.

Διευκρινίσεις περί αδειοδοτήσεων φωτοβολταϊκών

Μέσα στον Αύγουστο ανακοινώθηκαν νέα μέτρα που αφορούν την αγορά των ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα την ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και το καθεστώς αδειοδοτήσεων και αγοράς παραγόμενης ενέργειας.


Τα νέα μέτρα προβλέπουν άμεση μείωση της τιμής αγοράς στα νέα έργα αλλά και έμμεση μείωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα υφιστάμενα. Επίσης, με σχετικές εγκυκλίους και Υπουργικές Αποφάσεις ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων που προετοιμάζει τον δρόμο για την δεύτερη δέσμη με πάγωμα αδειοδοτήσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί προβληματίστηκαν και πιο πολύ απ' όλους οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Μέσω του ERGON blog σας δίνουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και απορίες που δημιουργήθηκαν μετά από αυτά τα μέτρα - αστραπή.

Ποιες εγκαταστάσεις αφορά το πάγωμα των αδειοδοτήσεων;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΔΕΔΔΗΕ, σταματά η έκδοση αδειών λειτουργίας μόνο των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών πάρκων ανεξαρτήτως μεγέθους (ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ16932, ΦΕΚ Β΄2317/10.08.2012). Ως εκ τούτου, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα δεν υπάγονται στην διακοπή των αδειοδοτήσεων και η αδειοδοτικές διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά.

Επηρεάζονται οι τιμές αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας;
Σαφώς και η τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγεται από Φ/Β συστήματα θα είναι από δω και πέρα μειωμένες. Όμως, αυτό δεν ισχύει για τις υφιστάμενες Φ/Β εγκαταστάσεις, για τις οποίες ισχύουν οι τιμές που έχουν υπογραφεί στις σχετικές συμβάσεις.

Όσοι έχουμε κάνει αίτηση και εκκρεμεί μας "πιάνουν" τα νέα μέτρα;
Ήδη έχει ανασταλεί από τη ΔΕΔΔΗΕ η οποιαδήποτε εξέταση εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης. Ως εκ τούτου, προς το παρόν εκκρεμής αιτήσεις θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Τι αλλάζει στην φορολογία των Φ/Β;
Tο νέο πακέτο μέτρων που θα πλήξει την αγορά των ΑΠΕ θα περιλαμβάνει και νέο φορολογικό πλαίσιο. Πιθανότερο μέτρο είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία με τα Φ/Β όπως φαίνεται να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.


Πέτρος Παπαναούμ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ph.D.
Υπεύθυνος ενεργειακών & τεχνολογικών θεμάτων ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου