξικής λάσπης τον Οκτώβριο του 2010.

Ερωτηθείς από την EurActiv να σχολιάσει τις ανακοινώσεις περί εθνικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει ακόμη διότι δεν έλαβε επίσημες κοινοποιήσεις από την Ουγγαρία.

Στόχος το φυσικό αέριο

Αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση πιθανώς στρέφει το βλέμμα της στις μονάδες χονδρικής πώλησης ή αποθήκευσης φυσικού αερίου της E.ON., πολύ πιθανό και στα δύο, στην προσπάθειά της να αυξήσει το ρόλο του κράτους στον τομέα της ενέργειας.

«Η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της την επιχείρηση του φυσικού αερίου. Όταν την αποκτήσει, θα καθίσει να διαπραγματευθεί φθηνότερες τιμές για τη νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου με τους ρώσους από το 2015 και μετά, και αυτό μπορεί να κερδίσει τις εκλογές», είπε ο Ούγγρος αναλυτής Jozsef Miro.

Πάνω από το 80% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ουγγαρία είναι από τη Ρωσία και το συμβόλαιο παροχής λήγει το 2015. Η τιμή του φυσικού αερίου ήταν πάντα σημαντικό πολιτικό θέμα στην Ουγγαρία.

Η ουγγρική εταιρεία ενέργειας MOL πούλησε την επιχείρηση φυσικού αερίου στην E.ON το 2005, σε μια συμφωνία αξίας έως και 2.2δις € συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

Η επιχείρηση ανακύκλωσης

Ακόμη, ο ουγγρικός Τύπος δημοσίευσε και κυβερνητικά σχέδια για νομοσχέδιο εθνικοποίησης της αγοράς ανακυκλωμένου μετάλλου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το παράνομο εμπόριο.

Ο βουλευτής του Fidesz, János Pócs, τόνισε ότι τα σημεία αγοράς μετάλλου θα πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο πληροφοριών των αρχών φορολογίας και δασμών καθώς και με την αστυνομία.

Μπορεί να αντέξει το κόστος η Ουγγαρία;

Η αγορά ιδιωτικών εταιρειών αναμένεται να κοστίσει ακριβά στην Ουγγαρία, δη σε μια στιγμή που η χώρα μάχεται να κρατήσει χαμηλά το έλλειμμα και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το think tank Stratfor, οι εθνικοποιήσεις αναμένεται να κοστίσουν 2δις €. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα λένε ότι η Ουγγαρία ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση των τελευταίων αποθεμάτων του δανείου διάσωσης του 2009.

Η νομοθεσία περί απελευθέρωσης της ενέργειας στην ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διατηρούν υγιή ανταγωνισμό στην αγορά αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν τα κρατικά μονοπώλια. Για παράδειγμα, η Ρουμανία ιδιωτικοποιεί σημαντικό ποσοστό της εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου Transgaz προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ένταξης στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία κάνει ακριβώς το αντίθετο, γεγονός που επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου