.

Εντός των ημερών η προκήρυξη για τον κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ

Προκηρύσσεται εντός των επόμενων ημερών ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα αναλάβει να συγκρίνει το κόστος του ομίλου της ΔΕΗ με αντίστοιχα κόστη ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού.
Τη σχετική απόφαση, έλαβε η ολομέλεια της ΡΑΕ τη Δευτέρα, που ενέκρινε το τεύχος διακήρυξης, γεγονός που σημαίνει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι θέμα ημερών.

Η προκήρυξη θα μιλά για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα διεξάγει συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ με αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές στο εξωτερικό. Στόχος της μελέτης που θα γίνει από τον ξένο οίκο, θα είναι το αν και κατά πόσο τα στοιχεία κόστους που παρουσιάζει η ΔΕΗ είναι υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα εταιρειών που χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνολογίες στην Ευρώπη.
Τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, είχαν μπει για πρώτη φορά και επισήμως στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ από τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, στην απόφαση που είχε εκδώσει η Αρχή για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την Αλουμίνιον Ελλάδος, αναφερόταν για πρώτη φορά πως «προτίθεται να προχωρήσει σε λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο και σύγκριση κόστους παραγωγής κάθε μιας από τις μονάδες παραγωγής (σσ: ΔΕΗ) σε σχέση με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές».
Στην ίδια απόφαση, η ΡΑΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη στοιχειώδους ανταγωνισμού σε μεγάλο μέρος της αγοράς παραγωγής, δηλαδή στην επιμέρους αγορά των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του πραγματικού ή του αποτελεσματικού κόστους των μονάδων αυτών.

«Η έλλειψη οποιουδήποτε ανταγωνισμού στο κρίσιμο αυτό τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μεταφέρει μέρος της υφιστάμενης κοστολογικής 'αναποτελεσματικότητας' (δηλαδή της μη βέλτιστης απόδοσής της) στην αγορά, υποχρεώνοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να φέρει το βάρος αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά το τότε σκεπτικό της ΡΑΕ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου