Περιορίζονται οι Ρυθμοί Πτώσης στην Κατανάλωση Ηλεκτρισμού
Πηγή:energeia.gr
Συνεχίστηκε, αλλά με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό, η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στην χώρα μας και κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ καταναλώθηκε κατά 5,02% λιγότερο ρεύμα σε ετήσια βάση. Επιπλέον, περιορίστηκε κάτω από το 60% η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, με «κερδισμένους» τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και το φυσικό αέριο.
Με βάση τα στοιχεία του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΔΕΣΜΗΕ), τον Οκτώβριο η συνολική πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα μας έφτασε το 5.02% σε ετήσια βάση, με την ζήτηση να ανέρχεται σε 4.124.606 μεγαβατώρες. Σαφώς, δηλαδή, περιορίστηκε η ένταση της υποχώρησης σε σχέση και με την διψήφια υποχώρηση της κατανάλωσης τον Σεπτέμβριο όσο και σε σχέση με τον μέσο όρο του δεκαμήνου που βρίσκεται στο 7% περίπου.
Ανάλογη ήταν η εικόνα που αναδείχθηκε τόσο από τις βιομηχανίες (επιλέγοντες πελάτες), όσο και από την διανομή (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), όπου η υποχώρηση της κατανάλωσης έφτασε αντίστοιχα το 16,71% και το 1,24%, έναντι μέσων όρων στο 21,53% και στο 3,77% αντιστοίχως για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Ενισχυτικά, δε, κινήθηκε η κατανάλωση σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, τα οποία χρειάστηκαν κατά 3,5% περισσότερο ρεύμα σε ετήσια βάση, ενώ η αιχμή έφτασε τα 7.361 μεγαβάτ, στις 15 Οκτωβρίου, έναντι 9.828 μεγαβάτ που αποτελεί το ρεκόρ της χρονιάς και καταγράφηκε στις 24 Ιουλίου.
Ως προς τις πηγές ηλεκτροπαραγωγής, ο λιγνίτης κυριαρχεί με ποσοστό που ξεπερνά το 59% στην συνολική παραγωγή, είναι όμως χαμηλότερο από το 62% και πλέον του Σεπτεμβρίου και κατά 5,2% σε απόλυτα μεγέθη, καθώς η παραγωγή έφτασε τις 2.434.984 μεγαβατώρες.
Αντίθετα, υπερδιπλασιάστηκε η παραγωγή ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι κάλυψαν τον Οκτώβριο το 8,69% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ ενισχύθηκε και το φυσικό αέριο, το οποίο ξεπέρασε το 25% στο ισοζύγιο της ηλεκτροπαραγωγής.
Επιπλέον, σχεδόν μηδενίστηκε η χρήση των παλαιών πετρελαϊκών σταθμών, υποχώρησε κατά 57% και πλέον η ενέργεια που προήλθε από εισαγωγές, ενώ ενισχύθηκε ελαφρά η παραγωγή των ΑΠΕ, οι οποίες ωστόσο δεν παύουν να καλύπτουν το 3,71% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού μόλις.
Η παραγωγή από αιολικά πάρκα έφτασε τις 157.498 μεγαβατώρες, από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τις 37.289 μεγαβατώρες, από το βιοαέριο τις 15.665 μεγαβατώρες, από τους σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας τις 15.124 μεγαβατώρες και από τα φωτοβολταϊκά τις 9.585 μεγαβατώρες.
Όλες οι επιδόσεις είναι υψηλότερες εκείνων του Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τα αιολικά πάρκα.
Στις ΑΠΕ είναι πενιχρή η προσθήκη εγκατεστημένη ισχύος, η οποία ήταν της τάξης των 8 μεγαβάτ από αιολικά και των σχεδόν 3 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, τα οποία πάντως είχαν ξεκινήσει την χρονιά με 14 μεγαβάτ και έχουν υπερβεί τα 40 μεγαβάτ πλέον.
Συνολικότερα, σε εμπορική λειτουργία βρίσκονται έργα ΑΠΕ ισχύος 1120 μεγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών υδροηλεκτρικών και των σταθμών συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας.
Έργα ισχύος 162 μεγαβάτ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργίας, για άλλα 60 μεγαβάτ έχουν εκδοθεί άδειες σύνδεσης, έργα με ισχύ 284 μεγαβάτ διαθέτουν εμπορική σύνδεση αλλά δεν λειτουργούν, ενώ για άλλα 1.170 μεγαβάτ έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες άδειες εγκατάστασης.
Τέλος, έργα συνολικής ισχύος 5.420 μεγαβάτ διαθέτουν απλώς άδειες παραγωγής, αναμένοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έως το τέλος του έτους.
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Δημοσίευση σχολίου