.

ΤΕΕ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αυξήσεων στο ΕΤΑΑ και την κάλυψη των άνεργων Μηχανικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ [ΑΘΗΝΑ]

Προσφυγή του ΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αυξήσεων στο ΕΤΑΑ και την κάλυψη των άνεργων Μηχανικών

Δημοσιονομικά μέτρα για τη διάσωση της Χώρας. Άρθρο Μόνο: «εκτελέστε τους Μηχανικούς και όλους τους Επιστήμονες,τις παραγωγικές δυνάμεις, το Κράτος Δικαίου, τους Θεσμούς, την Ελλάδα»


Το μαρτύριο της σταγόνας που ζούμε εδώ και τρία χρόνια δεν έχει τελειωμό.  Συνεχίζει με αυξανόμενη ένταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, για μια ακόμη φορά, επανέρχονται θέματα που δήθεν είχαν αντιμετωπισθεί, με μέτρα που:
- Αποτελειώνουν οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, και πολλές φορές βιολογικά, τους Μηχανικούς και τους Έλληνες πολίτες
- Διαλύουν τους ασφαλιστικούς Φορείς με την κλοπή των αποθεματικών τους, την εξουθένωση των ασφαλισμένων και τη μηδενική ανάπτυξη
- Καταργούν ουσιαστικά επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς Φορείς που μπορούν να τεκμηριώσουν ακηδεμόνευτη πρόταση και ανεξάρτητη στάση

Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με εκτέλεση των Μηχανικών.  Είναι το μόνο ισοδύναμο μέτρο που προτείνεται.

Μέσα στην ανεργία, την ξενιτιά και τα αδιέξοδά μας, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις «δήθεν» μνημονιακές δεσμεύσεις και τα μέτρα για τη σωτηρία της Χώρας, άδικα, οριζόντια και αδιέξοδα.  Χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν, να είναι τα τελευταία, να βγάλουν τη Χώρα από την Κρίση.

Αναφέρουμε τα κυριότερα, που μαθαίνουμε από την ειδησεογραφία:
- Κατάργηση του αφορολόγητου και ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 35%: πάει περίπατο η μνημονιακή απαίτηση για δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: χωρίς αναλογιστική μελέτη, χωρίς λογική, χωρίς ευαισθησία.  Το Ταμείο μας έχει και φέτος πλεόνασμα.  Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει την κλοπή και την κακή διαχείριση και εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε, να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να έχουμε Ταμείο Ανεργίας.  Όταν πληρώνουμε, δικαιολογούν ως έξοδο το 10% λες και υπερτιμολογεί το ΕΤΑΑ και στο υπόλοιπο ποσό που πληρώνουμε φορολογούμαστε 
- Επιβολή 10€ μηνιαίως υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης: χωρίς κάλυψη της δικής μας ανεργίας
- Κατάργηση των αναλογικών εισφορών και υπέρογκες αυξήσεις εισφορών: Με προφανή στόχο, όλοι ισότιμα, άνεργοι, απολυμένοι και χωρίς απασχόληση, να πληρώνουν τα ίδια βάρη, για να μην πληρώνουν οι Τράπεζες και όσοι έχουν μεγάλους κύκλους εργασιών τα γραμμάτια των δικηγόρων και τις κρατήσεις των μηχανικών

Μόλις χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η Απόφαση της Διυπουργικής για ένταξη του ΕΤΑΑ στον άθλιο ΕΟΠΥΥ για κάλυψη των ελλειμμάτων του, ύψους 2,5 δις €.  Δεν θα σταθούμε στη γελοιότητα της συνεχούς αλλαγής και αυτής της διάταξης ούτε στην ανισότητα των εισφορών όσων έχουν ενταχθεί ούτε στην ανακολουθία της επιλεκτικής μη συμμετοχής ούτε στα έξοδα που έχουν γίνει για τις αναλογιστικές μελέτες.

Ρωτάμε, όμως, τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και τον εκπληκτικό οικονομολόγο και πανεπιστημιακό Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα,  του χρόνου που θα έχουν φάει από το ΕΤΑΑ τον ιδρώτα μας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πώς θα καλύψει το έλλειμμα και τις ανάγκες του άθλιου ΕΟΠΥΥ με πάνω από 500.000 περισσότερους δικαιούχους;

Το μόνο που θα καταφέρουν, για μία ακόμη φορά, είναι η εξαθλίωση, και σε αυτόν τον τομέα, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, το ΕΣΠΑ παραμένει βαλτωμένο, οι πληρωμές του Δημοσίου δεν πραγματοποιούνται, τα νέα έργα είναι ανύπαρκτα, οι νέες μελέτες ονειρικές, προωθούνται απολύσεις ή αναγκαστική συνταξιοδότηση.

Η δήθεν ανταγωνιστικότητα της Χώρας ακυρώνεται με τις συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα, νέους φόρους και χαράτσια.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ δηλώνει ότι δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές, λόγω αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, του μαζούτ, του Φυσικού Αερίου και του κόστους δανεισμού.

Και ο κ. Δασκαλόπουλος αναρωτιέται, πριν δύο ημέρες, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, αν έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα και αν έχουν καταργηθεί τα, κατά τη γνώμη του, 230 εμπόδια επιχειρηματικής δραστηριότητας, που πρότεινε πριν ενάμιση χρόνο.  Μέσα σε αυτά είναι οι συλλογικές συμβάσεις και η μετενέργεια, οι ελάχιστες αμοιβές, οι αναλογικές εισφορές, δηλαδή η ζωή μας.

Έχουν καταργηθεί, κ. Δασκαλόπουλε, προς όφελος σας και σας δίνουμε πραγματικά παραδείγματα, από αυτά που κάθε ημέρα έρχονται στο ΤΕΕ:  
- Η Συνάδελφος Β.Β., 55  χρόνων, μεγαλώνει δύο παιδιά μόνη της.  Έχει εισόδημα 13.000€. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι περίπου 5.000€ και θα φτάσει στις 6.500€.  Η παρακράτηση φόρου 20% και η εφορία της πρόσθετα 15%, συνολικά 4.550€.  Δεν θα υπολογίσουμε έκτακτους φόρους, χαράτσια κλπ.  Μένουν 3.500€ για μια μηχανικό με δύο παιδιά.  

Είναι σε απόγνωση…
- Ο Συνάδελφος Γ.Κ. έχει να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία 2,5 χρόνια.  Έκλεισε το γραφείο του.  Ζει με τη μειωμένη σύνταξη της συζύγου του.  

Είναι σε απόγνωση…
- Ο Συνάδελφος  Λ.Μ. έχει δύο αντιπαροχές απούλητες.  Το δάνειο της Τράπεζας, οι φόροι, οι επιταγές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ανάγκες της οικογένειάς του δεν μπορούν να καλυφθούν.  

Είναι σε απόγνωση…
- ο Συνάδελφος Κ.Χ., 38 χρόνων, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, βόσκει τα πρόβατα του πατέρα του.  Δεν μπορεί να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έχει μάθει να χρωστάει.  Δεν θέλει να κάνει αίτηση διαγραφής από το ΤΕΕ, γιατί αυτό σπούδασε. 

Είναι σε απόγνωση…
- Ο Συνάδελφος Δ. Κ. έχει δύο παιδιά στην Αθήνα.  Η σύζυγος είναι άνεργη.  Εργάζεται στη μέση της ερήμου για 3.000€.  Βλέπει την οικογένειά του μια φορά τον χρόνο. 

Είναι σε απόγνωση…
- Ο Συνάδελφος  Α.Κ. έχει δύο παιδιά. Ήταν δύο χρόνια άνεργος.  Βρήκε εργασία στον Καναδά.  Ο αδερφός του, γιατρός «ευτυχώς», βρήκε δουλειά στην Αυστραλία. 

Είναι σε απόγνωση… 
- Ο Συνάδελφος Γ. Π είναι Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, με master και διδακτορικό.  Ψάχνει για εργασία 2 χρόνια, αλλά τίποτα.  

Είναι σε απόγνωση…
- Ο Συνάδελφος Π.Χ. είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, 55 χρονών με ένα παιδί.  Απολύθηκε.  Έκλεισε τα βιβλία του, αλλά δεν τον δέχεται ο ΟΑΕΔ.  Δεν μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα για ανέργους.  

Είναι σε απόγνωση…

- Ο Συνάδελφος Κ.Π., 60 χρόνων, είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.  Εργαζόταν στον ΟΕΚ που έκλεισε και τοποθετήθηκε στον ΟΑΕΔ.  Η εργασία που του ανατέθηκε ήταν security. 

Είναι σε απόγνωση ….
- Ο Συνάδελφος Γ.Κ. είναι εργολήπτης.  Το Δημόσιο του χρωστά πάνω από 1 εκ. €.  Χρωστάει στην Εφορία, στο ΤΣΜΕΔΕ, στις ακάλυπτες επιταγές.  

Είναι σε απόγνωση….
- Ο Συνάδελφος Θ.Μ., Δημόσιος Υπάλληλός, 55 χρόνων με δύο παιδιά και δάνειο αμείβεται πλέον με 950€ τον μήνα. 

Είναι σε απόγνωση …
- Ο Συνάδελφος ...,  39 χρόνων …, αυτοκτόνησε...

Τα μέτρα δεν είναι νούμερα.  Είναι ανθρώπινες ζωές.

κ. Δασκαλόπουλε, δεν φτάνει τόσος πόνος, για να μην αποθαρρύνεται η επιχειρηματική σας διάθεση;

Η σημερινή προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών εντάσσεται στον σχεδιασμό των νομικών ενεργειών του ΤΕΕ ακύρωσης αυτών των αντισυνταγματικών και ανάλγητων πολιτικών.  Θυμίζουμε τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος (διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη), την προσφυγή ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τις αυξήσεις των εισφορών, την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ενάντια στο Μνημόνιο.  

Θα ακολουθήσουν και άλλες, σύντομα.

Όλες οι προσπάθειες και οι προτάσεις του ΤΕΕ, όπως και όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών Φορέων, προς τις τελευταίες τρεις Κυβερνήσεις στην καλύτερη περίπτωση ανέστειλαν ή βελτίωσαν ανάλγητα μέτρα που επανέρχονται συνεχώς σε χειρότερη έκδοση.  Οι προτάσεις του ΤΕΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, για έναρξη του Κλάδου Προνοιακών Παροχών, ώστε να καλυφτούν οι άνεργοι Μηχανικοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα, για κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών μας, για απόδοση των 600 εκ. € που χρωστά το Κράτος στο Ταμείο, αντιμετωπίσθηκαν είτε ως ψεύτικες υποσχέσεις είτε ως ψεύτικη συμπόνια.

Οι προτάσεις μας για ανάπτυξη, για πραγματικό εξορθολογισμό των διαδικασιών, για τις αναγκαίες τομές και δράσεις που χρειάζεται η Χώρα, ακόμη και τα έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα, που έχει εδώ και πολλούς μήνες συντάξει το ΤΕΕ, παραμένουν σε συρτάρια. 

Η Κυβέρνηση διεξάγει «τον κοινωνικό διάλογο», μεταξύ του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών, των δύο πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν, της Τρόικας και των παραδοσιακά, πλέον, συνομιλητών της.  Είναι χρέος μας, από τον Θεσμικό μας Ρόλο, να εμποδίσουμε την επιβολή μιας πολιτικής που δεν ακούει την κοινωνία, δεν σέβεται τους Θεσμούς και το Σύνταγμα, δεν διέπεται από το ελάχιστο ίχνος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

Οι αντιδράσεις μας θα κλιμακωθούν, λαμβάνοντας τόσο θεσμικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις όσο και κινηματικές αντιδράσεις.

Η πρόθεση του ΤΕΕ είναι η ενεργοποίηση όλων των συνδικαλιστικών και σωματειακών οργανώσεων των Μηχανικών για κινητοποιήσεις διαρκείας και η συμπόρευση με τους υπόλοιπους επιστημονικούς Φορείς, ώστε να οικοδομηθεί ένα ευρύ και αποτελεσματικό μέτωπο ανατροπής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ είναι:
- Η προσωρινή άρση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, χωρίς την απώλεια της ιδιότητας του Μέλους, με σκοπό τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Η ανάπτυξη κινήματος μαζικής μη καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών
- Η εξέταση της θεσμοθέτησης αναλογικής εισφοράς σε μεγάλους κύκλους εργασιών, για την ίδρυση λογαριασμού αλληλεγγύης στο ΤΕΕ
- Η συνεργασία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Συλλόγων για στάσεις εργασίας και απεργία διαρκείας σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των Υπηρεσιών εξυπηρέτησης του ΤΕΕ
- Η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας όλων των επιστημόνων, σε συνεργασία με τους  υπόλοιπους επιστημονικούς Φορείς
- Η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας όλων των Οργανώσεων και Σωματείων όλου του Τεχνικού Κόσμου

Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα με όλες τους τις δυνάμεις.

Καλούμε όλες τις Οργανώσεις Μηχανικών και Επιστημόνων, όλες τις Παρατάξεις, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του Τεχνικού Κόσμου, να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου