.

«Προίκα» στους αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων και όλοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης – ΔΕΗ

Ο συνολικός αριθμός των «προς πώληση» εργαζομένων θα εξαρτηθεί από τις μονάδες που θα ενταχθούν στη λίστα για εκποίηση – Αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τη ΓΕΠΟΠ ΔΕΗ

Με τη διαδικασία της απόσχισης κλάδου που επιτρέπει την αυτόματη μεταφορά στην νέα εταιρία και των εργαζομένων θα πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ. 

Αν και με τους πιστωτές δεν τέθηκε στις διαπραγματεύσεις θέμα μεταφοράς εργαζομένων, κυβέρνηση και ΔΕΗ το θεωρούν αυτονόητο. 
Δεν μπορεί η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ να συρρικνωθεί κατά 40%, αλλά η επιχείρηση να παραμείνει με τα ίδια λειτουργικά έξοδα, τονίζουν αρμόδιες πηγές. 
Επισημαίνουν ότι η πώληση των μονάδων θα γίνει με την διαδικασία της απόσχισης κλάδου, η οποία επιτρέπει την μεταφορά και των εργαζομένων στον προς πώληση κλάδο και εν προκειμένω ανά μονάδα. 
Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα «μεταβιβαστεί» στους επενδυτές θα εξαρτηθεί από το ποιες μονάδες θα ενταχθούν στη λίστα, κάτι που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του business plan που θα καταρτίσει η ΔΕΗ με τη συνδρομή συμβούλου, η διαδικασία πρόσληψης του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ, πάντως, προέβλεπε την μεταφορά 2.000 εργαζομένων, αριθμός που είχε προκύψει από το προσωπικό στις μονάδες που θα έμπαινε σε αυτό το σχήμα για να διατεθούν προς πώληση και έναν αριθμό εργαζομένων από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες της ΔΕΗ (λογιστήριο, μηχανογράφηση κλπ). 
Το θέμα που θα απασχολήσει σίγουρα όχι μόνο την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, αλλά και τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είναι οι νέες σχέσεις εργασίας του προσωπικού που θα μεταφερθεί σε τρίτους.

Οι υποψήφιες προς πώληση μονάδες 

Ένα από τα δύσκολα τεχνικά θέματα που θα πρέπει να επιλύσει ο σύμβουλος και η ΔΕΗ για την παραχώρηση σε ιδιώτες του 40% του λιγνιτικού της παραγωγικού δυναμικού (μονάδες και ορυχεία) είναι η περιορισμένη αυτονομία των λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν. 
Υπό αυτή την έννοια, οι μοναδικές που θα μπορούσαν να διατεθούν αυτόνομα προς πώληση είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 546 MW και πιθανότατα ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 511 MW, αφού όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες κάποιες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται και από τη μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή. 
Ο ΑΗΣ Αμυνταίου διαθέτει δικά του ορυχεία για την τροφοδοσία του και συγκεκριμένα τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, όπως και ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης το αντίστοιχο ορυχείο της Μεγαλόπολης.
Ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με τις 5 συνολικά μονάδες του, συνολικής ισχύος 1.562 MW, καθώς και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προμηθεύονται καύσιμο από τρία ορυχεία που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. 
Αυτά είναι: το ορυχείο της Μαυροπηγής, του Νοτίου Πεδίου και της Ποντοκώμης. 
Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στα σενάρια προς πώληση, καθώς δεν έχει κατασκευασθεί ακόμη και η λειτουργία της, εάν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί μετά το 2020.
Η ίδια η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να βάλει «πωλητήριο» στις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, οι οποίες εκσυγχρονίζονται για να παραταθεί η λειτουργία τους μετά το 2025. 
Χωρίς κάποιες εκ των μονάδων του Αγ. Δημητρίου ωστόσο, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο δεν γίνεται ελκυστικό. 
Αδιαπραγμάτευτη για την επιχείρηση φαίνεται να είναι η μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που είναι η πλέον σύγχρονη, ενώ στην περίπτωση που θα υποχρεωθεί να βγάλει προς πώληση κάποιες εκ των τεσσάρων πρέπει να βρεθούν λύσεις που συνδέονται με την τροφοδότησή τους αλλά ταυτόχρονα και της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας. 
Ο ΑΗΣ Καρδιάς, συνολικής ισχύος 550 MW, μάλλον θα αποκλειστεί λόγω παλαιότητας και απόσυρσης το 2019 και απομένει το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τη μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας, ισχύος 330 MW. 
Είναι η πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη και πρόβλεψη για δεύτερη μονάδα, την επίμαχη Μελίτη 2, στην οποία στηρίζεται η συμφωνία ΔΕΗ - CMEC όπως και η τροφοδοσία της στα λιγνιτωρυχεία Βεύης και Αχλάδας. 
Το πρώτο δεν έχει αναπτυχθεί γιατί γειτνιάζει με το υπό παραχώρηση κοίτασμα, για το οποίο το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τον σχετικό διαγωνισμό και θα προκηρύξει νέο.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου