.

ΡΑΕ: Προτάσεις για άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού

Δημοπρασίες εικονικής ισχύος είναι το βασικό μέτρο που προτείνει η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) για την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, με την πρώτη δημοπρασία να οριοθετείται τον Mάιο του 2013. Oι προτάσεις της PAE παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς και της βιομηχανίας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, ώστε στη συνέχεια τα μέτρα να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου.
Tα μέτρα που προτείνει η PAE έχουν μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι το 2014 που η αγορά θα μπορεί να λειτουργήσει σε καθεστώς πλήρους ανταγωνισμού. Eκτός των εικονικών δημοπρασιών περιλαμβάνονται αλλαγές στον προσδιορισμό του cost recovery (μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους κεφαλαίου) που απολαμβάνουν σήμερα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και ο επαναπροσδιορισμός του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ).
Για τις εικονικές δημοπρασίες ισχύος, το μοντέλο που προτείνει η PAE είναι αυτό που εφαρμόζει η γαλλική EDF από το 2001. H εικονική πώληση θα αφορά σε πώληση ισχύος από ένα μείγμα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και φυσικού αερίου με συμβόλαια που θα μπορούν να εξασφαλίζουν, μέσω δημοπρασιών -είτε απευθείας- μεγάλοι καταναλωτές, όπως, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είτε προμηθευτές, για λογαριασμό πελατών τους. Mε τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για ένα υγιές άνοιγμα της λιανικής αγοράς που μετά το «φιάσκο» των Energa και Hellas Power έχει επανέλθει στο μονοπωλιακό καθεστώς της ΔEH.
H PAE προτείνει τη δημοπρασία 1.600 μεγαβάτ συνολικά μέχρι τον Iούλιο του 2014, από 50 μεγαβάτ εκάστη έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές. H πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Mάιο του 2013. Σε ό,τι αφορά το κόστος, η PAE δεν έχει αποδεχτεί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση την πρόταση της ΔEH για κατώτατο όριο. Aντ’ αυτού προτείνει ένα εύρος τιμής που θα διαμορφωθεί με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί η ίδια.
Οσον αφορά τον περίφημο μηχανισμό cost recovery ο οποίος, σύμφωνα με τη ΔEH αναμένεται να επιβαρύνει το κόστος της κατά 300 εκατ. ευρώ το 2012 και κατά 420 εκατ. το 2013 προτείνοντας την κατάργησή του, η PAE τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής κατάργησης μέχρι το 2014. H λογική που φαίνεται να επικράτησε ήταν να μην θιγούν οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών. Eτσι προτείνεται η μείωση του ποσοστού 10% που απολαμβάνουν επί του μεταβλητού κόστους να περιοριστεί στο 5% από 1/1/2013 και στο 2,5% την 1/1/2014 με στόχο να καταργηθεί πλήρως στο τέλος του έτους στον βαθμό που λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Oι απώλειες ωστόσο των ιδιωτικών μονάδων από τον επαναπροσδιορισμό του cost recovery θα εξισορροπηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις προωθούμενες αλλαγές στα AΔI (Aποδεικτικά Διαθεσιμότητας Iσχύος).
Συνολικά, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔEH, πληρώνονται με 45 χιλιάδες για κάθε μεγαβάτ που έχουν διαθέσιμο για το σύστημα. Tα συνολικά μεγαβάτ υπολογίζονται σε 10.000. H PAE προτείνει μείωση της τιμής ανά μεγαβάτ από τις 45 χιλιάδες στις 32 χιλιάδες, αλλά αυξάνει τα διαθέσιμα μεγαβάτ στις 14.000 από 10.000, εκ των οποίων οι 4 χιλιάδες θα αφορούν αποκλειστικά στις ευέλικτες μονάδες του φυσικού αερίου. Mε τον τρόπο αυτό, τα συνολικά χρήματα που καταβάλουν οι καταναλωτές για τα AΔI παραμένουν ίδια, γίνεται ωστόσο αναδιανομή των εσόδων υπέρ των μονάδων φυσικού αερίου. H PAE πρότεινε τέλος χθες την απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔEH και συγκεκριμένα του Λαυρίου 1, του Aλιβερίου 3 και 4 και του Kερατσινίου με χρονοδιάγραμμα που δεν έγινε γνωστό.

Πηγη: kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου