.

Έως τα τέλη Μαΐου το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Έως τα τέλη Μαΐου, θα θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Συνέδριο «Ίδρυση Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν στα Χανιά, το Σάββατο 29 Απριλίου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδος και η Ελληνογερμανική Συνέλευση.


Το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς αποτελεί πολιτική επιλογή του ΥΠΕΝ με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το σχέδιο νόμου, δημιουργεί για πρώτη φορά χώρο για τη συμμετοχή συμπράξεων μικρής κλίμακας στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω όμως ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει τη λειτουργία των συνεταιρισμών σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Κεντρικός, σε αυτή τη διαδικασία, είναι ο ρόλος των συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Σκοπός της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων ή αλλιώς Ενεργειακών Συνεταιρισμών είναι η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου