.

Συνάντηση αύριο στη Μόσχα για τον "ελληνικό" Turkish Stream

Αύριο Τρίτη οι διοικήσεις των τριών εταιρειών που υπέγραψαν το Φεβρουάριο στη Ρώμη «Μνημόνιο Συναντίληψης» για τη Νότια Διαδρομή Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, φιλοδοξούν να κάνουν ένα δεύτερο βήμα προς τον ίδιο στόχο.
Η Ρωσική Gazprom, η Ιταλική Edison και η Ελληνική ΔΕΠΑ συναντώνται στη Μόσχα για να συζητήσουν την πρόοδο του θέματος στο 10μηνο που μεσολάβησε και για να υπογράψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο κείμενο, περισσότερο δεσμευτικό και περισσότερο συγκεκριμένο από το γενικών κατευθύνσεων «Μνημόνιο Συναντίληψης» της Ρώμης.

Κατά την συνάντηση θα συζητηθούν και «προχωρημένα» θέματα, όπως η διαδρομή και τα σημεία παράδοσης του ρωσικού αερίου εντός της Ευρώπης, καθώς και οι διάφορες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στις υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί οι αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε η εχθρότητα του υπερατλαντικού παράγοντα. Ωστόσο δείχνει την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων εταιρειών να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να διασκεδάσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες, σημειωτέον, επιτείνει το κακό προηγούμενο του South Stream, του Ρωσικού σχεδίου που εν τέλει ναυάγησε λόγω των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο 10μηνο που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο έχει υπάρξει «ζύμωση» προς τις αρχές και τις υπηρεσίες της Ε.Ε. τόσο από τις κυβερνήσεις (Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας) όσο και από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να αμβλυνθεί η καχυποψία που υπάρχει. Κεντρικός στόχος των εταιρειών είναι να πείσουν ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του South Stream και ότι, αντίθετα, θα τηρηθούν ευλαβικά όλες οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατ΄αναλογία, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, των όρων που δεσμεύουν τον αγωγό TAP.
Για τη συνάντηση της Μόσχας μίλησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε: «Τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε πώς θα δουλέψουμε. Πρόκειται για τη μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και την κατασκευή νέων αγωγών σε ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι τη νότιο Ιταλία».
Ο κ. Μίλλερ δήλωσε επίσης ότι το έργο της κατασκευής και για τους δύο αγωγούς που συνθέτουν τον Turkish Stream, o ένας με αποκλειστικό προορισμό την τροφοδοσία της τουρκικής αγοράς και ο δεύτερος για την ευρωπαϊκή θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017 με στόχο και οι δύο να μπορούν να είναι λειτουργικοί στο τέλος του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο της Ρώμης αποτύπωνε το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη δήλωναν την πρόθεση να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

news247.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου