.

Τήλος: Η περήφανη ελληνική υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας

Ανάμεσα στους 3 φιναλίστ, στην κατηγορία "Ενεργειακά Νησιά" των βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας (EU Sustainable Energy Awards), βρίσκεται το νησί της Τήλου με το καινοτόμο έργο TILOS, ύστερα από επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο είναι επίσης υποψήφιο για το βραβείο κοινού, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των εργασιών του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).

Εκτός λοιπόν από τη διαχρονική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, η Τήλος πρωτοπορεί και στα ενεργειακά. Το έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά TT και με συμμετοχή επίσης από ελληνικής πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας EUNICE, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των  Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.
Το καινοτόμο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης στο νησί, είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω. 
Στην παρούσα φάση, και χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, πραγματοποιείται επίσης εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού, με δυνατότητα και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων προς όφελος των νησιωτών, καθιστώντας την Τήλο την πρώτη περιοχή στη χώρα όπου πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών σε καθολικό βαθμό.
Τον Ιούνιο το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ με την έλευση και των συσσωρευτών (μπαταριών) στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2019 θα σημάνει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει απαντούν σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, καθώς και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο .
Σημειώσεις προς συντάκτες:
·                  Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου TILOS.
·                  Πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Άνθιμος Χατζηβασιλείου, υπεύθυνος επικοινωνίας για την πολιτική του WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, κιν. 6944989749
Ευστάθιος Κοντός, ειδικός συνεργάτης Δήμου Τήλου, τηλ. 22463-60509, κιν. 6974839093
Δημήτριος Ζαφειράκης, υπεύθυνος υλοποίησης έργου TILOS για το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, τηλ. 210-5381580, κιν. 6937884149

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου