.

Πόλεμος με την τρόικα για τη ΔΕΗ

Πηγή:Τα Νέα
Προσάρτημα στο μνημόνιο με ρητά χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο του 2011 φέρεται να έχει έτοιμο η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά γραμμές άμυνας απέναντι σε τέτοιες ακραίες λύσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγής μιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη του προσαρτήματος. Σε κάθε περίπτωση σημείωναν πως η πώληση μονάδων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και πως όλοι οι υπουργοί είναι κάθετα αντίθετοι με αυτό το σενάριο.

Παρ΄ όλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν. Σύμφωνα με αυτές, το προσάρτημα (Αnnex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν. Η διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο (!), χρονοδιάγραμμα- εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα. Το προσάρτημα αναφέρεται και στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).

Διαγωνισμοί ενέργειας αντί για πώληση μονάδων
Στην πίεση που ασκείται κυρίως από τις Βρυξέλλες για πώληση μονάδων, η πολιτική ηγεσία καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους ελεγκτές τη δική της εναλλακτική πρόταση πείθοντάς τους ότι μπορεί να ανοίξει την αγορά χωρίς προσφυγή σε βίαια μέσα. Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης που θα έχει με κλιμάκιο της τρόικας ο γ. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης, έγινε χθες στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων του επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού, ο οποίος και παρουσίασε- σύμφωνα με τις πληροφορίες- ένα πακέτο 5 εναλλακτικών προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων μέχρι και πριν από μερικούς μήνες η επιχείρηση αρνούνταν ακόμη και να συζητήσει. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την πώληση, μέσω πλειστηριασμών, προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης φθηνής ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων (που μόνο εκείνη διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Η υπουργός φέρεται να υιοθετεί το μέτρο ως το έσχατο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, εφόσον τεθεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο, όμως, έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Λιγνίτης, ιδιώτες επενδυτές, ανταλλαγή μονάδων
Εχοντας στο μυαλό της πώς θα αποφύγει τα χειρότερα, η διοίκηση τής ΔΕΗ πρότεινε επίσης τη μετοχική συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που έχει δρομολογήσει να κάνει, την ανταλλαγή μονάδων της με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Βεύης, Ελασσόνας και Βεγόρας) αποκλειστικά σε ιδιώτες. Την τελευταία αυτή πρόταση λέγεται ότι η υπουργός την απέρριψε λόγω της απόφασής της για τον περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Ενα μείγμα από τις παραπάνω προτάσεις, μαζί με τη δέσμευση για αναδιαρθρώσεις των τιμολογίων στη λιανική (αυξήσεις στα οικιακά- αγροτικά, μειώσεις στα εμπορικά) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στους κοινοτικούς ο γ. γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης. Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαπακωσταντίνου διαμηνύοντάς του ότι θέμα πώλησης μονάδων συνεπάγεται πολυήμερο μπλακάουτ σε όλη τη χώρα.

Προτάσεις ΡΑΕ
Να σημειωθεί πως το μέτρο των δημοπρασιών ενέργειας περιλαμβάνεται και στο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρέωση που απαιτεί το μνημόνιο και πρέπει να έχουν δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο πακέτο αλλαγών, η ΡΑΕ μιλάει για πιο αυστηρή διαχείριση των φθηνών υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά και για άρση των στρεβλώσεων των τιμολογίων λιανικής, με άμεση εφαρμογή του μέτρου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου