.

Τα χρονοδιαγράμματα πώλησης για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ ...

Τις ημερομηνίες –κλειδιά για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις της προσεχούς 2ετίας περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλος αναφορικά με ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Αποθήκες Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας, και ΔΕΗ.

Καταρχήν, στην περίπτωση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το αναλυτικό πλάνο που παρουσίασε ο κ. Αθανασόπουλος, παραμένει όπως φαίνεται η αρχική προθεσμία της προσεχούς Δευτέρας 5 Νοεμβρίου για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών. Εντός του α’ 3μήνου 2013 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, και εντός του β’ 3μήνου 2013 θα πρέπει να έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο.
Στις επόμενες τρεις αποκρατικοποιήσεις, οι προκηρύξεις των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνουν μέσα στο α’ 3μηνο του 2013 για το 35,5% των ΕΛΠΕ, το Μάιο 2013 για την παραχώρηση της χρήσης εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθηκών της Ν. Καβάλας, και στο δ’ 3μηνο του 2013 για τη ΔΕΗ, για την οποία -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του ΤΑΙΠΕΔ- δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης.
«Το Ελληνικό Δημόσιο προχωράει σε μελέτη αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου θα προσδιοριστεί από κοινού με το Δημόσιο και μετά από εισήγηση των συμβούλων, η στρατηγική αξιοποίησης της εταιρείας», επισημαίνεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου) και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι το πρώτο «πάνω στο τραπέζι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει και το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας
Στο κεφάλαιο των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασαν χθες στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής οι κ.κ. Τ. Αθανασόπουλος και Ι. Εμίρης, περιλαμβάνονται συνολικά 16 περιπτώσεις με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα, μεταξύ των οποίων και αυτές της ενέργειας. Ειδικότερα :

  1. ΕΛΠΕ (πώληση του 35,5%)
- Α’ 3μηνο 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή.
-Γ’ 3μηνο 2013, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Δ’ 3μηνο 2013, Ελεγκτικό συνέδριο
-Δ’ 3μηνο 2013, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο

      2. ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ (παραχωρείται χρήση δικαιωμάτων, ακριβής στρατηγική θα καθοριστεί με εισήγηση του συμβούλου).
-Μάιος 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή.
-Δ’ 3μηνο 2013, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Α’ 3μηνο 2014, Ελεγκτικό συνέδριο
-Α’ 3μηνο 2014, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο
 
3. ΔΕΗ (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το μοντέλο).
-Δ’ 3μηνο 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή
-Γ’ 3μηνο 2014, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Δ’ 3μηνο 2014, Ελεγκτικό συνέδριο
-Δ’ 3μηνο 2014, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο

Στουρνάρας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής ο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων
Στο μεταξύ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να κυρώνει τις συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ), ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε χθες ο υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσέθεταν πως με τη δήλωση αυτή ο κ. Στουρναρας είχε σαν στόχο να διευκρινίσει πως όλες οι αποκρατικοποιήσεις θα έρχονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τις ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας όπου η κύρωση -εφόσον ζητηθεί- θα γίνεται από την Βουλή, όπως είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου