.

Ενεργειακοί κολοσσοί προωθούν φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές

Ένας νέος συνασπισμός επιχειρήσεων που θα προωθήσει μια ενεργειακή πολιτική χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο συνασπισμός αποτελείται από μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως οι Alpine Energie, DONG Energy, First Solar, GE Energy και Shell- που αποτελούν μεγάλους επενδυτές σε έργα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας παράλληλα την κλιματική δράση της ΕΕ.

Στελέχη των εν λόγω εταιρειών παρουσίασαν την «ιδανική συνεργασία των χαρτοφυλακίων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών» στην εναρκτήρια εκδήλωση την 31η Οκτωβρίου.
«Προσπαθήσαμε να ενώσουμε σε μια ευρεία συμμαχία εταιρείες που καλύπτουν τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και του φυσικού αερίου», επισήμανε ο διευθυντής της Alpine Energie, Jörg Gmeinbauer.
«Κύριος στόχος μας είναι μια συστημική προσέγγιση για την ρύθμιση, προσπαθώντας να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις για το ενεργειακό σύστημα, ως ένα ενιαίο σύνολο», είπε στην EurActiv.
Ενώ κάποιοι περιβαλλοντολόγοι συμφωνούν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παίξει το ρόλο του μεταβατικού καυσίμου, άλλοι φοβούνται ότι αντίθετα θα καταλήξει να είναι «προορισμός», παραγκωνίζοντας τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κλειδώνοντας τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα για τις επόμενες δεκαετίες.
Ωστόσο μεταξύ των πολιτικών παραγόντων, το φυσικό αέριο θεωρείται μια σημαντική «εξισορροπητική δυναμική» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, καλύπτοντας την έλλειψη ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές όταν «δεν λάμπει ο ήλιος» και όταν «δεν φυσάει ο άνεμος».
Χρονοδιάγραμμα μετάβασης
Κανείς από τους πανελίστες δε θέλησε να μιλήσει για χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την σταδιακή απόσυρση του φυσικού αερίου.
«Ακόμη θα χρειαζόμαστε εργοστάσια φυσικού αερίου ως μέρος του ενεργειακού συστήματος μετά το 2030 και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τα έξυπνα δίκτυα ή τη διαχείριση της ζήτησης χωρίς αυτά», είπε στην EurActiv ο Dick Benschop, αντιπρόεδρος της Shell Ολλανδίας για τις αγορές φυσικού αερίου.
Προορισμοί και πορείες
Τα ερωτήματα αναφορικά με τους προορισμούς και την πορεία παραμένουν αναπάντητα σε διάφορες συζητήσεις για το κλίμα και την ενέργεια στην ΕΕ, κυρίως αναφορικά με το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο.
«Έχουμε φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην Ευρώπη και είναι καθήκον μας να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι στο πώς να το χειριστούμε», είπε ο Stephan Reimelt, ανώτατο στέλεχος της GE Energy Germany.
«Εάν είναι εκεί, τότε πρέπει να διερευνηθεί με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ξεχνώντας τα σενάρια τρόμου και μιλώντας με γεγονότα», είπε στην EurActiv. «Είναι μια λύση που πρέπει να εξετάσουμε».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου