ΟΗΕ: Μελέτη για τα "πράσινα" επαγγέλματα
Αναδημοσίευση: Εφ. Εθνος, της Δήμητρας Ράγια, 30/1/10
Τα οικολογικά επαγγέλματα στην υπηρεσία της oικονομίας
Eίναι ένας όρος που θα συναντάμε ολοένα και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ανάπτυξη τείνουν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας.
Οι «πράσινες θέσεις εργασίας» μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ακόμη ένα κοινά αποδεκτό λήμμα στο παγκόσμιο λεξικό της οικολογίας, πάντως σύμφωνα με τον ΟΗΕ ορίζονται ως «δουλειές στη γεωργία, τις κατασκευές, την έρευνα και την τεχνολογία, τη διοίκηση και τις υπηρεσίες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, νερού και πρώτων υλών καθώς και στη μείωση ή αποφυγή της ρύπανσης».
Μπορούν λοιπόν οι πράσινες θέσεις εργασίας να γίνουν σωτήρια λύση για τον πλανήτη και την οικονομία; Οι ειδικοί ερίζουν και οι σχετικές έρευνες συχνά καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, ωστόσο σε έκθεσή του το UNEP (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον) υποστηρίζει ότι αποτελούν αναπόφευκτη και χρήσιμη εξέλιξη για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Οι απασχολούμενοι
Σύμφωνα με το UNEP, το 2006 πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απασχολούνταν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως στα βιοκαύσιμα, με τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των εργαζομένων στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τον FAO, τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ, 10 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο στον τομέα της δασοκομίας, κάτι που θα ωφελούσε πρωτίστως την Ασία και την Αφρική.
Η ανάγκη για μια πιο πράσινη αγορά εργασίας έχει γίνει αισθητή στη Δύση.
Στην Ιταλία, οι θέσεις «του είδους» υπολογίζονται σήμερα από 850-950.000 και μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να φθάσουν τα 1,3-1,5 εκατ.
Στη Βρετανία, σύμφωνα με την Acre Resources, η αγορά της πράσινης εργασίας αντιστέκεται στην οικονομική κρίση, αφού το 2008 παρατηρήθηκε αύξηση του τομέα κατά 58%.
Στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τη δημιουργία 5 εκατ. νέων πράσινων πόστων την επόμενη δεκαετία, ένας στόχος που έχει μεν αμφισβητηθεί, δεν λείπουν ωστόσο μελέτες οι οποίες ενισχύουν την αισιοδοξία του πλανητάρχη, όπως η πρόσφατη των ASES και ΜISI.
Η εν λόγω μελέτη, εξετάζοντας διάφορα σενάρια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στις ΗΠΑ από 16-37 εκατ. πράσινες θέσεις εργασίας.
Τα σημαντικότερα «πράσινα επαγγέλματα» και οι εφαρμογές τους
Περιβαλλοντικός Αρχιτέκτονας: Καθώς εξελίσσεται η πράσινη αρχιτεκτονική και τα κτίρια σχεδιάζονται με βάση συγκεκριμένους κανόνες (π.χ. για την εξοικονόμηση ενέργειας) ο εν λόγω αρχιτέκτονας είναι ο ειδικός που προσφέρει τις γνώσεις του για τις πράσινες κατασκευές.
Βιολόγος /μηχανικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Οσο θα αυξάνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών, η συνδρομή μηχανικών που θα μπορούν να σχεδιάζουν εξελιγμένες ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ αλλά και βιολόγων που θα αναπτύσσουν πιο καθαρά και φθηνά βιοκαύσιμα θα είναι απαραίτητη.
Περιβαλλοντικός Οικονομολόγος: Προσδιορίζει τις «τιμές» του οικοσυστήματος, όχι μόνο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών κύκλων αλλά και στους κόλπους ΜΚΟ. Καθορίζει π.χ. τι κόστος έχει η ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα ή ποια είναι η αξία ενός άθικτου τροπικού δάσους.
Περιβαλλοντικός δικηγόρος: Ειδικεύεται στο δίκαιο προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικός ανακύκλωσης: Εμπορευματοποιεί προϊόντα ανακύκλωσης.
Πράσινος art director: Επιλέγει τις διαφημιστικές καμπάνιες που θα ενισχύσουν το «πράσινο» προφίλ ενός προϊόντος.
Οικολογικός ελεγκτής: Εποπτεύει τη διαδικασία παραγωγής ώστε να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες τηρούν τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πράσινος σεφ: Οργανώνει την κουζίνα με μενού που αποτελούνται από ελεγμένες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες.
Δημοσίευση σχολίου