Πριμ για ανεμογεννήτριες
Πριμ σε όσους προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ανεμογεννητριών και άλλων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στην Ελλάδα εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση κατά το μοντέλο της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Το συγκεκριμένο πλάνο για την παραγωγή ανεμογεννητριών «made in Greece» αφορά την έγκριση της αδειοδότησης, με διαδικασίες εξπρές, μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, με δέσμευση ωστόσο από πλευράς των επενδυτών ότι μέρος των εξαρτημάτων της παραγωγής αυτής θα έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Το εν λόγω μοντέλο άρχισε να εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, όπου αιολικά πάρκα και πράσινα ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας, της τάξεως των 1.000 μεγαβάτ, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα από πλευράς αδειοδοτικών διαδικασιών έναντι των μικρότερων. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από πλευράς πράσινων ενεργειακών ομίλων, απ΄ ό,τι σήμερα.
Το ξένο ενδιαφέρον
Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, ο επικεφαλής της δανέζικης Vestas, του μεγαλύτερου παραγωγού και προμηθευτή ανεμογεννητριών στον κόσμο, κ. Ditlev Εngel, συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σκανδιναβική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας παραγωγικής μονάδας ανεμογεννητριών στην Ελλάδα και η διοίκησή της θέλει να δει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία έχει ακούσει τόσο συχνά να μιλά για την πράσινη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Εngel, η εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα θα πρέπει να συνδυαστεί με μια εξασφαλισμένη ανάπτυξη της αγοράς αιολικής ενέργειας της τάξης των 800 έως 1.000 ΜW ετησίως για χρονικό διάστημα μίας δεκαετίας.
Τα νέα πάρκα, ωστόσο, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα μετά βίας και ξεπερνούν τα 100 ΜW ετησίως. Από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά δεν είναι ανεπτυγμένη, οι ευκαιρίες που παρουσιάζει για έναν επενδυτή είναι μεγάλες, αρκεί βέβαια να καταπολεμηθούν κάποιες από τις παιδικές της ασθένειες (γραφειοκρατία, έλλειψη συντονισμού συναρμόδιων υπηρεσιών, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, κ.λπ.). Σήμερα, από την ημέρα που θα κατατεθεί η πρώτη άδεια στη ΡΑΕ μέχρι να λειτουργήσει το αιολικό πάρκο, μπορεί να περάσουν και 6 χρόνια, γι΄ αυτό και η νέα κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να μειώσει τον χρόνο αυτόν στο ένα τρίτο.
Πηγή:Τα Νέα
Δημοσίευση σχολίου