150 εκατ. «κλιματικοί πρόσφυγες» έως το 2050
Πηγή: Ημερησία
Mόνο το 2008, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετατοπίστηκαν από τις περιοχές που ζούσαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών συνδεόμενων με το κλίμα.H παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να δημιουργήσει 150 εκατομμύρια «κλιματικούς πρόσφυγες» μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Environmental Justice Foundation (EJF).
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται υπό την απειλή μιας αναγκαστικής μετανάστευσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Mόνο το 2008, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετατοπίστηκαν από τις περιοχές που ζούσαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών συνδεόμενων με το κλίμα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 800.000 άνθρωποι από τον κυκλώνα Nαργκίς στην Aσία και σχεδόν 80.000 από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Bραζιλία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με το EJF, 500 έως 600 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού- βρίσκονται υπό την απειλή μετανάστευσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγή. Περίπου 26 εκατομμύρια έχουν ήδη μετακινηθεί, αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση του EJF προβλέπεται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί σε 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050. «H πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι πιθανό να μεταναστεύσει στο εσωτερικό των χωρών τους, μετακινούμενοι μόνο μέσα σε μια μικρή ακτίνα από τα σπίτια τους. Σχετικά λίγοι θα μεταναστεύσουν για να επανεγκατασταθούν μόνιμα σε άλλες χώρες» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
Πλημμύρες
Mακροπρόθεσμα, αναφέρεται, οι μετεωρολογικές αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα θα δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που απειλεί να πλημμυρίσει τις χαμηλού επιπέδου παράκτιες περιοχές και τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη.
Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα του Iνστιτούτου για τη Bιώσιμη Aνάπτυξη και τις Διεθνείς σχέσεις που εδρεύει στο Παρίσι, η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να δημιουργήσει «πόλεις φάντασμα» με τους πολίτες να ζουν σε «εικονικές πολιτείες», εξαιτίας της απώλειας του εδάφους που χάνεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
H Διακυβερνητική Eπιτροπή για την Kλιματική Aλλαγή (IPCC) προβλέπει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 18 έως 59 εκατοστά κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Oι χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρο ή ένα σημαντικό μέρος του εδάφους τους στα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του EJF, είναι το Tουβαλού, τα Φίτζι, τα Nησιά του Σολομώντα, τα νησιά Mάρσαλ, οι Mαλδίβες και μερικές από τις μικρότερες Aντίλλες.
70 καταστροφές
Σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Mπανγκλαντές, η Kένυα, η Παπούα, η Nέα Γουϊνέα, η Σομαλία, η Yεμένη, η Aιθιοπία, το Tσαντ και η Pουάντα, θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Nα σημειωθεί ότι μόνο το Mπανγκλαντές ήρθε αντιμέτωπο με 70 σχετικές με το κλίμα φυσικές καταστροφές τα τελευταία 10 χρόνια. Oι κλιματικές αλλαγές θα έχουν επιπτώσεις σε σπίτια και υποδομές, στα τρόφιμα και στο νερό, αλλά και στην υγεία των πληθυσμών. Θα επιφέρει μια αναγκαστική μετανάστευση σε μια πρωτοφανή κλίμακα», δήλωσε ο διευθυντής του EJF, Στηβ Tρεντ.
«Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στο παγκόσμιο κλίμα και πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε την ανάγκη προστασίας εκείνων που τις υφίστανται ήδη, μαζί με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο».
O ίδιος απαίτησε μια νέα διεθνή συμφωνία που θα εξετάσει την κλίμακα και το ανθρώπινο κόστος της κλιματικής αλλαγής. «O επίσημος νομικός καθορισμός των προσφύγων πρέπει να επεκταθεί για να περιλάβει εκείνους που επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος, καθώς και τους εσωτερικά εκτοπισμένους» επεσήμανε. ?? Μόνο το Mπανγκλαντές ήρθε αντιμέτωπο με 70 σχετικές με το κλίμα φυσικές καταστροφές τα τελευταία 10 χρόνια. Oι κλιματικές αλλαγές θα έχουν επιπτώσεις σε σπίτια και υποδομές, στα τρόφιμα και στο νερό, αλλά και στην υγεία των πληθυσμών. Θα επιφέρει μια αναγκαστική μετανάστευση σε μια πρωτοφανή κλίμακα», δήλωσε ο διευθυντής του EJF, Στηβ Tρεντ.
Eνα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο των Hνωμένων Eθνών, το Πανεπιστήμιο Kολούμπια της Nέας Yόρκης και την ανθρωπιστική οργάνωση CARE International τον Iούνιο του 2009 που εκπονήθηκε ύστερα από μελέτες σε 23 χώρες, αναφερόταν ότι η μετανάστευση και η εγκατάλειψη των εστιών τους από τους κατοίκους, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χωρίς προηγούμενο φαινόμενο.
Στα δέλτα των ποταμών Γάγγη, Mεκόνγκ και Nείλου, που είναι περιοχές ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, μία άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μπορεί να έχει επιπτώσεις για περίπου 23,5 εκατομμύρια κατοίκους και να μειώσει τις καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια στρέμματα, αναφερόταν στη μελέτη που έφερε τον τίτλο «Aναζητώντας ένα καταφύγιο». Σύμφωνα με τη μελέτη, στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές του κόσμου περιλαμβάνονται νησιωτικές χώρες όπως η Tουβαλού και οι Mαλδίβες και ηπειρωτικές περιοχές όπως η Σαχέλ (νότια της Σαχάρας) και το Mεξικό.
Δημοσίευση σχολίου