.

Κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο: χρήσιμες πληροφορίες για τα νοικοκυριά από ΠΟΜΙΔΑ

Η ουσιαστική εξομοίωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην ήδη προβληματική λειτουργία των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών της χώρας.


Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει και καταγγέλλει ότι οι εισοδηματικές και περιουσιακές (οικογενειακή ακίνητη περιουσία μόλις έως 120.000€) προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνον θα αφήσουν εκτός το 82% περίπου των αστικών νοικοκυριών που ζουν σε πολυκατοικίες, αλλά το χειρότερο είναι ότι η επιστροφή του φόρου θα γίνει τελικά όχι προς εκείνους που πράγματι τον πλήρωσαν αλλά δυστυχώς προς εκείνους που μπορεί να μην πλήρωσαν έως και καθόλου, ή να μην θερμαίνονται καν με πετρέλαιο!

Τα συχνότερα καθημερινά ερωτήματα προς την ΠΟΜΙΔΑ και οι απαντήσεις σ' αυτά έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Μπορώ να αποσυνδεθώ μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κοινό ή με αυτονομία) και να μην συμμετέχω στις δαπάνες για θέρμανση;

Απάντηση: Μόνον αν πρόκειται να θερμανθείτε με φυσικό αέριο, και σας το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά) της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός πολυκατοικίας που να το επιτρέπει, ούτε μπορεί να το επιτύχει κανείς δικαστικά.

Ε: Μπορώ να πληρώνω μειωμένο ποσοστό συμμετοχής αν κλείσω τα σώματα του (κοινού) καλοριφέρ;

Α: Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης στο 30-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σας πολυκατοικίας.

Ε: Μπορώ να απαλλαγώ εντελώς από την καταβολή του παγίου ποσοστού συμμετοχής μου στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία;

Α: Όχι, η μηχανολογική μελέτη δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες και ουδείς μπορεί να απαλλαγεί.

Ε: Είμαι διαχειριστής και πέρυσι προσπαθούσα επί μήνες να εισπράξω από τους ενοίκους τα κοινόχρηστα για να εξοφλήσω τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Για να προλάβω εφέτος τα χειρότερα, μπορώ να προτείνω στη γενική συνέλευση τη διακοπή της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης;

Α: Όχι, διότι όσοι διαφωνούν θα προσβάλουν και θα ακυρώσουν μια τέτοια απόφαση ως παράνομη. Αυτό που μπορείτε και στην ουσία επιβάλλεται να κάνετε, είναι να στείλετε λογαριασμούς κοινοχρήστων με προκαταβολική είσπραξη του αντιτίμου του πετρελαίου, υπολογισμένου βάσει της τελευταίας κατανάλωσης, το οποίο θα παραγγείλετε αφού πρώτα εισπράξετε τα χρήματα από όλους.

Ε: Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία στη δαπάνη θέρμανσης της πολυκατοικίας μας;

Α: Στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία, με τον περιορισμό των ωρών δυνατότητας λειτουργίας της, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, εξοικονόμηση δαπάνης μπορεί να υπάρξει με την θερμομόνωση του κτιρίου, την αλλαγή κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στο λέβητα, τη χρήση φυσικού αερίου ή σύγχρονων μεθόδων θέρμανσης όπως ιδιαίτερα αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης, εφόσον υπάρχει βέβαια η σχετική οικονομική δυνατότητα και η απαιτούμενη από τον κανονισμό πλειοψηφία συνιδιοκτητών.

Πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου