.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπρεπε να καθήσει η ΔΕΗ

Δυστυχώς απέβησαν μάταιοι οι κόποι πολλών να πείσουν τη ΔΕΗ να κάνει πίσω στη δίκη των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου.
Τελικώς η απόφαση ήταν καταδικαστική και η «αναστολή» δεν χρυσώνει την πικρή αίσθηση αδικίας των κατηγορουμένων.
Κανονικά θα έπρεπε να καθίσει στο σκαμνί η ΔΕΗ για τα όσα έχει κάνει στην περιοχή και τους πολίτες της. Αντί αυτής όμως σύρθηκαν άνθρωποι που διεκδικούν τα δικαιώματα τους στην εργασία, το καθαρό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ο στόχος είναι προφανής: να αποθαρρυνθούν στο μέλλον παρόμοιες δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις ταινιοδρόμων.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε αυτή την συμπεριφορά της ΔΕΗ και εκφράζουμε και την αντίθεση μας στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα σε κάθε δίκαιο αγώνα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βιώνουν την περιβαλλοντική απαξίωση της περιοχής, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων (λιγνίτης, νερά, εδάφη κ.α), τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον και κυρίως την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της ΔΕΗ και του κράτους.

Πρέπει η ΔΕΗ να κατανοήσει πως ο μόνος τρόπος για να μην έχει απέναντι της την κοινωνία της περιοχής είναι να πάψει να λειτουργεί ως αποικιοκράτης και να εφαρμόσει επιτέλους εκείνα τα μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αυτά που πρόσφατα της υπέδειξαν ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Πρέπει επιτέλους να πάψει να ραντίζει με τέφρα ανθρώπους και οικοσυστήματα, να σεβαστεί τους φυσικούς πόρους της περιοχής και να λάβει μέτρα εξοικονόμησης νερού, να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις και να τερματίσει το καθεστώς ανασφάλειας που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι στην ΔΕΗ (κυρίως εργαζόμενοι σε εργολάβους αλλά και εξαμηνήτες κ.λ.π ) όπου οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας είναι τραγικές.

Από την άλλη είναι αναγκαία η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη (βασικό ένοχο για τις μεγάλες εκπομπές των θερμοκηπιακών αερίων της χώρας) και η στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις. Είναι γνωστή η θέση μας για το ενεργειακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Εκτιμούμε πως η συνεχιζόμενη στήριξη και κρυφή πριμοδότηση των ορυκτών καυσίμων οδηγεί την χώρα, αλλά και την περιοχή, σε αδιέξοδα που, όσο περνά ο καιρός θα γίνονται εντονότερα. Ο αγώνας για την σωτηρία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να είναι αγώνας όλων μας. Ειδικά σήμερα που η κατάσταση του πλανήτη είναι οριακή δεν χωρούν τοπικοί «εθνικισμοί». Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων μας (Κιότο κ.α.) θα είναι τεράστιες για όλη την χώρα.

Πιστεύουμε πως η ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ευεργετικά αποτελέσματα της στροφής της οικονομίας σε πράσινες λύσεις που απολαμβάνουν πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να εφαρμοστεί και στην περιοχή, προκειμένου να ανατρέψει τα αποτελέσματα ενός καταστροφικού μοντέλου. Ως οικολογικός χώρος έχουμε καταθέσει δημοσίως εδώ και χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις (αιολικά πάρκα, αντιποδοτικό τέλος για κάθε λιγνιτικό MW που «σβήνει», καθεστώς ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη στην περιοχή βιομηχανίας κατασκευής εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.), προτάσεις που αγνοούνται παντελώς.

Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή για να επιλέξουμε ποιόν δρόμο θα τραβήξουμε. Αυτόν που θα δώσει ελπίδα στην περιοχή μας ή αυτόν που θα την καταστήσει κρανίου τόπο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Π/Κ Οικολόγων Πρασίνων Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου