.

Λάρισα: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

Πηγή:ΕΞΠΡΕΣ

ΣTHN κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος 1,25 ΜW προχωρεί η ΔΕΥΑ Λάρισας. Το είδος της τεχνολογίας που προτείνεται είναι ευρέως διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά συναντά εφαρμογές και στη χώρα μας (λ.χ. ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από το ΧΔΑ Aνω Λιοσίων). Επίσης, σημαντικό κομμάτι του προτεινόμενου έργου αποτελεί η βελτίωση - επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συλλογής βιοαερίου με στόχο τη μεγιστοποίηση της αντλούμενης ποσότητας και την αποδοτική λειτουργία της εγκατάστασης. Hδη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Λάρισας λειτουργεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.

Το βιοαέριο είναι ένα προϊόν που παράγεται κατά την επεξεργασία των λυμάτων. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεθάνιο (65%) και από διοξείδιο του άνθρακα (35%), ενώ συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην προσπάθεια για την ενεργειακή αξιοποίησή του η ΔΕΥΑΛ έχει πάρει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,6 MW ως αυτοπαραγωγός, δηλαδή για δική της κατανάλωση. Το βιοαέριο χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε 2 αεριομηχανές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των εγκαταστάσεων. Κάθε συγκρότημα αποτελείται από μια θερμική μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή προς το παρόν είναι κατά μέσο όρο 1000 KWh ημερησίως. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια για την ενεργειακή αξιοποίηση και του βιοαερίου του ΧΥΤΑ Λάρισας. Το βιοαέριο αυτό είναι περίπου ανάλογης σύνθεσης με αυτό του βιολογικού.

1 σχόλια

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ  
  29/1/10, 3:49 μ.μ.

  Προς το Blog σας

  Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
  Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
  Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

  Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..

  www.ksipnistere.blogspot.com

  www.ksipnistere.gr

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου