.

Με την Κινεζική Shenhua συνεταιρίζεται ο Κοπελούζος και διεκδικούν εξαγορά και αναβάθμιση παλιών λιγνιτικών μονάδων

Συμφωνία συνεργασίας με εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων 3 δις. ευρώ, με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua, υπέγραψε ο όμιλος Κοπελούζου σήμερα, με βασικό αντικείμενο τις ΑΠΕ και την περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων. Το κοινό σχήμα σκοπεύει να διεκδικήσει την εξαγορά παλιών λιγνιτικών μονάδων και στη χώρα μας (στο πλαίσιο προφανώς των μέτρων που περιλαμβάνει το αναθεωρημένο μνημόνιο), προκειμένου να τις αναβαθμίσει και να τις εκμεταλλευτεί παρατείνοντας το χρόνο ζωής τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, τόσο από συμβατικές όσο και καθαρές πηγές ενέργειας, και ο όμιλος Κοπελούζου, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Ελλάδας με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές υπέγραψαν Συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με όσα είπαν στο energypress ανώτατα στελέχη του ελληνικού ομίλου, η συνεργασία θα έχει τη μορφή εισόδου των Κινέζων σε υφιστάμενες εταιρείες Κοπελούζου που εκμεταλλεύονται και αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί σε εξαγορά, περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Πολωνία, την Ουγγαρία κ.λπ.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι χώρες αυτές, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ότι αν θέλουν να επεκτείνουν το χρόνο ζωής των λιγνιτικών μονάδων τους, πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Οι Κινέζοι της Shenhua έχουν αναπτύξει άριστη τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, ενώ μπορούν να εξασφαλίσουν εύκολη χρηματοδότηση" τονίζει στο energypress εκπρόσωπος του Ομίλου Κοπελούζου, εξηγώντας γιατί προχώρησαν στο να καταστήσουν συνεταίρο την Κινεζική εταιρεία. 
Ας σημειωθεί ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο μέρη που επισφραγίστηκαν με τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας είχαν ξεκινήσει 15 μήνες πριν.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου δήλωσε: «Ο Όμιλός μας πιστεύει στην πράσινη ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον Όμιλο Shenhua θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις ενεργειακών μονάδων.»
Ο γίγαντας των 78,5 GW
Η Shenhua είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Κίνας, με δραστηριότητες στον ηλεκτρισμό, στην παραγωγή άνθρακα και στα καύσιμα. Το 2014 η ηλεκτροπαραγωγή της έφτανε τις 324 δις. κιλοβατώρες, ενώ το ίδιο έτος πούλησε 588 εκατ. τόνους άνθρακα. Η εταιρεία παράγει ρεύμα σε 31 επαρχίες της Κίνας, καθώς και στις Μιανμάρ, Καμπότζη και Λάος.
Τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονταν το 2015 σε 123 δις. ευρώ και η εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική της ισχύς ήταν 78,5 γιγαβάτ. 
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου