Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ «υπερφορτώνει το σύστημα»
Πηγή:Το Βήμα
Ελιγμοί από την κυβέρνηση - «Να κατεβάσει διακόπτες» απειλεί η ΓΕΝΟΠ.
Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠΔΕΗ λέει ξεκάθαρα ότι το θέμα συνιστά αιτία για να... κατέβουν οι διακόπτες και να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι, οι Κοινοτικοί πιέζουν αφόρητα για ριζοσπαστικές λύσεις απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς και ο ενεργειακός χάρτης της χώρας αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα.
Χθες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών και ξεκαθάρισαν τη ριζική αντίθεσή τους με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ απειλώντας ότι θα κηρύξουν απεργία διαρκείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Στο υπουργείο Οικονομικών σχολίαζαν ότι η πιθανή διαδικασία πώλησης μονάδων θα χρειαστεί δύο χρόνια για να υλοποιηθεί αφού είναι σύνθετη και χρονοβόρος, ενώ μπορεί στη διετία 2011-2012 να ισχύσουν
τα μεταβατικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ.
Χαρακτήρισαν πάντως «παλιομοδίτικες» τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ και προσέθεταν ότι δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας επισκέπτονται το ΥΠΕΚΑ, όπου θα συζητήσουν με τον γενικό γραμματέα κ. Κ. Μαθιουδάκη όλες τις παραμέτρους της απελευθέρωσης της αγοράς.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπαινίσσονται ότι θα προτείνουν στην τρόικα συνολικό πακέτο που να αποκλείει πώληση μονάδων αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του μνημονίου: το ελληνικό σχέδιο συνοψίζεται σε άνοιγμα χονδρικής στον ηλεκτρισμό και αναδιάρθρωση τιμολογίων λιανικής ως το τέλος Σεπτεμβρίου (ώστε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την τρίτη δόση του δανείου), ακολούθως εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου ως τις 31 Μαρτίου 2011 και αποφυγή παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.
Γι΄ αυτό χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της ΡΑΕ και έδωσε στο υπουργείο τις προτάσεις της για τις αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.
Σχεδιάζουν επίσης εισήγηση που θα προβλέπει αφενός τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς από τη ΔΕΗ, αφετέρου την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (και όχι από 1ης Ιανουαρίου 2011, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα) και, τρίτον, την άμεση αδειοδότηση όλων των αιτήσεων για ιδιωτικές μονάδες που επί μακρόν καθυστερούν (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές).
Διαχωρισμός δικτύου
Κορυφαίοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λένε ότι αλλαγές με άμεσο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων δεν μπορούν να επιβληθούν αφού κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες λιγότερο επώδυνες λύσεις. Οι Κοινοτικοί δεν αντιτίθενται αλλά ζητούν άμεσα να επιλεγούν από την Αθήνα οι εναλλακτικές λύσεις.
Στους κόλπους των ανεξάρτητων παραγωγών οι απόψεις δεν είναι ομοιόμορφες, ακόμη και μέσα στον ΕΣΑΗ.
Αλλοι θεωρούν θετική την πώληση μονάδων, άλλοι εκτιμούν ότι τις υπό πώληση μονάδες θα αγοράσουν ξένοι και οι ίδιοι θα περιθωριοποιηθούν, άρα αντιτίθενται, και κάποιοι σοβαροί ξένοι σκέπτονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα διαβλέποντας ότι η γραμμή του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, ανάλογα με τις ομάδες πίεσης και την επιρροή που ασκούν.
Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες από μερίδα ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΗ προκειμένου τα δύο μέρη να τα βρουν ώστε και να μην αυξηθεί η οριακή τιμή (όπως θέλει πάση θυσία η επιχείρηση) αλλά και να ενισχυθούν τα δικά τους έσοδα: αφενός με την αύξηση των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος από τα 30.000
στα 65.000 ευρώ/ΜW, αφετέρου με την αύξηση του λεγόμενου κόστους επιβεβλημένης λειτουργίας των μονάδων (όταν, δηλαδή, αυτές δουλεύουν στα τεχνικά τους ελάχιστα).
Δεν υπάρχει ειδική αναφορά στο μνημόνιο
Δεν υπάρχει προσάρτημα σύμβασης (attachment) στο μνημόνιο που να εξειδικεύει τις αλλαγές και να μιλάει για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, έλεγαν χθες στο «Βήμα» κορυφαίες κυβερνητικές πηγές. Το θέμα επανήλθε από ανθρώπους της Κομισιόν πρόσφατα, οι οποίοι είπαν ότι έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, συνδέοντας το θέμα μάλιστα με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα. Δήλωση που σίγουρα δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Δημοσίευση σχολίου