.

ΚΕΔΕ: Αντιδρά στην επιβολή επιτροπείας στους χρεωμένους Δήμους

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην Επιτροπεία των «κόκκινων» δήμων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο εκφράζει με ψήφισμά της η ΚΕΔΕ, «απειλώντας» ότι «αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή», προσθέτει χαρακτηριστικά σε ψήφισμά της.

Να σημειωθεί ότι το θέμα ετέθη κατά την πρωινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σπύρος Τζόκας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, «ο υπουργός μας άφησε με την εντύπωση ότι μένει σύμφωνος με τη ρύθμιση, λέγοντας μας: "διαφωνείτε με το ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος;"».
Παράλληλα, στο ψήφισμά της το δ. σ. της ΚΕΔΕ, «εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους» και «υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων».
Τέλος, η ΚΕΔΕ «με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών» αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, «προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων»

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις αποδόσεις των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
Το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους. Προβλέψεις  που εγείρουν θέμα πολιτικής ηθικής τάξης, καθώς υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης  δέσμευση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.
Δηλώνει δε με κατηγορηματική βεβαιότητα, ότι τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε  αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού.
Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτούς έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του κράτους.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους Δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει τα εξής:
Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε ούτε πρόκειται αν αρνηθεί τον οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια. Άλλο όμως η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου του θεσμού.
Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή.
Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι η επιβολή οριζόντιας και καθολικής απαγόρευσης  των προσλήψεων έχει οδηγήσει πολλούς δήμους και ιδιαίτερα στα νησιά - παρά τις πρόνοιες του άρθρου 102 του Συντάγματος για την ύπαρξη ειδικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές -  και στις ορεινές περιοχές της χώρας, να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κάσο, ή να απασχολούν ελαχιστότατους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει σε Χάλκη, Φολέγανδρο, Αγαθονήσι κ.α.
Η πολιτική αυτή επιφέρει τραγικές συνέπειες με ευρύτερες κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να δείξει το ενδιαφέρον και την πρόνοια που αρμόζει στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις για να αποφευχθούν  δυσάρεστες εθνικές επιπτώσεις, πρωτίστως για το νησιωτικό χώρο.
Για το λόγο αυτό ζητά την εξαίρεση των νησιών από τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων. Επίσης η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη στελέχωση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Η ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, θα περιμένει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων. aftodioikisi.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου