.

Χωρίς παράσταση Δημοσίου – ΔΕΗ η δίκη της "ΓΕΝΟΠ – Τουρς"

Δεν θα μπορούσε η ΔΕΗ να θεωρήσει ότι όλες οι διοικήσεις της από το 1999 μέχρι σήμερα παρανόμησαν ενώ πλέον δεν υφίσταται βλάβη για την εταιρεία υπό την έννοια ότι το δάνειο αποπληρώθηκε εντόκως ενώ επεστράφησαν και τα χρήματα της μελέτης. Αυτή είναι η αιτιολογία πίσω από την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να μην παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης των περίφημων παράνομων επιχορηγήσεων στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου με τις επόμενες εκδικάσεις να έχουν οριστεί για τις 23 Δεκεμβρίου, τις 4 και 31 Ιανουαρίου.

Στη δίκη κατηγορούμενοι για την υπόθεση των παράνομων, σύμφωνα με το πόρισμα του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, χορηγήσεων, είναι 59 στελέχη της εταιρείας, πρώην πρόεδροι, γενικοί διευθυντές αλλά και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Η απουσία εκπροσώπου του Δημοσίου προσδίδει και άλλη διάσταση στην υπόθεση, με δεδομένο μάλιστα ότι – όπως τονίζεται από αρκετές πλευρές – αντίστοιχες επιχορηγήσεις για τις οποίες υπάρχει το κατηγορητήριο σε βάρος της ΔΕΗ δίνονταν και συνεχίζουν να δίνονται σε φορείς στου στενού δημόσιου τομέα.
Βεβαίως το βασικό πρόβλημα στην περίπτωση της ΔΕΗ εστιάζεται στη χορήγηση δανείου ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για το οποίο ο επιθεωρητής θεώρησε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς εγγυήσεις αλλά και στα χρήματα που δόθηκαν (300 χιλιάδες ευρώ) για την εκπόνηση μελέτης.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ πάντως δεν υφίσταται πλέον θέμα αφού με την συλλογική σύμβαση εργασίας που καθιέρωσε το περίφημο τροφείο των 6 ευρώ την ημέρα καθιερώθηκε η έκτακτη εισφορά των 2 ευρώ το μήνα, για τους μισθωτούς της ΔΕΗ, μέσω της οποίας αποπληρώθηκε το δάνειο εντόκως.
Η συγκεκριμένη διευθέτηση, κατηγορήθηκε από κάποιες πλευρές ως υπόγεια συμφωνία μεταξύ των στελεχών της ΓΕΝΟΠ που εμπλέκονται στην υπόθεση και της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχει συναντήσει επιεικώς "διαχειρίσιμες” συνδικαλιστικές αντιδράσεις σε αποφάσεις που στο παρελθόν θα θεωρούνταν αδιανόητες.
Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση μετά και τις διευκολύνσεις που έγιναν για την εξόφληση του δανείου καθώς και η μη παράσταση Δημοσίου και ΔΕΗ στην εκδίκαση, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του περίφημου πορίσματος καταπέλτη, του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις φερόμενες ως παράνομες επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου