.

Σε ιταλική «χείρα βοηθείας» για market test λιγνιτικών μονάδων και εταιρίες φυσικού αερίου προσδοκά ο Γ. Σταθάκης

Στη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, ο κ. Σταθάκης ζήτησε την παρέμβασή του τόσο στην Edison ώστε αυτή να συμμετάσχει στο market test του Σεπτεμβρίου, όσο και προς την ΕΝΙ για την υπόθεση των ΕΠΑ
Mε την αγωνία του market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μπροστά και ανοιχτό το θέμα της διαδικασίας απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έσπευσε στην Ρώμη για να ζητήσει τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. 

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε χθες 8 Μαίου 2017 στη Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Carlo Calendα. 
Δύο ήταν τα βασικά θέματα που υποχρέωσαν τον κ. Σταθάκη να μεταβεί εσπευσμένα στη Ρώμη.
Το πρώτο συνδέεται με την διασφάλιση της επιτυχίας του market test του Σεπτεμβρίου για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος του πωλητηρίου στα υδροηλεκτρικά και ο συνακόλουθος πολιτικός κόλαφος για την κυβέρνηση.  
Η συμμετοχή και ευρωπαϊκής εταιρίας στο market test φαίνεται να αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει ταυτόχρονα την διεύρυνση της συμμετοχής κινεζικών εταιριών, κάτι που έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Πεκίνο την προσεχή Πέμπτη. 
Έτσι στην ατζέντα του κ. Σταθάκη τέθηκε η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Edison. 
Γνωρίζοντας όμως και από τις επαφές που είχε ο ίδιος στην Αθήνα τον περασμένο μήνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής εταιρίας ότι τα λιγντικά από μόνα τους χωρίς την προσθήκη υδροηλεκτρικών δεν συγκινούν τους Ιταλούς αλλά και τους Γάλλους μετόχους της EDF, o υπουργός Ενέργειας που θα αναλάβει και το κόστος του όλου εγχειρήματος, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες την πολιτική στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. 
Κάλεσε τον κ. Calenda να παρέμβει στην Edison, με την ιδιότητα του μετόχου για να συμμετάσχει στο market test του Σεπτεμβρίου που θα κρίνει και την τύχη των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Ανοχή» στη σταδιακή απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική 

Το δεύτερο θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας, είναι η απόσυρση της ΔΕΠΑ από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, που αποτελεί πλέον μνημονιακή δέσμευση.
Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στις ΕΠΑ σε ποσοστό 51% και το θέμα που έχουν θέσει οι δύο πολυεθνικές (Shell και ΕΝΙ) τόσο στην ίδια τη ΔΕΠΑ και στην κυβέρνηση όσο και στους θεσμούς είναι ότι δεν μπορεί ο συνεταίρος τους να είναι και ανταγωνιστής στην ίδια αγορά και κυρίως ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου δεν μπορεί ο βασικός μέτοχος της ΕΠΑ να είναι και προμηθευτής της. 
Οι ιδιώτες μέτοχοι των ΕΠΑ μάλιστα έχουν υποβάλλει πρόταση εξαγοράς του 51% που κατέχει η ΔΕΠΑ στις δύο εταιρίες (ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας). 
Δεδομένου ότι ο ιδιώτης μέτοχος της ΕΠΑ Αττικής κρατάει άτεγκτη στάση και έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι στην περίπτωση που δεν αποζημιωθεί για την κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος στην προμήθεια που έχει διασφαλίσει με σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο έως το 2030 θα προσφύγει νομικά, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τουλάχιστον μια σταδιακή απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική, επιδιώκοντας την συναίνεση της ΕΝΙ. 
Η πρόταση που έχει κομίσει προς την εταιρία και μετέφερε και χθες ο κ. Σταθάκης στον Ιταλό ομόλογό του είναι να προηγηθεί η απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Αττικής και να ακολουθήσει με ένα οχτάμηνο καθυστέρηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 49% από την ΕΝΙ. 
Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η ανταλλαγή ποσοστού από την δραστηριότητα της διανομής, που ελέγχουν επίσης οι δύο πολυεθνικές σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία αντίστοιχα. 
Το θέμα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλυθεί και να κλείσει μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου