Παρά την προσπάθεια της ΕΕ δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για το κλίμα το Δεκέμβριο, δηλώνουν οι ΗΠΑ
Μανίλα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα πετύχει, αλλά θα υπερβεί τους στόχους του Κιότο, οι ΗΠΑ, όμως, θεωρούν απίθανο να υπάρξει νέα διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.
«Αμφιβάλλουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στη νομικά δεσμευτική συμφωνία που όλοι επιθυμούν, καθώς υπάρχουν υπερβολικά πολλές χώρες που έχουν υπερβολικά πολλά ερωτήματα» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
Υποσχέθηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προωθήσουν τουλάχιστον μια «συμφωνία-πλαίσιο», η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση μιας διεθνούς συμφωνίας αργότερα.
Η Κλίντον είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις την Τετάρτη σε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην αναζήτηση της τελειότητας να μπει στο δρόμο της προόδου» είπε, καλώντας την Ευρώπη, που πιέζει για μια οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, να περιορίσουν τις προσδοκίες τους.
«Αν όλοι μας καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια και υιοθετήσουμε το σωστό μείγμα πραγματισμού και αρχών, πιστεύω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη, το οποίο θα ήταν το εφαλτήριο προς μια πλήρη δεσμευτική συμφωνία» είπε.
Στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, από τις 7 έως 18 Δεκεμβρίου, η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να καταλήξει στη διεθνή συμφωνία για το κλίμα η οποία θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.
ΕΕ: Υπερβαίνουμε τους στόχους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για μια νέα συμφωνία, ανακοίνωσε ότι η θα πετύχει και πιθανότατα θα υπερβεί το στόχο του Κιότο για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 8% στην ΕΕ-15 έως το 2012.
«Οι τελευταίες προβολές υποδεικνύουν ότι η ΕΕ-15 θα προχωρήσει παραπέρα, πετυχαίνοντας συνολική μείωση κατά περισσότερο από 13% κάτω από το έτος αναφοράς», δηλαδή το 1990, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη.
Για τη μείωση αυτή απαιτείται πάντως η εξαγορά δικαιωμάτων εκπομπής, σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας που καθιέρωσε το Κιότο, καθώς και τη δήλωση των δασών ως «απορροφητήρων άνθρακα».
Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες-μέλη, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, που έχουν ήδη πετύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να μειωθούν κατά 25 έως 40 τοις εκατό έως το 2020, σε σχέση με το 1990, προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας από τη βιομηχανική επανάσταση έως το τέλος του αιώνα να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα ήταν «καταστροφική» για τον πλανήτη.
Η ΕΕ έχει υποσχεθεί μείωση των εκπομπών της κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020, ωστόσο σύμφωνα με το AFP οι δεσμεύσεις σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται από 11 έως 15%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Pres
Δημοσίευση σχολίου