.

Πρόταση βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Πάρη Κουκουλόπουλου για μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης - Μαυροπηγής

Από το γραπτό κείμενο που διανεμήθηκε [7.1.10]: "Το Σεπτέμβριο του 2008, η ΔΕΗ θέλοντας να επεκτείνει τις εξορυκτικές της δραστηριότητες, προκειμένου να διασφαλίσει τα απαραίτητα κοιτάσματα λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών της στην περιοχή μας, προχώρησε σε τροποποίηση της Μ.Π.Ε. του 2003, συμπεριλαμβάνοντας σ΄ αυτή και 5.201 στρέμματα των κτηματικών περιοχών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.
Έτσι συντάχθηκε η νέα Μ.Π.Ε. με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 189708/3440/23-9-08, η οποία όμως δεν ήρθε σε γνώση της τοπικής κοινωνίας και φυσικά δεν υπήρξε τότε η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της.
Τι συνέβη; Η τότε Κυβέρνηση, η Διοίκηση της ΔΕΗ και η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έστησαν ένα παιχνίδι εις βάρος της περιοχής, με τη σιωπηρή αποδοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, η οποία δεν έφερε τότε (Σεπτέμβριος του 2008) στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ως όφειλε, την τροποποίηση της Μ.Π.Ε. με αποτέλεσμα να περάσει και να γίνει αποδεκτή. Το θέμα ήρθε βέβαια στο Ν.Σ. στις αρχές του 2009, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το οποίο απέρριψε τη Μ.Π.Ε. αλλά εκ των υστέρων καθώς είχαν εκπνεύσει οι νόμιμες προθεσμίες.
Το αποτέλεσμα; Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων, με την πράξη αυτή δε διασφαλιζόταν η μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονταν στην επέκταση της Μ.Π.Ε., τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως για να γίνει η απαλλοτρίωση μιας περιοχής πρέπει απαραιτήτως να γίνει κτηματογράφηση της και να εγκριθεί Μ.Π.Ε.
Συμπέρασμα: Η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό διασφάλιζε απολύτως τα συμφέροντα της εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη λειτουργία των σταθμών της κοιτάσματα λιγνίτη, αλλά η περιοχή μας, για μια ακόμα φορά, ανακάλυπτε πως βρισκόταν έχοντας στα χέρια της υποσχέσεις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι, η ΔΕΗ με την πράξη αυτή ουσιαστικά δεσμευόταν μόνο για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κοιτάσματος, το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες της για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε από εκεί και πέρα δεν θα υπήρχε καμιά δέσμευση ή εμπόδιο γι΄ αυτή εάν αποφάσιζε να μεταφέρει αλλού τις δραστηριότητες της, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή μας.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η ΔΕΗ προσκόμισε το 2009 μια Μ.Π.Ε.- «σκούπα» συνολικά για τα 146.000 στρέμματα στα οποία δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή μας, στην οποία συμπεριλαμβάνει και τους οικισμούς Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Η κίνηση της όμως αυτή δε λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα, ούτε απαντά στην εύλογη ανησυχία των κατοίκων, καθώς τοποθετεί τις μετεγκαταστάσεις της μεν Μαυροπηγής το 2019 και της Ποντοκώμης το 2023!
Η αντίδραση μου, μόλις το θέμα έγινε γνωστό το Σεπτέμβριο του 2008, και με την ιδιότητα τότε του Δημάρχου Κοζάνης, ήταν άμεση. Ζήτησα να αρθεί αυτή η αδικία και ήταν ένα από τα θέματα που προέβαλα με κάθε τρόπο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Κοζάνης.
Γι΄ αυτό σήμερα έρχομαι να προτείνω το εξής: η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να επεκτείνει τα όρια των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων και σε αυτά τα 5.201 στρέμματα να επεκταθεί ακόμα περισσότερο συμπεριλαμβάνοντας και τις εκτάσεις των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Αυτό δε να κατοχυρωθεί νομικά με την έκδοση του απαραίτητου Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.), προκειμένου να διασφαλισθούν τόσο τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας όσο και της ΔΕΗ.
Με την αποδοχή της πρότασης μου αυτής μπορούμε να πετύχουμε αφ΄ ενός τη διασφάλιση των μετεγκαταστάσεων των δύο οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και αφ΄ ετέρου να εξασφαλίσουμε για τη ΔΕΗ τα απαραίτητα κοιτάσματα λιγνίτη για να μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες της σ΄ ένα μεγάλο βάθος χρόνου.
Έτσι έχει πλέον νόημα να μιλάμε
- για τη δημιουργία νέων αντιρρυπαντικών Μονάδων στην περιοχή και την έλευση του φυσικού αερίου, με βασικό και κυρίαρχο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος,
- Για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε το ενεργειακό μέλλον της περιοχής μας, δρομολογώντας την υλοποίηση της δέσμευσης που προσωπικά ανέλαβε ο σημερινός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να γίνει πραγματικό κέντρο της πράσινης ανάπτυξης της χώρας μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να καταθέσω μια ακόμα, πολύ σημαντική, πρόταση. Η ΔΕΗ προωθεί πλέον την Μ.Π.Ε. που αφορά και τα 146.000 στρέμματα της περιοχής μας όπου σήμερα αναπτύσσει τις δραστηριότητες της.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μελέτη που αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Με βάση αυτή μπορούμε να μελετήσουμε και να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες που θέλουμε να αναπτυχθούν σ΄ αυτή την έκταση, χαράσσοντας έτσι το μέλλον της καρδιάς του Νομού Κοζάνης.
Γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις κληθούμε να πάρουμε όλοι μαζί, οι οποίες θα πρέπει να προκύψουν μετά από δημοκρατική διαβούλευση, σωστή εκτίμηση όλων των δεδομένων και τη λογική πως πρέπει να χαράξουμε μια σύγχρονη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για το Νομό μας.
Μικροεξυπηρετήσεις που θα ικανοποιούν πρόσκαιρα ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, μεγάλες ή μικρές, δε χωράνε σ΄ αυτή την περίπτωση και γι΄ αυτό θα πρέπει η τοπική κοινωνία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ίσως είναι η μία και μοναδική φορά που θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, το αύριο των παιδιών μας, και γι΄ αυτό θα πρέπει να το πράξουμε με σύνεση και με δημοκρατικές διαδικασίες, για να εκφραστούν όλοι και για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα."

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του κ. Κουκουλόπουλου:

7/1/2009 - Συνέντευξη Τύπου " Το μέλλον της ΔΕΗ στην περιοχή μας " from Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ on Vimeo.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου