.

Σε «παιχνίδι» διελκυστίνδας κυβέρνηση – ΔΕΗ με τους Κινέζους της CMEC στη μέση

Διερράγησαν μεν, δεν έσπασαν δε – προς το παρόν τουλάχιστον – οι σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με το υπουργείο Ενέργειας, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα με αφορμή την επιχειρηματική στρατηγική της κρατικής εταιρίας που προωθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μανόλης Παναγιωτάκης.
Σε ποιο ακριβώς σημείο όμως βρίσκονται οι σχέσεις αυτές, θα φανεί στη γενική συνέλευση της επιχείρησης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 23 Μαϊου 2017 όπου η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ενδεχομένως θα δείξει δείγματα γραφής σε ότι έχει να κάνει με τη στάση που θα τηρήσει από τούδε και στο εξής έναντι του επικεφαλής της ΔΕΗ.
Η δημόσια αμφισβήτηση των σχεδίων του κ. Παναγιωτάκη από αξιωματούχους της κυβέρνησης, αρχικά από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και εν συνεχεία από τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης τις δύο πλευρές που όμως προσπαθούν να την αποφύγουν στην παρούσα κρίσιμη φάση για το μέλλον της επιχείρησης.
Έτσι, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο δεν θα ζητήσει ούτε θα επιδιώξει να πετύχει την παραίτηση του κ. Παναγιωτάκη, ενώ και ο ίδιος – εφόσον δεν προκληθεί – φέρεται πρόθυμος να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που απαιτηθεί να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις σχετικά με τη ΔΕΗ (όπως π.χ. στην περίπτωση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων) η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας έχουν αποφασίσει να παρακάμψουν τυχόν ενστάσεις που θα τεθούν και να υλοποιήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Ασφαλώς σε μια τέτοια περίπτωση είναι ερωτηματικό το πως ακριβώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Μόνος στο Πεκίνο…

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων – Παναγιωτάκη και τις αποστάσεις που παίρνουν οι πρώτοι από τις επιχειρηματικές επιλογές της ΔΕΗ είναι το γεγονός ότι στο πρόσφατο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο, ουδείς εκπρόσωπος του κυβερνητικού σχήματος παραβρέθηκε στη συνάντηση με την κινεζική CMEC.
Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ υπό τη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη προωθεί τη συνεργασία της κρατικής εταιρίας με την CMEC στο project της Μελίτης.
Έτσι, την προσπάθεια να καθησυχάσει τους κινέζους της CMEC αναφορικά με την υλοποίηση του έργου, ιδίως μετά από όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών σε σχέση με το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και δη την πώληση λιγνιτικών μονάδων μέσω διαγωνισμού, ανέλαβε να φέρει μόνος του σε πέρας ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Πεκίνο.
Η κόντρα Σταθάκη – Παναγιωτάκη, η οποία πρωτοεκδηλώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα (αρχές Απριλίου 2017), όταν ο υπουργός δήλωσε πως ούτε θα αποδεχτεί ούτε θα υπογράψει τη σύμβαση για το ορυχείο της Βεύης, αμφισβητώντας τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και ολοκληρώθηκε λίγο πριν «πέσει» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται πως η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του έργου της Μελίτης.
Τότε, με αφορμή τις δηλώσεις Σταθάκη, η διοίκηση της ΔΕΗ μέσω διαρροών είχε αφήσει να φανεί η έντονη δυσαρέσκειά της για την υπουργική παρέμβαση στα θέματα της επιχειρηματικής της στρατηγικής.

Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

Ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης ξεκίνησε μετά τη συνέντευξη Παναγιωτάκη στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επέκρινε τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα, σημειώνοντας πως ο ίδιος και η ΔΕΗ δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις αυτές «απασφάλισαν» αντιδράσεις εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς, με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα να ξεκαθαρίζει πως
«δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες, αλλά το κινεζικό ενδιαφέρον είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μόνο στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς», ακυρώνοντας έτσι ουσιαστικά τα κοινά σχέδια ΔΕΗ – CMEC για τη Μελίτη.
Η απάντηση εκ μέρους του κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στη σύναψη της συμφωνίας με τους Κινέζους για το έργο της Μελίτης, δεν άργησε να έρθει.
Με επίσημη ανακοίνωση και απαντώντας στον κ. Πιτσιόρλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει πως «πρόκειται για εταιρική συνεργασία, η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία».
Τονίζει δε «η ΔΕΗ επεξεργάζεται προτάσεις και λύσεις ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιέξοδο, αντίθετα να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου», ενώ παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση «ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης που αποτελεί συστατικό στοιχείο του project Μελίτη».
Η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το φθινόπωρο, όταν και θα δρομολογηθεί η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ όπου θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης στο πλαίσιο της νέων δεδομένων στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου