.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτορυχείο της Βεύης - Τα τεχνικά ζητήματα για την πώληση μονάδων

Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι θα προχωρήσει η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Βεύης Φλώρινας από το οποίο τροφοδοτείται ο Σταθμός της Μελίτης, προσθέτοντας ότι έως ότου ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των μονάδων του Σταθμού, υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ήμισυ της Βεύης έχει κατακυρωθεί στην  Ελλάκτωρ, η σύμβαση όμως δεν έχει περάσει από την βουλή.

Παράλληλα το ορυχείο δεν είναι σε καλή κατάσταση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Δεν είναι σπανακόπιτα οι σταθμοί

"Οι λιγνιτικοί σταθμοί παραγωγή ρεύματος δεν είναι σπανακόπιτα να τους κόψεις σε κομμάτια". 
Η φράση αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον προβληματισμό που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο τόσο στην ΔΕΗ, όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γύρω από τις μονάδες που θα ενταχθούν στο προς πώληση «πακέτο». 
Ομάδες εργασίας του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ εργάζονται παράλληλα προκειμένου μέσα στον Ιούνιο να προσδιοριστεί το «πακέτο» των λιγνιτικών μονάδων που θα τεθούν στο market test του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. 
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά και τεχνικά άσκηση, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν διαφορετικούς βαθμούς απόδοσης, ορισμένες πλησιάζουν στο όριο ζωής, άλλες χρειάζονται επενδύσεις περιορισμού της ρύπανσης προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ εντάσσονται σε ευρύτερα σύνολα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από συγκεκριμένα ορυχεία.
Έτσι, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχωριστεί η λειτουργία μιας μονάδας από το σύνολο του σταθμού.
Όσο δε για τα ορυχεία, τα οποία με βάση τη συμφωνία θα συνοδεύουν τις μονάδες που θα πωληθούν, πρέπει να σημειωθεί ότι το καύσιμο έχει διαφορετική θερμογόνο δύναμη αλλά και διαφορετικό κόστος εξόρυξης. 

Συνυπολογισμός του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος 

Όμως, αυτά δεν είναι τα μοναδικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και να συνυπολογιστούν. 
Στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης εκτιμήσεις για τη διάρθρωση της ηλεκτροπαραγωγής το 2030 με γνώμονα τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως σημειώνουν κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΝ, στο ενεργειακό μείγμα όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2030, θα υπολογισθεί και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατεθεί σε ιδιώτες. 
Ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει ιδιαιτέρως τη ΔΕΗ λόγω και της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κινεζική CMEC, είναι το τι θα γίνει με το Σταθμό της Μελίτης και εάν αυτό θα ενταχθεί στο προς πώληση πακέτο.    
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο συνεργασίας της ΔΕΗ με τη CMEC, η νέα μονάδα της Μελίτης που προβλέπεται να κατασκευαστεί δεν θα υπολογίζεται στο 40% της λιγνιτικής ισχύος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά στο 60% της ΔΕΗ. 
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις υφιστάμενες μονάδες.


www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου