Συνέντευξη στα ΝΕΑ: Πρότυπος οικισμός στην Κοζάνη
Δεν είµαστε ψηφιακά αναλφάβητοι, αλλά ψηφιακά ανοικοδόµητοι.
Χρειάζονται υποδοµές για την ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών», λέει ο Κωνσταντίνος Ισπόγλου, µηχανολόγος µηχανικός και επικεφαλής της οµάδας που έστησε τον πρότυπο ιντερνετικό οικισµό στην Κοζάνη.
Περιγράφει πώς στήθηκε το δίκτυο των οπτικών ινών που προσφέρει σε 1.200 κατοίκους την πιο γρήγορη σύνδεση Ιντερνετ στην Ελλάδα και λέει ότι προτιµά ένα laptop παρά ένα βιβλίο σε κάθε µαθητή.
1 Κοζάνη, ψηφιακή πόλη;
Ισως είµαστε λιγότερο γνωστοί, αλλά σίγουρα αρκετά ουσιαστικοί. Στον οικισµό της Ζώνης Ενεργού Πολεοδοµίας, µε περίπου 1.200 κατοίκους, µπορούµε σίγουρα να δώσουµε αυτόν τον τίτλο.
2 Πώς άρχισε ο σχεδιασµός του ιντερνετικού οικισµού;
Η ιδέα και το έναυσµα για τον έξυπνο οικισµό δόθηκε το 2004, από τον Πάρι Κουκουλόπουλο που τότε ήταν δήµαρχος Κοζάνης.
3 Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο οικισµός;
Ο πρότυπος χαρακτήρας της ΖΕΠ οδήγησε µονοσήµαντα στην επιλογή της. Σκεφτείτε ότι καλωδιώσαµε όλο τον οικισµό, χωρίς να σκάψουµε ούτε ένα µέτρο δρόµου.
4 Καθυστέρησε ωστόσο περίπου 20 χρόνια;
Δεν θα το έλεγα έτσι. Πριν από 20 χρόνια άρχισε ο σχεδιασµός για τη δηµιουργία ενός ολόκληρου οικισµού από το µηδέν.
5 Οι δυσκολίες στην υλοποίηση του τεχνολογικού «θαύµατος»;
Δυσκολευτήκαµε αρκετά να αποκτήσουµε την τεχνογνωσία. Επρεπε να βρούµε λύσεις στις αγκυλώσεις του Δηµοσίου. Αντιµετωπίσαµε µεγάλη δυσπιστία και ειρωνικά σχόλια για το όραµα του «έξυπνου οικισµού». 6 Πόσο κόστισε η µελέτη και το στήσιµο του δικτύου οπτικών ινών;
Απειρες ώρες δουλειάς έξω από ωράρια και τυπικότητες, αστείρευτη επιµονή και υποµονή από τους συνεργάτες µου Λένα Βασιλάκου, Δηµήτρη Γκοντούλα και Γιώργο Χατζόγλου. Η συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας κόστισε περίπου 10.000 ευρώ. Η κατασκευή του έργου 2,5 εκατ.
7 Τι προσφέρεται στις 250 οικογένειες που ζουν στον οικισµό;
Διαδίκτυο, ελεύθερα τηλεοπτικά προγράµµατα επίγεια και δορυφορικά µέσω των οπτικών ινών, κινηµατογραφικές ταινίες, εικονοτηλεφωνία και φυσικά οικιακό εξοπλισµό για να λειτουργήσουν όλα αυτά. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι προσφέρουµε µια υποδοµή µε πολύ µεγάλες δυνατότητες.
8 Για πόσο διάστηµα θα είναι δωρεάν οι ψηφιακές παροχές;
Μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επειτα, ό,τι έχει να κάνει µε υπηρεσίες που δεν απαιτείται η αγορά τους από τρίτους θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν.
9 Τις χρειάζονται πραγµατικά ή είναι πολυτέλεια;
Δεν θα χαρακτήριζα πολυτέλεια την εξοικείωση των ανθρώπων µε τις νέες τεχνολογίες.
10 Τι µπορεί να κάνει σήµερα διαδικτυακά ο
δηµότης Κοζάνης;
Να συναλλαγεί µε τον δήµο και να παρακολουθεί ζητήµατα που τον αφορούν. Ενδεικτικά να αναφέρω: www.kozanh.gr/web/ guest/eservices, politis.kozanh. gr, telework.kozanh.gr 11 Συνδέονται οι ψηφιακές παροχές µε την επιχειρηµατικότητα στην περιοχή;
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το µεγάλο στοίχηµα. Δυστυχώς, στην περιοχή µας η επιχειρηµατικότητα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει εγκλωβιστεί γύρω από τη ΔΕΗ.
12 Με την εκπαίδευση;
Το δίκτυο της ΖΕΠ αποτελεί ένα πολύτιµο εργαλείο στον τοµέα αυτό. Εχουµε συνδέσει 17 σχολεία της πόλης και επόµενος στόχος είναι αυτό να αξιοποιηθεί αποδοτικά.
13 Πείραµα ή καθηµερινότητα των Κοζανιτών ο ψηφιακός κόσµος;
Αν και σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώσαµε ότι η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Κοζάνη είναι πολύ υψηλότερη από τον ελληνικό µέσο όρο και πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό, εντάξει, δεν διαφέρει και τόσο πολύ η καθηµερινότητά µας.
14 Υπολείπεται τεχνολογικά η ελληνική περιφέρεια;
Της λείπουν οι υποδοµές.
Υπάρχουν όµως παραδείγµατα όπως η Κοζάνη, τα Τρίκαλα, η Καλαµάτα που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα µεγάλα αστικά κέντρα.
15 Είµαστε ψηφιακά αναλφάβητοι;
Εγώ θα έλεγα ότι είµαστε ψηφιακά ανοικοδόµητοι, δεν έχουµε κτίσει ακόµη όσα θα έπρεπε. 16 Χρειάζονται µόνο χρήµατα για αντίστοιχα έργα;
Τα χρήµατα, παρόλο που είναι απαραίτητα, υπάρχει τρόπος να βρεθούν, αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οράµατα και όρεξη για δουλειά.
17 Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες;
Στην περίπτωσή µας θέλει και ρώτηµα; Υπήρξε µια πολύ καλή συνέχεια τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Δήµου Κοζάνης όσο και σε επίπεδο της ΔΕΠΕΠΟΚ µε τη Γεωργία Ζεµπιλιάδου και τον σηµερινό πρόεδρο Μανώλη Παφίλη.
18 Επόµενος τεχνολογικός στόχος σας;
Η θετική απάντηση στην πρώτη ερώτηση. Η Κοζάνη να γίνει ψηφιακή πόλη. Αυτό που στήσαµε στη ΖΕΠ να το πάµε ένα βήµα παραπέρα.
19 Η τεχνολογία σκοτώνει τις κοινωνικές σχέσεις;
Οπως τις ξέραµε, ναι. Ρωτήστε τους νέους, δεν νοµίζω ότι αισθάνονται πως είναι «σκοτωµένες» οι κοινωνικές σχέσεις. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουµε τον όρο «κοινωνικές σχέσεις» και να εντάξουµε σε αυτόν παραµέτρους όπως δικτυακές σχέσεις.
20 Ενα laptop ή ένα βιβλίο σε κάθε µαθητή;
Οπωσδήποτε ένα laptop. Ας ξεκολλήσουµε λίγο από τις παραδοσιακές µας αγκυλώσεις. Θα προτιµούσα να στέλνω τον επτάχρονο γιο µου στο σχολείο µε ένα laptop υπό µάλης, παρά µε ένα ογκώδες σακίδιο επ ώµου.
Δημοσίευση σχολίου