.

ΥΠΕΚΑ: νέος κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων


Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούρια κτίρια, και τα παλιά εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων προανήγγειλε τη Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για την ενεργειακή «θωράκιση» των κτιρίων.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα κίνητρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σε ό,τι αφορά τια το κόστος των επιθεωρήσεων η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση, ωστόσο η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

Επιπλέον, για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.

Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

Η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5 - 8 ετών μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτιρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης - ψύξης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου