.

Ερχονται οι θεσμοί και επιμένουν για υψηλά ποσοστά στις δημοπρασίες που πιέζουν ασφυκτικά την ΔΕΗ

Oι διαπραματεύσεις με τους θεσμούς  θα συνεχιστούν την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, για το ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια μέσω των δημοπρασιών σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού, ανταγωνιστές της ΔΕΗ. 
Ta τεχνικά κλιμάκια ζητούν τα ποσοστά να ανέλθουν στο 20% για το 2017 και στο 30% το 2018,στοιχεία που θα επιδεινώσουν σημαντικά τα δεδομένα για την ΔΕΗ με ζημιές που θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν φαίνεται να οδήγησαν στην παραμικρή πρόοδο, ενώ τουλάχιστον έως την Πέμπτη δεν αναμένεται καμία ουσιαστική εξέλιξη λόγω και του ταξιδιού του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο Capital Link. 
Αρα η τελική ευθεία θα ξεκινήσει με την επιστροφη Σταθάκη από τη Ν.Υ.
Όσο για τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το ζήτημα των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, φαίνεται ότι δεν είχαν καμία ουσιαστική πρόοδο αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην άποψη ότι θα πρέπει να δημοπρατούνται αυξημένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο πίσω μέρος των όποιων συζητήσεων βρίσκεται πάντα η απειλή για λήψη δομικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50% έως το 2020.
Και ως δομικά μέτρα είναι σαφές ότι εννοούν την ενεργοποίηση ενός σχεδίου ανάλογου με αυτό της «Μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. 
Πάντως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αποδεχθεί την αύξηση  των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στο 20% για το 2017, στο 33% για το 2018 και στο 46% για το 2019, όπως ζητούν οι δανειστές, καθώς θεωρεί πως οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 20% θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στη ΔΕΗ. 
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεδομένου ότι το θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού είναι κομβικό για την ολοκλήρωση του συνόλου της δεύτερης αξιολόγησης, οι χειρισμοί πλέον είναι μάλλον πολιτικοί, παρά τεχνικοί.
Άλλωστε όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «Ο πολιτικός παράγοντας, όπως και στην πρώτη αξιολόγηση, δεν θα είναι απών από την τελική συμφωνία.»
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους. 


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου