.

«Πράσινο» για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Αναδημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ, του Προκόπη Γιόγιακα, 7.7.09

Πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10 ΚW στις ταράτσες και τις στέγες των κτιρίων αλλά και σε αγροτεμάχια (ισχύος μεγαλύτερης και από 150 ΚW) δόθηκε και τυπικά χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στα κτίρια, αλλά και την απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ξεκαθαρίζονται έτσι οι πολεοδομικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μικρής ισχύος φωτοβολταϊκών στις στέγες και τις ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ, η οποία θα αγοράζει το ρεύμα στην τιμή των 55 λεπτών ανά κιλοβατώρα, θα απαιτείται η προσκόμιση των σχεδίων του κτιρίου (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης) θεωρημένων από την Πολεοδομία και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία της περιοχής για την οποία αρκεί μία εβδομάδα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ
θα απαιτούνται σχέδια του κτιρίου θεωρημένα από Πολεοδομία και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας

Όσον αφορά τις στέγες και ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων, στην απόφαση ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των συστημάτων πάνω στα δώματα απόληξης των κλιμακοστασίων ή ανελκυστήρων, ενώ καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα απόστασής τους από τις άκρες των κτιρίων για αισθητικούς και άλλους λόγους ασφαλείας.

Περιοχές εκτός σχεδίου
Ειδικά για τις εκτός σχεδίου περιοχές, από το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δεν αφορά κτίρια αλλά οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Παράγοντες της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν, κάποιοι που έχουν αυθαίρετα να δουν το μέτρο ως έναν πλάγιο τρόπο προκειμένου να αποκτήσουν ρεύμα. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο ξεκαθάριζαν χθες ότι χωρίς την άδεια από την Πολεοδομία δεν μπορεί κανένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ- και αυτή είναι η δικλίδα ασφαλείας για να μην έχουν ηλεκτροδότηση τα αυθαίρετα κτίσματα, έστω και με φωτοβολταϊκά.

Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και πάνω από 150 ΚW. Ειδικότερα:

● Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 ΚW δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Χρειάζεται όμως έγκριση από την Πολεοδομία για εργασίες μικρής κλίμακας.

● Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 έως 150 ΚW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Και εδώ χρειάζεται η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.

● Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ από 150 ΚW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται έπειτα από αίτηση στην Πολεοδομία. Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου