.

Με τη βοήθεια της… Πειθούς ελπίζει ο Παναγιωτάκης να αποτρέψει την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Έως το τέλος Ιουνίου και στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ, του υπουργείου Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το πακέτο των μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, το οποίο θα διατεθεί προς πώληση, αρχής γενομένης από το market test του Σεπτεμβρίου.

Και ενώ αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ελπίζει ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών θα πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η πώληση μονάδων δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη αγορά του λιγνίτη.
Όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος χθες (23.5.2017), θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια για να αποτρέψει την πώληση μονάδων και να προωθήσει το σχέδιο του περί διαμόρφωσης κοινοπραξιών με ιδιώτες επενδυτές.

Μάλιστα στο σχέδιο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης εντάσσει όχι μόνο το σταθμό της Μελίτης για τον οποίο έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική CMEC, αλλά και τους σταθμούς του Αγίου Δημητρίου και του Αμυνταίου για τους οποίος μάλιστα έχει κάνει επαφές με Έλληνες αλλά και Τσέχους που θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολη η επιλογή μεμονωμένων μονάδων για να διατεθούν προς πώληση, αλλά θα πρέπει να πουληθούν ολόκληρα λιγνιτικά συγκροτήματα, τα οποία μάλιστα προμηθεύονται λιγνίτη από το ίδιο ορυχείο όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Πτολεμαΐδα.

Υπέρ των επενδύσεων στο λιγνίτη

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη αν δε γίνουν επενδύσεις σε νέες λιγνιτικές μονάδες, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα είναι κάτω του 20%, γεγονός που οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα σε ποσοστό πάνω από 50%.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την ακτινογραφία των 14 λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αφού σε λίγα χρόνια θα έχουν απομείνει σε λειτουργία μόνο τα τέσσερα και συγκεκριμένα ο Άγιος Δημήτριος 5, η Μελίτη 1, η Μεγαλόπολη 4 και η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Τι θα έχει συμβεί με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες:
Ο ΑΗΣ Καρδιάς περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1.212 MW οι οποίες θα κλείσουν και θα γκρεμιστούν έως το 2020 προκειμένου να αξιοποιηθεί το υποκείμενο κοίτασμα λιγνίτη το οποίο μάλιστα θεωρείται ιδιαιτέρως πλούσιο.
Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει πέντε μονάδες εκ των οποίων οι τέσσερις συνολικής ισχύος 1.220 MW προβλέπεται να κλείσουν το 2025. Σε λειτουργία θα παραμείνει μόνο ο Άγιος Δημήτριος 5 ισχύος 375 MW ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει άλλα 17-20 χρόνια ζωής αφού εγκαινιάστηκε το 1997.
Οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ηλικία περίπου 30 ετών και θεωρούνται οι πλέον ταλαιπωρημένες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του καυσίμου σε πυριτικά που οδήγησε σε φθορές των υπό πίεση στοιχείων στους λέβητες καθώς και στους αγωγούς καυσίμου των μύλων και τους αγωγούς καυσαερίων.
Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο των καυσαερίων, επιβάλει την εγκατάσταση συστήματος αποθείωσης για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Κανονισμών της ΕΕ.
Το σύστημα όμως αυτό όπως και οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική αναβάθμιση των Μονάδων, που μπορεί να κοστίσει από 50 - 100 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αποσβεσθεί με παραγωγή που δεν θα υπερέβαινε τις 35 TWh, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί το όριο ηλεκτροπαραγωγής μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων λιγνίτη του Ορυχείου Αμυνταίου Αγίων Αναργύρων, από τα οποία τροφοδοτείται ο Σταθμός.
Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της μια μόνο από τις δυο μονάδες έως το 2032, ενώ το 2022 λήγει η άδεια λειτουργίας τους και βεβαίως για να λάβουν νέα άδεια θα πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις που προαναφέρθηκαν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Όσο δε για τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW η διάρκεια ζωής της Μεγαλόπολης ΙΙΙ είναι έως το 2020 και της Μεγαλόπολης IV έως το 2032.

Το … «τρίλλημα» της ΔΕΗ

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όμως, η ΔΕΗ έχει τρεις επιλογές:
• Είτε να δώσει προς πώληση μεμονωμένες μονάδες όπως ο Άγιος Δημήτριος 5, η Μελίτη 1, η Μεγαλόπολη 4, ίσως και η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5.
• Είτε να διαθέσει ολόκληρα συγκροτήματα όπως ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης.
• Είτε, τέλος, να πείσει τους δανειστές ότι το σχέδιο της για κοινοπραξίες με ιδιώτες επενδυτές είναι το πλέον κατάλληλο για να λυθεί το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και ότι το δικό τους σχέδιο που επέβαλαν στην κυβέρνηση ήταν απλώς λάθος!

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου