.

Προς πλήρη νομιμοποίηση οι μικρές αυθαιρεσίες

«Οριστική» λύση, δηλαδή δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών, όπως για μικρές πολεοδομικές παρανομίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει, για να προλάβει την ανέγερση μιας ακόμα γενιάς αυθαιρέτων, ότι η ρύθμιση θα έχει την ίδια χρονική «αφετηρία» με τις ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, δηλαδή δεν θα αφορά κτίρια που ανεγέρθησαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
Στόχος είναι η οριστικοποίηση προτάσεων του υπουργείου να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία «τακτοποίησης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης έδωσε χθες μια γενική εικόνα των θέσεων του υπουργείου στο ζήτημα της διαχείρισης των αυθαιρέτων.
Νέα ώθησηΚατ’ αρχήν, διευκρίνισε ότι οι διευκολύνσεις τις οποίες υποσχέθηκε το υπουργείο ότι θα δώσει στους αυθαιρετούχους («πάγωμα» των κυρώσεων για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του προστίμου, εκπτώσεις κ. λπ.) θα θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εκτίμησε δε ότι η εξαγγελία των διευκολύνσεων έδωσε νέα ώθηση στην «τακτοποίηση»: το διάστημα από 1η Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, ανέφερε, τα έσοδα (παράβολο-πρόστιμο) από τη ρύθμιση ήταν κατά μέσο όρο 385.821 ευρώ/ημέρα, ενώ από τις 11 έως τις 21 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στις 530.888 ευρώ/ημέρα.
Στη συνέχεια ο κ. Σταύρος Καλαφάτης εξήγγειλε και αυτός (όπως οι προκάτοχοί του) την επεξεργασία σχεδίου για την οριστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. «Για να αποφύγουμε τις συνεχείς παρατάσεις στη ρύθμιση, δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης», ανέφερε.
Πιο σαφής ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Αλεξιάδη: «Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε η 5η παράταση σε ένα νόμο (ν. 4014/11) που ο πρωταρχικός του στόχος ήταν εισπρακτικός και δέχθηκε 40-50 τροποποιήσεις σε ένα έτος. Επομένως, πρώτος στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε και να κωδικοποιήσουμε τον ν. 4014 σε ένα ενιαίο κείμενο. Δεύτερος στόχος μας είναι να κατηγοριοποιήσουμε τις αυθαίρετες κατασκευές. Είναι άλλο πράγμα μια μικρή παράβαση, την οποία μπορεί να μη γνωρίζει καν ο ιδιοκτήτης (λ. χ. ότι η κουζίνα έχει αλλάξει θέση σε σχέση με τα σχέδια), άλλο η αυθαίρετη κατασκευή σε κτίριο με άδεια και άλλο τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα. Οταν εξεταστούν αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών θα πάμε σε οριστική λύση», ανέφερε.
Οσον αφορά την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μωυσής Κουρουζίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται να παραγγελθούν νέες αεροφωτογραφίες σε «επικίνδυνες» περιοχές. «Στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές, που στείλαμε στην πολεοδομία παραγγελία να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης, η αυθαίρετη δόμηση σταμάτησε. Αν βέβαια δεν γίνουν κατεδαφίσεις μέσα στην επόμενη διετία, τότε είμαι σίγουρος ότι... θα ξαναρχίσει», ανέφερε.
Σύστημα κριτηρίωνΟπως εξήγησε ο κ. Κουρουζίδης, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επεξεργάζονται ένα σύστημα κριτηρίων, το οποίο θα ορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει. «Για να μην υπάρξει υπόνοια για... προτιμήσεις, θα δημιουργήσουμε έναν αλγόριθμο με βάση την επιβάρυνση που το αυθαίρετο προκαλεί, το μέγεθος και τη θέση του», ανέφερε. Οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δ. Ελλάδας και Ιονίου, όπου υπάρχει λίστα με 1.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.
Προχωράει η ανάρτηση δασικών χαρτώνΤην αδυναμία της πολιτείας να προωθήσει την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών στην Αττική παραδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Φέτος από την αρχή του έτους έχουν γίνει μόλις δύο αναρτήσεις (Φυλή, Κηφισιά), ενώ οι επόμενες προγραμματίζεται να γίνουν έως το τέλος του έτους και θα αφορούν περιοχές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, δηλαδή μακριά από την «καυτή πατάτα» της βορειοανατολικής και της νότιας Αττικής, περιοχές που καίγονται ανά τακτά διαστήματα και οι δασικές εκτάσεις έχουν αγρίως καταπατηθεί. Κανένα νέο και για την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, όπου συνεχίζεται εδώ και μήνες η εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί.
Πιο ενθαρρυντική η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα: όπως ανέφερε χθες ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, μέχρι το τέλος του έτους θα αναρτηθούν αρκετοί δασικοί χάρτες στην Πελοπόννησο και ακόμα 18 δασικοί χάρτες στη Θεσσαλονίκη. Ενώ στον επόμενο μήνα θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες Ζακύνθου και Σαντορίνης. «Στην επαρχία τα πράγματα είναι ευκολότερα, γιατί οι αντιρρήσεις είναι της τάξης του 5% των δηλώσεων και όχι όπως στην Αττική», ανέφερε ο κ. Αμοργιανιώτης.

Πηγη: Εφ. Καθημερινη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου