Αρθ. Ζερβός: Καταδίκη για τη ΔΕΗ οι επιλογές στα ΝΟΜΕ
Το κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, έκρουσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, για θέματα της εταιρείας μετά την αποχώρησή του στις αρχές του 2015.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε o σύλλογος αποφοίτων του ΜΙΤ Greece με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη λύση για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Ζερβός μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι οι επιλογές που έγιναν για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ καταδικάζουν τη ΔΕΗ.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο. Η ΔΕΗ έχει συγκεκριμένες αντοχές και άρα υπάρχει ημερομηνία λήξης. Όταν χάνεις λεφτά, μπορείς να πας μέχρι ενός σημείου, τόνισε ο κ. Ζερβός αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις επιλογές που έγιναν σε σχέση με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Απευθυνόμενος δε προς εκπροσώπους της βιομηχανίας τόνισε ότι εάν η ΔΕΗ καταρρεύσει, τότε η διάδοχη κατάσταση θα είναι σαφώς πολύ χειρότερη και η βιομηχανία θα κληθεί να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκδήλωσης του ΜΙΤ Greece ο κ. Ζερβός, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς ΑΠΕ, του δικτύου REN 21, τόνισε ότι σαφώς η πράσινη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, επισημαίνοντας τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού που λειτουργούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι ο εθνικός σχεδιασμός επί της ουσίας δεν υφίσταται καθώς με κάθε κυβερνητική αλλαγή, αλλάζουν και οι επιλογές. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι ειδικά στην Ελλάδα στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες, δηλαδή η ύπαρξη σημαντικού αριθμού ορυχείων λιγνίτη και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και ο σχεδιασμός να στηριχθεί σε μια σταδιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Ο πρώην γενικός διευθυντής της DG Energy Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι στον ενεργειακό σχεδιασμό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, περιλαμβανομένου και του κόστους, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να χαράξουμε μια νέα αρχή.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις καθώς το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνεται και τα περιθώρια αντίδρασης λιγοστεύουν διαρκώς. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν αποτελούν μία καλή λύση, αλλά τη μοναδική λύση και υποστήριξε ότι η εξέλιξη των τεχνολογιών ΑΠΕ, η διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών συστημάτων, οι δυνατότητες αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες), η ηλεκτροκίνηση κλπ, καθιστούν εφικτό στο μέλλον ένα ενεργειακό σύστημα με 100% ΑΠΕ.
Contrarian θέση, πήρε τέλος ο investment banker Δημήτρης Παυλάκης, ο οποίος αμφισβήτησε την οικονομικότητα των ΑΠΕ αλλά και τη δυνατότητά τους να παράσχουν ηλεκτρική ενέργεια την ώρα που την έχει ανάγκη ο καταναλωτής. Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία ΑΠΕ που ιεραρχείται ως περισσότερο ωφέλιμη είναι τα υδροηλεκτρικά.
Δημοσίευση σχολίου