.

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Ευρεία σύσκεψη για τις πληττόμενες περιοχές

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων των πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ περιοχών πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δικτύου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τροπολογία για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, σύμφωνα με την οποία η αξία των ακινήτων που απαλλοτριώνονται αναγκαστικά θα είναι ίση με την αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζονται οι περιουσίες όλων των πολιτών που έχουν την «τύχη» να ζουν σε περιοχές που αναπτύσσει δραστηριότητα η ΔΕΗ, η οποία θα μπορεί να παίρνει τις περιουσίες τους μέσω αναγκαστικών απαλλοτριώσεων «έναντι πινακίου φακής». Το μέγεθος της αδικίας που προκαλείται σε βάρος των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών φαίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ενάργεια στην περίπτωση των οικισμών που είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης. Οι κάτοικοι των προς μετεγκατάσταση οικισμών θα λάβουν, σύμφωνα με την εκτρωματική αυτή τροπολογία, την αντικειμενική αξία των σπιτιών, των καταστημάτων, των οικοπέδων και των χωραφιών τους. Αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των τοπικών κοινωνιών που δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν ποτέ.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων που ακούστηκαν, τόσο από τους Δημάρχους του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων όσο και από τους Προέδρους και τους εκπροσώπους φορέων πληττομένων, ήταν ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και άμεσα για να αποτραπεί η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη. Μάλιστα ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διεκδίκηση όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών των λιγνιτικών περιοχών και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών. Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άμεση κινητοποίηση και συμμετοχή φορέων και πολιτών στην προσπάθεια αποτροπής των αρνητικών εξελίξεων για τις λιγνιτικές περιοχές, καθώς αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις, συσκέψεις και επαφές σε όλες τις λιγνιτικές περιοχές για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της προσπάθειας για ανατροπή της συγκεκριμένης διάταξης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου