.

Σταμάτησαν οι εργασίες στο φράγμα Μεσοχώρας !!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συντονισμένες προσπάθειές μας έφεραν αποτέλεσμα. Κατ’ αρχήν καταγγείλαμε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας την παράνομη συνέχιση των εργασιών στο φράγμα Μεσοχώρας. Ταυτόχρονα, με δικαστικό επιμελητή επιδώσαμε σε όλους τους αρμόδιους (Εισαγγελία, Αστυνομία, Δασαρχείο, ΔΕΗ και εργολάβους), την επικυρωμένη απόφαση 141/2010 του ΣτΕ. Επισκεφτήκαμε τόσο το φράγμα όσο και το σημείο που γίνεται η αποψίλωση του δάσους στο Παλιοχώρι Γαρδικίου και κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στους εργολάβους ζητώντας τους να σεβαστούν την απόφαση και να σταματήσουν αμέσως κάθε εργασία. Με το δικηγόρο μας κάναμε παράσταση στον εισαγγελέα υπηρεσίας και του ζητήσαμε να πράξει κάθε τι που είναι στην αρμοδιότητά του έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες.
Μετά απ’ όλα αυτά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι οι εργασίες στο φράγμα της Μεσοχώρας σταμάτησαν και η Ιταλική εταιρεία που τις εκτελούσε αποχώρησε, αποσύροντας και το εργοτάξιό της.
Οι Μεσοχωρίτες θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την οριστική ματαίωση των έργων της εκτροπής και του φράγματος Μεσοχώρας. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση όλων των πολιτών και των φορέων για την καταστροφή που προκαλούν τα έργα στο περιβάλλον και τη Μεσοχώρα.
Συμμετέχουμε στη διαδήλωση που διοργανώνει η “Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής”, στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου με κεντρικό σύνθημα: “να ακυρωθούν ΤΩΡΑ, η εκτροπή Αχελωου και το φράγμα της Μεσοχώρας”.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει τη στρατηγική της για το 2020

Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. J.M. Barroso παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που θα διαδεχθεί την τρέχουσα Στρατηγική της Λισσαβόνας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ανάπτυξη που θα βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία, η διαμόρφωση μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και η «πράσινη» οικονομία, θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων για τη χάραξη πολιτικής που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη...

klik για περισσότερες πληροφορίες...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γαϊδουράγκαθο, το «ρόδο» της ενέργειας

Αναδημοσίευση: Εφ. Έθνος, ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, 27/2/10

Hλεκτρική ενέργεια ίση με 40.000 κιλοβατώρες τον χρόνο -ποσότητα αρκετά μεγάλη- θα παράγει καθένα από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας... γαϊδουράγκαθου που στήνει ιδιωτική εταιρεία στη Mαγνησία. Στόχος των επενδυτών είναι να γίνουν άλλα δύο στην Kαρδίτσα και συνολικά πάνω από 20 σε όλη τη χώρα.

H εταιρεία «Tράπεζα Eνέργειας» (θυγατρική της Apollo Capital Group που δραστηριοποιείται στο real estate) προσεγγίζει τους Θεσσαλούς αγρότες για να υπογράψει μαζί τους προσύμφωνα συνεργασίας, αναζητώντας σε πρώτη φάση περίπου 100.000 στρέμματα και σημειώνοντας ότι σε πλήρη παραγωγή το καθαρό κέρδος τους από την καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου (αγριοαγκινάρας) θα είναι 100 ευρώ/στρέμμα, όταν φέτος από τα σιτηρά το καθαρό κέρδος τους ήταν μόλις 10 ευρώ/στρέμμα.

H «Tράπεζα Eνέργειας» σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων στη Bιομηχανική Περιοχή του Bόλου κι αναμένει την έγκριση της πρότασής της από την ETBA και την αδειοδότηση για τις επενδύσεις της από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας.

Tο κόστος της επένδυσης για καθένα από τα τρία εργοστάσια είναι 20 εκατ. ευρώ, και τα στελέχη της εταιρείας διαβεβαιώνουν αφενός ότι οι πρώτες ύλες θα προέρχονται αποκλειστικά από τον θεσσαλικό κάμπο κι αφετέρου ότι τα εργοστάσια θα είναι συνδεδεμένα με τη ΔEH με ένα σύστημα κεντρικών παροχών. Παράλληλα, τονίζουν ότι τα εργοστάσια θα λειτουργούν με τους πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και θα έχουν υπερσύγχρονα φίλτρα για μηδενική διαρροή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Νέες μονάδες
Aλλα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγριοαγκινάρα αναμένεται να κατασκευαστούν στην Kαρδίτσα και θα βοηθήσουν στη μεταφορά και στη διάθεση του συλλεγόμενου προϊόντος.

Σύμμαχος και συμβουλάτορας στο εγχείρημα αυτό της «Tράπεζας Eνέργειας» είναι το Eργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής Nίκος Δαναλάτος, ο άνθρωπος που πρώτος μίλησε πριν από πέντε χρόνια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γαϊδουράγκαθο, το οποίο επίσης μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Oι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου δεν φαίνεται να πείθονται, παρότι τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά και δύσκολα εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες του βαμβακιού και των σιτηρών.

Η παραγωγή
Θησαυρός χωρίς νερό και λίπασμα

Tο γαϊδουράγκαθο σπέρνεται τον Oκτώβριο και μαζεύεται από το χωράφι κάθε άνοιξη, ενώ το σημαντικό είναι πως στο ενδιάμεσο διάστημα δεν χρειάζεται καθόλου νερό, καθόλου λίπασμα και φυσικά ως ζιζάνιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων και έτσι δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα. Tον Iούλιο, τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Στο εργοστάσιο σπάει με σπαστήρες και γίνεται πούδρα, που μετά συμπιέζεται και παράγονται οι πελλέτες - μικρά κυλινδρικά τεμάχια κάπως λεπτότερα από τα φίλτρα του τσιγάρου.

Tο γαϊδουράγκαθο καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα πιο ξερά και τα πιο δύσβατα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή N. Δαναλάτο, η αντικατάσταση 2.000.000 στρεμμάτων σιταριού με αγριοαγκινάρα, θα απέδιδε παραγωγή περίπου 1.500.000 κυβικά ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

H Συμφωνία της Κοπεγχάγης

Συμφωνία της Κοπεγχάγης

Οι Αρχηγοί των Κρατών και των Κυβερνήσεων, οι Υπουργοί και οι υπόλοιποι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγη του 2009 στην Κοπεγχάγη:
• Για τον τελικό στόχο της Διάσκεψης, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2,
• Με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις της Διάσκεψης,
• Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των εργασιών των δύο Ad hoc Ομάδων Εργασίας
• Αποδεχόμενοι την απόφαση x/CP.15 για την Ad hoc Ομάδα Εργασίας για την Μακροπρόθεσμη Δράση και την απόφαση x/CMP.5 που ζητά η Ad hoc Ομάδα Εργασίας για τις Περαιτέρω Δεσμεύσεις των Μερών του Παραρτήματος Ι υπό το Πρωτόκολλο του Κιότο να συνεχίσει το έργο της,

Συμφωνούν στην παρούσα Συμφωνία της Κοπεγχάγης, η οποία τίθεται σε ισχύ αυτομάτως.

1. Υπογραμμίζουμε ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Τονίζουμε την ισχυρή πολιτική μας βούληση να αντιμετωπίσουμε επειγόντως την Κλιματική Αλλαγή σύμφωνα με την αρχή των κοινών, αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και αντίστοιχων δυνατοτήτων. Για την επίτευξη του τελικού στόχου της Διάσκεψης για σταθεροποίηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε επίπεδο που θα αποτρέψει την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλίμα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική άποψη ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω των δύο βαθμών Κελσίου, στη βάση της ισότητας και στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, θα ενισχύσουμε την μακροχρόνια συνεργασία για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Αναγνωρίζουμε τις κρίσιμες επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής και τις πιθανές συνέπειες των μέτρων αντιμετώπισής της σε χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιπτώσεις της και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για εγκαθίδρυση ενός περιεκτικού προγράμματος προσαρμογής που θα περιλαμβάνει τη διεθνή στήριξη.

2. Συμφωνούμε ότι οι μεγάλες περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές είναι αναγκαίες σύμφωνα με την επιστήμη και όπως τεκμηριώνεται στην Τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των δύο βαθμών Κελσίου και να αναλάβουμε δράση για την επίτευξη του στόχου αυτού σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστήμης και την αρχή της ισότητας. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για την κορύφωση των παγκόσμιων και εθνικών εκπομπών το συντομότερο, αναγνωρίζοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας για την κορύφωση θα είναι μεγαλύτερος στις αναπτυσσόμενες χώρες και έχοντας υπ’ όψιν ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η εξάλειψη της φτώχειας είναι οι πρωταρχικές προτεραιότητες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και ότι μια στρατηγική ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές είναι ανεκτίμητη για την αειφόρο ανάπτυξη.

3. Η προσαρμογή στις αρνητικές συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής και οι πιθανές επιπτώσεις των μέτρων αντιμετώπισης αποτελούν μια πρόκληση για όλα τα κράτη. Η ενισχυμένη δράση και η διεθνής συνεργασία για την προσαρμογή απαιτούνται επειγόντως για τη διασφάλιση της εφαρμογής της Διάσκεψης με την εφαρμογή και την υποστήριξη των δράσεων προσαρμογής που στοχεύουν στη θωράκιση και την ανάπτυξη της αντοχής των αναπτυσσόμενων χωρών, ειδικά αυτών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, ιδιαίτερα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών και της Αφρικής. Συμφωνούμε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα παρέχουν επαρκείς, προβλέψιμους και βιώσιμους οικονομικούς πόρους, τεχνολογίες και δυνατότητες ανάπτυξης υποδομών για να υποστηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

4. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη του Παραρτήματος Ι δεσμεύονται να εφαρμόσουν μονομερώς ή από κοινού τους ποσοτικοποιημένους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2020, οι οποίοι θα υποβληθούν με βάση τις υποδείξεις του Συμπληρώματος Ι από τα Συμβαλλόμενα Μέρη του Παραρτήματος Ι στη Γραμματεία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2010 για ενσωμάτωσή τους σε κείμενο του INF. Τα Μέρη του Παραρτήματος Ι που είναι Συμβαλλόμενα Μέρη του Πρωτοκόλλου του Κιότο στη συνέχεια θα ενισχύσουν επιπλέον τις μειώσεις που εισήγαγε το Πρωτόκολλο. Η εφαρμογή των μειώσεων και η χρηματοδότηση από τις ανεπτυγμένες χώρες θα μετρηθεί, δημοσιευθεί και επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες και επόμενες κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτησε η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών και θα εξασφαλίσει πως ο έλεγχος των στόχων και της χρηματοδότησης θα είναι αυστηρός, δυναμικός και διαφανής.

5. Τα Μέρη εκτός του Παραρτήματος Ι της Διάσκεψης θα εφαρμόσουν δράσεις μετριασμού των επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα υποβληθούν στη Γραμματεία με βάση τις υποδείξεις της Συμπληρώματος ΙΙ ως τις 31 Ιανουαρίου του 2010, για ενσωμάτωση σε κείμενο του INF, σύμφωνα με το Άρθρο 4.1 και το Άρθρο 4.7 και στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη μπορούν να αναλάβουν δράσεις εθελοντικά και στη βάση της υποστήριξης. Οι δράσεις μετριασμού που θα αναληφθούν στο εξής από τα κράτη εκτός του Παραρτήματος Ι, συμπεριλαμβάνοντας τις αναφορές για τα Εθνικά Απογραφικά Συστήματα, θα επικοινωνούνται μέσω Εθνικών Εκθέσεων σύμφωνα με το Άρθρο 12,1(β) κάθε δύο χρόνια με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που θα υιοθετήσει η Διάσκεψη των Μερών. Οι δράσεις αυτές στις Εθνικές Εκθέσεις, ή όπως αλλιώς γνωστοποιούνται στην Γραμματεία, θα προστεθούν στον κατάλογο του Συμπληρώματος ΙΙ. Οι δράσεις από τα μη μέλη του Παραρτήματος Ι θα είναι υποκείμενες σε εγχώριο έλεγχο, αναφορά και επαλήθευση, το αποτέλεσμα των οποίων θα αναφέρεται μέσω των Εθνικών Εκθέσεων κάθε δύο χρόνια. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη εκτός του Παραρτήματος Ι θα επικοινωνούν τις πληροφορίες για την εφαρμογή των δράσεων μέσω των Εθνικών Εκθέσεων, με πρόβλεψη για διεθνείς διαβουλεύσεις και ανάλυση υπό σαφώς καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα διασφαλίζουν τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία. Οι κατάλληλες εθνικές δράσεις μετριασμού που αναζητούν διεθνή υποστήριξη θα καταγράφονται σε ένα αρχείο μαζί με τη σχετική τεχνολογία, χρηματοδότηση και υποστήριξη της δημιουργίας των σχετικών υποδομών. Οι υποστηριζόμενες δράσεις θα προστεθούν στον κατάλογο στο Προσάρτημα ΙΙ. Αυτές οι υποστηριζόμενες προσαρμοσμένες ανά κράτος δράσεις θα είναι υποκείμενες στον διεθνή έλεγχο, αναφορά και επαλήθευση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών.

6. Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο της μείωσης των εκπομπών από την αποδάσωση και την υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων και την ανάγκη για ενίσχυση της μείωσης των εκπομπών από τα δάση και συμφωνούμε στην ανάγκη για παροχή κινήτρων για τέτοιες δράσεις μέσω της άμεσης δημιουργίας μηχανισμού, περιλαμβανομένου του REDD-plus, για την κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων από τις ανεπτυγμένες χώρες.

7. Αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε διάφορες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών για χρήση των αγορών, για την ενίσχυση της σχέσης κόστους-οφέλους και την προώθηση των δράσεων μετριασμού. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως εκείνες με οικονομίες χαμηλών εκπομπών θα πρέπει να έχουν κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να κινούνται σε μια οδό χαμηλών εκπομπών.


8. Μεγαλύτερης κλίμακας, νέα και πρόσθετη, προβλέψιμη και επαρκής χρηματοδότηση, καθώς και βελτιωμένη πρόσβαση θα παρασχεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Διάσκεψης, για την υποστήριξη της ενισχυμένης δράσης για τον μετριασμό των συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών από την αποδάσωση και την υποβάθμιση των δασών (REDD-plus), την προσαρμογή, την ανάπτυξη, μεταφορά και δημιουργία υποδομών σχετικών με την τεχνολογία με στόχο την ενισχυμένη εφαρμογή της Διάσκεψης. Η συλλογική δέσμευση από τις ανεπτυγμένες χώρες είναι να παρέχουν νέους και πρόσθετους πόρους, που περιλαμβάνουν την δασοπονία και τις επενδύσεις μέσω διεθνών φορέων, που θα φτάσουν περίπου στα 30 δις δολάρια για την περίοδο 2010-2012 με ισορροπημένη κατανομή ανάμεσα στην προσαρμογή και τον μετριασμό. Η χρηματοδότηση για την προσαρμογή θα έχει προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και η Αφρική. Στα πλαίσια των εποικοδομητικών δράσεων μετριασμού και της διαφάνειας της εφαρμογής, οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύονται στον στόχο της συγκέντρωσης από κοινού 100 δις δολαρίων ετησίως ως το 2020 για την αντιμετώπιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων κρατών. Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από μια πληθώρα πηγών, δημοσίων και ιδιωτικών, διμερών και πολυμερών, καθώς και από εναλλακτικές πηγές. Νέα πολυμερής χρηματοδότηση για την προσαρμογή θα εξασφαλισθεί μέσω αποδοτικών χρηματοδοτικών διακανονισμών, με μια δομή διαχείρισης που θα προβλέπει ίση εκπροσώπηση των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης αυτής θα πρέπει να προωθηθεί μέσα από το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο της Κοπεγχάγης.

9. Για τον σκοπό αυτό, μια Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου θα συσταθεί υπό την καθοδήγηση της Διάσκεψης των Μερών και θα είναι υπόλογη σε αυτή, με στόχο τη μελέτη της συμβολής των πιθανών πηγών εσόδων, ανάμεσά τους και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού.

10. Αποφασίζουμε πως το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο της Κοπεγχάγης θα ιδρυθεί ως μια διαχειριστική οντότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης της Διάσκεψης για την υποστήριξη σχεδίων, προγραμμάτων, πολιτικών και άλλων δραστηριοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένων του REDD-plus, της προσαρμογής, της δημιουργίας υποδομών, καθώς και της ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνολογίας.

11. Για την ενίσχυση της δράσης για την ανάπτυξη και μεταφορά αποφασίζουμε να ιδρύσουμε έναν Μηχανισμό Τεχνολογίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της μεταφοράς της τεχνολογίας ώστε να υποστηριχθεί η δράση της προσαρμογής και του μετριασμού, και οποίος θα έχει ως οδηγό μια προσέγγιση ανάλογα με την κάθε χώρα και με βάση τις εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες.

12. Καλούμε για την ολοκλήρωση αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας αυτής έως το 2015, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον υπέρτατο στόχο της Διάσκεψης. Αυτή θα συμπεριλάβει την μέριμνα για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων στόχων με αναφορά σε διάφορα ζητήματα που θέτει η επιστήμη, όπως ό, τι έχει σχέση με μια αύξηση θερμοκρασίας της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συμβάσεις Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης Ν. Κοζάνης 1997~2010

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του Ε.Α.Π. (Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης) Ν. Κοζάνης από το 1997. Μπορείτε να τα δείτε από το kozan.gr κάνοντας κλικ εδω...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

Πηγή:Ημερησία

Tην επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και τη σύνδεση της επιδότησης με την εγγυημένη τιμή της κιλοβατώρας για την «ηλιακή» ενέργεια ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των τριών συνδέσμων επενδυτών σε φωτοβολταϊκά (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ και ΣΕΦΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών.
Η δέσμευση της κας Μπιρμπίλη ήλθε μετά τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα εξ αιτίας της πρότασης της υπουργού να μειωθεί κατά περίπου 20% η εγγυημένη τιμή ανά κιλοβατώρα, βάσει της οποίας αποπληρώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα οι παραγωγοί Φ/Β.
Η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ακόμα ότι το ύψος της επιδότησης θα προκύψει εντός των επόμενων εβδομάδων με την αποσαφήνιση του σχεδίου του αναπτυξιακού νόμου, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Μέχρι σήμερα πάντως στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν η απευθείας επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι θεωρείτο ότι τον ρόλο της επιδότησης έπαιζε εμμέσως, η εγγυημένη τιμή ανά παραγόμενη «ηλιακή» κιλοβατώρα.Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων παρουσίασαν στη συνάντηση τις απόψεις τους για το σύνολο του νομοσχεδίου και την τιμολόγηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Απόφαση εισαγγελέα για ορυχείο Μαυροπηγής

Πηγή.:Kozan.gr(του Άρη Σαμαρά)

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι εξορυκτικές δραστηριότητες επέκτασης του ορυχείου της ΔΕΗ στην Μαυροπηγή, έπειτα και από τη χθεσινή απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών που κρίνει τελικά ως παράνομη την προ μηνών προσπάθεια μηχανημάτων της επιχείρησης, να εισέλθουν σε συγκεκριμένο ακίνητο, για το οποίο δεν είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα το απαιτούμενο χρηματικό ποσό απαλλοτρίωσης.
Συγκεκριμένα στις 19/11/2009 ο κ. Βασίλειος Μήτρου (ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 24 στρεμμάτων ) εμπόδισε την είσοδο μηχανημάτων της ΔΕΗ, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του. Ο κ. Μήτρου προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα περί «προστασίας της ακίνητης περιουσίας του» και με το «ισχυρό» επιχείρημα ότι η ΔΕΗ δεν φρόντισε να καταβάλλει εμπρόθεσμα (δηλ. μέχρι 30/06/09) το αναλογούμενο χρηματικό ποσό αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου.
Με απόφαση του Τριμελές Διοικητικού Πρωτοδικείου - που δικαίωνε τον ιδιώτη -, απαγορεύθηκε οποιαδήποτε απόπειρα απαλλοτρίωσης στο εν λόγω ακίνητο. Η ΔΕΗ από την πλευρά της, άσκησε «αποκοπή» ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών κατά της παραπάνω πρωτόδικης απόφασης, ενέργεια τελικά που δεν «καρποφόρησε», μετά και την χθεσινή τελεσίδικη απόφαση απόρριψης.
Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό και μεγάλη αναταραχή σε ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ τα οποία έκαναν λόγο για απόφαση «καταστροφή» στην περαιτέρω λειτουργία του Ορυχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, άνθρωποι της επιχείρησης επικοινώνησαν με τον κ. Μήτρου - στα πλαίσια ενός διακανονισμού -, χωρίς όμως αυτή η ενέργεια να «στεφθεί» με κάποιο θετικό αποτελέσματα αφού οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη όσο αναφορά το χρηματικό ποσό αποζημίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο, κρίνονται υπερβολικές και ασύμφορες για την επιχείρηση.
Με τη συγκεκριμένη τροπή στην υπόθεση και χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται δυνατότητα επίτευξης κάποιου είδους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τα ορυχεία Μαυροπηγής διατρέχουν άμεσο κίνδυνο διακοπής των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Αυτό κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε:
- Διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαίδας πριν ακόμη δημοπρατηθεί η «περίφημη» Mονάδα 5
- Διακοπή λειτουργίας Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας
- Απολύσεις έκτακτου και εργολαβικού προσωπικού που απασχολείται στο ορυχείο (περί τα 200 άτομα)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προχωρά η ΜΠΕ για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνει τους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, έχει σήμερα (25.02.10) σταλεί προς γνωμοδότηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Επισημαίνεται ότι δεν είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το σύνολο των εκτάσεων των ορυχείων Πτολεμαϊδας, Ποντοκώμης και Μαυροπηγής (που είναι αναρτημένη στο energeiakozani) και που αναμενόταν από τις 30 Αυγούστου 2009, αλλά μέρος αυτής.
Σημειώνεται ότι αυτή η μελέτη αναμενόταν απο την τοπική κοινωνία, ώστε με τις κτηματογραφήσεις (των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης που ολοκληρώθηκαν) να κηρυχτούν άμεσα οι απαλλοτριώσεις για τους παραπάνω οικισμούς. Το γεγονός ότι περιλαμβάνει τους οικισμούς θεωρείται θετικό, εκ πρώτης άποψης, αλλά σίγουρα είναι το πρώτο βήμα για την απαλλοτρίωση των οικισμών... Αναμένεται σίγουρα η ΜΠΕ να δοθεί στη δημοσιότητα από τη Ν.Α. Κοζάνης ώστε να λάβουν γνώση οι κάτοικοι των οικισμών και τα θεσμικά τους όργανα, ώστε να τη μελετήσουν για να τοποθετηθούν επί αυτής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ Α.Ε., εκτιμώντας ότι απαιτείται προσαρμογή στη λειτουργία των Μονάδων της, λόγω των αυξημένων εισροών στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, που οφείλονται στις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ανακοινώνει τα εξής:
Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, την αποφυγή πλημμυρών, κλπ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται να εξασφαλισθεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους Κώδικες.
Τα μέτρα αυτά κατ΄ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν αυτά.
Στοιχεία εισροών και αποθεμάτων ταμιευτήρων ΥΗΣ (GWh)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αξιόλογες οι πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για την ενέργεια...

Οι καλές προσπάθειες που στοχεύουν στην ενημέρωση πρέπει να τονίζονται και να στηρίζονται. Και ως τέτοια προσπάθεια πρέπει να τονίσουμε ότι είναι το kozanh-energy, πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης με το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει. Αξίζει να το επισκεφτείτε κάνοντας κλικ εδώ... Επίσης ο Δήμος Κοζάνης διοργανώνει και μια ημερίδα με θέμα το λιγνίτη και το ρόλο του στην περιοχή με αξιόλογες πραγματικά εισηγήσεις την προσεχή Παρασκευή. Και το τελευταίο επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον κλάδο της ενέργειας και εμείς ως energeiakozani θα είμαστε δίπλα σε τέτοιες πραγματικά αξιόλογες προσπάθειες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Η πρόταση μου για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης»

Η κρίση που διέρχεται η χώρα και η απειλή χρεωκοπίας δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Είναι αποτέλεσμα χρόνιων παθογενειών και συμπεριφορών αλλά και μιας πρωτοφανούς ανευθυνότητας της απελθούσας Κυβέρνησης που αφαιρώντας και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας της χώρας, έδωσε το δικαίωμα σε άσπονδους φίλους να της συμπεριφέρονται ως πειραματόζωο.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις, αλλά είναι αυτονόητο πως το ζήτημα της διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιων πόρων και αγαθών αποτελεί σήμερα καθολική απαίτηση του ελληνικού λαού, όρο κυριολεκτικά εκ των ων ουκ άνευ.

Στις πολιτικές συμπεριφορές και στις νοοτροπίες που οι θεσμοί καλλιέργησαν οφείλεται η κρίση και απ΄ εδώ πρέπει να υπάρξει και η αφετηρία της λύσης του δράματος.

Ήδη η κοινωνία εμφανίζεται πιο ώριμη από την πολιτική τάξη και απαιτεί πειστικές και δίκαιες απαντήσεις.

Με αυτή τη ματιά πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης με την κοινωνία και τους θεσμούς των τριών ενεργειακών Νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Η πρόταση μου είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη.

Όλοι οι φορείς διαχείρισης στους 3 Νομούς να δαπανήσουν μέχρι τις 31-12-2010 τα ποσά που τους αναλογούν έως τότε, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Από την 1-1-2011 ο πόρος να εξειδικεύεται και να διαχειρίζεται σε 4ετή βάση, ακολουθώντας τη δημοτική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τα Ε.Α.Π. (Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα) ήταν πενταετούς διάρκειας.

Η πρόταση μου αυτή δε στοχεύει στο να ρυθμίσει ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά να θέσει θέματα ουσίας.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΤΠΑ γεννά πλήθος ερωτημάτων. Θέτω μόνο δύο απ΄ αυτά.

Το εμπόριο προσδοκιών σε πολλές περιπτώσεις είναι προκλητικό αφού υπάρχουν φορείς 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης που εμφανίζονται να δεσμεύουν ποσά και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέχρι τις 31-12-2016! Όλοι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή καταργούνται.
Μέχρι που φτάνει, λοιπόν, το δικαίωμα να δεσμεύουμε το μέλλον, όταν το συλλογικό όργανο που αποφασίζει είναι υπό κατάργηση;

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, απολογισμός του 2ου ΕΑΠ δεν έγινε ποτέ! Η τελευταία 5ετία κυριαρχήθηκε από καυγάδες σχετικά με τα ποσά που θα διαχειρίζεται κάθε φορέας. Ποιος θα ΄χει δηλαδή το πάνω χέρι. Αυτή ήταν λογική συνέπεια της ολέθριας κυβερνητικής επιλογής να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης, ακριβώς με αυτό το αντικείμενο. Ο πόρος στο Νομό μας απέφερε μέχρι σήμερα ποσά πάνω από 155 εκατ. ευρώ και οι τρέχουσες αποδόσεις είναι 17 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δικαιούται κανένας μας να διαχειρίζεται, κατά το δοκούν, ένα τέτοιο πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο χωρίς να δίνει λόγο πουθενά;

Θα μπορούσα να θέσω και άλλα ερωτήματα αλλά δεν έχει νόημα. Με την πρόταση που καταθέτω είναι καθαρό ότι επιτυγχάνονται δύο, τουλάχιστον, στόχοι.

1. Οι νέοι θεσμοί που θα ξεκινήσουν από το 2011 θα έχουν έναν πολύτιμο πόρο στη διάθεση τους για να προγραμματίσουν το μέλλον και να εξασφαλίσουν ταχύτητες μεγαλύτερες του μέσου όρου, και

2. Ο προγραμματισμός, ο απολογισμός και ο έλεγχος γίνονται αυτόματα πράξη αφού η σύμπτωση της διαχείρισης με τις δημοτικές περιόδους καθιστά ντε φάκτο το ζήτημα του ΤΠΑ, ένα απ΄ τα κορυφαία ζητήματα του δημοσίου διαλόγου.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση, κυρίως, με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, αλλά εδώ τίθεται ένα προαπαιτούμενο. Πρέπει να υπάρχει πόρος για να υπάρχει και συζήτηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Ημερίδα "Ο λιγνίτης στη Δυτική Μακεδονία"

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010, Κοζάνη
Χώρος Διοργάνωσης «Αίθουσα ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

09:30 – 10:00 Εγγραφή - Προσέλευση

10:00 – 10:20 Έναρξή Ημερίδας - Χαιρετισμοί

10:20 – 10:40 Εισηγητής : Βασιλική Τσάδαρη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος Παραγωγής ΔΕΗ.
Θέμα: «Το παρόν και το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας»

10:40 – 11:00 Εισηγητής : Καραλευθέρης Παντελής Εκπρόσωπος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Θέμα: «Θέσεις και απόψεις για το ρόλο και την προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής»

11:00 – 11:20 Εισηγητές : Αθανάσιος Κακάλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ., συντονιστής των Μόνιμων Επιτροπών Ενέργειας και Θεμάτων ΔΕΗ, Γεώργιος Πορφύρης, Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων ΔΕΗ.
Θέμα : «Ρόλος - προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή»

11:20 – 11:40 Εισηγητής : Λάζαρος Τσικριτζής Οικολόγοι Πράσινοι
Θέμα : «Ενέργεια & Περιβάλλον η συνύπαρξη απαιτεί βαθιές τομές»

11:40 – 12:00 Εισηγητής : Kαθ. ΤΕΙ Δ.Μ Αθανάσιος Τριαντάφυλλου Υπευθ. Εργ. Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής
Θέμα: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κοζάνη»

12:00 – 12:20 Διάλλειμα

12:20 – 12:40 Εισηγητής : Καθ. ΕΜΠ Εμμανουήλ Κακαράς
Θέμα: «Θερμοηλεκτρικές μονάδες με (σχεδόν) μηδενικές εκπομπές CO2»

12:40 – 13:00 Εισηγητής : Καθ. ΠΔΜ Ανανίας Τομπουλίδης
Θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες στην παραγωγή ενέργειας»

13:00 – 13:20 Εισηγητής : Νικόλαος Κούκουζας, Δρ.γεωλόγος, Ερευνητής A' βαθμ., Αναπληρωτής Διευθυντής ΙΤΕΣΚ
Θέμα: «Προοπτικές για χρήση της ιπτάμενης τέφρας στη βιομηχανία»

13:20 – 13:40
Εισηγητής : Ευάγγελος Καρλόπουλος MSc χημικός μηχ/κός Χρήστος Τράντης Δ/ντής Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ)
Θέμα : «Ορθές πρακτικές βιώσιμης συνεργασίας λιγνιτικής βιομηχανίας και τοπικής κοινωνίας»

13:40 – 14:00 Ερωτήσεις – συζήτηση - παρεμβάσεις


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άμεσες προσλήψεις στη ΔΕΗ-Συζήτηση για τη νέα μονάδα

Πηγή:Πρωινός Λόγος

Την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 της ΔΕΗ με συγκεκριμένο, όμως, χρονοδιάγραμμα, αλλά και την πλήρωση των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων στους σταθμούς παραγωγής της περιοχής μας, αποφάσισε να ζητήσει ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, το Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης της τοπικής Κοινωνίας με την ΔΕΗ. Το Σύμφωνο συνεδρίασε στη Νομαρχία Κοζάνης, μετά από πρωτοβουλία του νομάρχη και επικεφαλής του Γιώργου Δακή, παρουσία των μελών του, αλλά όχι και των πέντε βουλευτών του Νομού, κάτι που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ήρθε να καταδείξει πως, πλέον, το Σύμφωνο έχει απολέσει τη δυναμική των πρώτων ετών.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο νομάρχης Κοζάνης τόνισε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα υποβάθμισης του οργάνου, καθώς οι βουλευτές απλά είχαν προσκληθεί, καθώς δεν αποτελούν και μέλη του Συμφώνου.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για τη δημοπράτηση της νέας, πέμπτης μονάδας στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για το μέλλον της ΔΕΗ στην περιοχή, όσο και για την πορεία των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Οι πληροφορίες, πλέον, κάνουν λόγο για δημοπράτηση της μονάδας στις 16 Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι (όπως ο νομάρχης, κατά τη διάρκεια και του πρόσφατου Νομαρχιακού Συμβουλίου) που κάνουν λόγο για απόφαση της ΔΕΗ για δημοπράτηση μέχρι….τον Δεκέμβριο του 2010, κάτι που, εάν τελικά συμβεί, θα είναι άκρως αρνητικό για το Νομό Κοζάνης! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτάθηκε να γίνει συνάντηση με την ηγεσία της ΔΕΗ όπου θα διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε ζητήματα όπως των απαλλοτριώσεων και των μελετών περιβαλλοντικών όρων.
Τέλος, να σημειωθεί πως εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε με το νεκροταφείο του Κλείτου, παρουσία του ιερέα του χωριού, με τον εκπρόσωπο του Δήμου Κοζάνης Βαγγέλη Καραπάτσιο να ανακοινώνει πως ο Δήμος Κοζάνης (χωρίς να είναι αρμόδιος) επεκτείνει το νεκροταφείο Αργίλου, ώστε να δοθεί έστω μια προσωρινή λύση.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στο μεταξύ, εστάλη χθες το πρωί στα τοπικά ΜΜΕ το ψήφισμα που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμούλιο Κοζάνης, σχετικά με τις προσλήψεις στη ΔΕΗ, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, το οποίο και έχει ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σε συνεδρίασή του στις 18 Φεβρουαρίου 2010, συζητώντας το θέμα της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού (2007) πρόσληψης 600 ατόμων στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας λαμβάνοντας υπόψη:
-Τη στήριξη της Δ.Ε.Η. Ως δημόσιου φορέα παραγωγής του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας
-Την αντιμετώπιση του φαινομένου της διόγκωσης της ανεργίας στην περιοχή μας
ομόφωνα ψηφίζει τις εξής διεκδικήσεις:
-Να μην ισχύσει η αναστολή των προσλήψεων στη Δ.Ε.Η., με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης
-Άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 2007
-Κάλυψη όλων των αναγκών της Δ.Ε.Η., που έχουν προκύψει στη συνέχεια με νέο διαγωνισμό».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνάντηση στην Αθήνα για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ καθηγητή κ. Αρθούρο Ζερβό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 για το θέμα της μετεγκατάστασης Ποντοκώμης. Η συνάντηση ζητήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και θα παραστούν δημοτική αρχή Δημ. Υψηλάντη, βουλευτές και Νομάρχης Κοζάνης. Θυμίζεται ότι αναμένεται η επίλυση του προβλήματος της συνολικής απαλλοτρίωσης του οικισμού και τμηματικής περιοχής της Ποντοκώμης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενεργειακό πριμ για 100.000 σπίτια

Πηγή:Τα Νέα

Ευρω-πριμ της τάξεως των 2.000- 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το περιβόητο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να εφαρμοστεί τον Ιούνιο. Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εργασίες που θα επιδοτούνται
Αναφορικά με τις εργασίες που θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν στο κείμενό τους οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Έστω, για παράδειγμα, δικαιούχος που επιλέγει τη λύση του επιδοτούμενου δανείου από τράπεζα για να κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο διαμέρισμά του. Το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και δεδομένου ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας είναι το 6%, αν το κράτος το επιδοτήσει κατά 100%, σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λάβει στην ουσία ενίσχυση 2.000- 3.000 ευρώ.
Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (γνωστού ως ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν. Το σχέδιο οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, καθώς ενσωματώνονται κάποιες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση- προ μερικών εβδομάδων- της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).
Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις
Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην αγορά οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτού του είδους, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι θα πρέπει να διαθέτουν. Εξαιτίας και της κρίσης στην οικοδομή, είναι πολλές χιλιάδες οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.
Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο (φυσικοί, μαθηματικοί και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπόμνημα φορέων Φλώρινας στο ΥΠΕΚΑ για ενεργειακά περιβαλλοντικά θέματα

Υστερα από διαβούλευση του Νομάρχη Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου με τους Δημάρχους των Ενεργειακών Δήμων Αετού, Αμυνταίου, Μελίτης και Φιλώτα, τους Προέδρους των Δ.Δ. Αναργύρων, Αχλάδας, Βεύης και Κλειδιού και τους εκπροσώπους των συλλόγων πληττομένων και διεκδίκησης των Δ.Δ. Αναργύρων, Αχλάδας και Κλειδιού αποφάσισαν να αποστείλουν υπόμνημα στην Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη στο οποίο αναφέρουν μια σειρά από αιτήματα της περιοχής τους.
Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, ο Νομάρχης Φλώρινας και η συσταθείσα επιτροπή θα επιδώσουν το υπόμνημα
Το υπόμνημα έχει ως εξής:
Μετά από την πραγματοποίηση συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στους ενεργειακούς Δήμους Αετού, Αμυνταίου, Μελίτης και Φιλώτα, με τη συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων του Νομού Φλώρινας αποφασίσαμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των οποίων σας παραθέτουμε.
Αναλυτικότερα:
1) Κατασκευή Μονάδας Αποθείωσης στον Α.Η.Σ. Αμυνταίου Φιλώτα. Σε περίπτωση όμως λειτουργίας ορυχείου στη Λεβαία ή στο Φιλώτα,κατασκευή νέας οικολογικής μονάδας.
2) Κατασκευή και λειτουργία της 2ης μονάδας στη Μελίτη, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..
3) Κατασκευή 2ου φράγματος από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε για τη λειτουργία και τροφοδοσία της 2ης Μονάδας του Α.Η.Σ. Μελίτης
4) Μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αγίων Αναργύρων, του Δήμου Αετού. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί από το Α.Π.Θ. μελέτη, μετά από ανάθεση της Ν.Α. Φλώρινας και του Δήμου Αετού, σύμφωνα με την οποία, οι ρωγμές στα σπίτια των κατοίκων οφείλονται στη δραστηριοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε..
5) Μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αχλάδας, του Δήμου Μελίτης, με κρατική επιχορήγηση, όπως ακριβώς φαίνεται και από το υπόμνημα του Δήμου Μελίτης, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.
6) Εκμετάλλευση του Ορυχείου Κλειδίου, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε και όχι από εργολάβους.
7) Διάνοιξη και εκμετάλλευση των παρακάτω ορυχείων από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.:
Ορυχείο πεδίου Μελίτης – Λόφων,
Ορυχείο πεδίου Βεύης – ΔΕΗ,
Ορυχείο πεδίου Λεβαίας – ΔΕΗ και Φιλώτα- ΔΕΗ.
με όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες και όρους που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η άμεση λύση για το ορυχείο της πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης.
Παράλληλα, με την επαναλειτουργία του ορυχείου της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ είναι απαραίτητο να τεθούν ως όροι με την υπογραφή της σύμβασης της λειτουργίας του ορυχείου, τα αιτήματα του υπομνήματος του Δ.Δ .Βεύης που σας επισυνάπτουμε, όπως αυτά προέκυψαν από τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βεύη, με τη στήριξη όλων των φορέων.
9) Με τη λειτουργία του ορυχείου Βεύη 2, είναι απαραίτητη αρχικά η μετεγκατάσταση του οικισμού του Δ.Δ. Βεύης, ώστε να μπορέσει να γίνει η εξόρυξη του λιγνίτη
10) Ένταξη του Δ.Δ. Αχλάδας, του Δ.Δ. Σκοπού και του Δ.Δ. Βεύης, στο ποσοστό προσλήψεων στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ σύμφωνα με τις απαλλοτριωθείσες, τις μισθωμένες και κοινοτικές εκτάσεις από την ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ.
11) Απόδοση τέλους ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες όπως συμβαίνει και με τα λατομεία.
12) Αύξηση των προσλήψεων προσωπικού της Δ.Ε.Η. Α.Ε., στο Νομό Φλώρινας.
13) Η τοπική κοινωνία, είναι αντίθετη στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας από ιδιώτη στη περιοχή του Δ.Δ. Βεγόρας.
14) Αναβάθμιση της ταχύρυθμου σχολής της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην πόλη της Φλώρινας.
15) Χρηματοδότηση των Δήμων Μελίτης και Φλώρινας, για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης και των Δήμων Αμυνταίου και Φιλώτα για την ολοκλήρωση της.
16) Θέσπιση ενιαίας τιμής για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία.
17) Αύξηση του Τοπικού Πόρου, ο οποίος αποδίδεται στο Νομό Φλώρινας.
18) Είμαστε αντίθετοι στην απόθεση των αδρανών υλικών Νότια του ορυχείου του Κλειδιού, στην περιοχή του Δ.Δ. Πετρών και στην περιοχή του Δ.Δ. Βεύης.
19) Μειωμένη τιμή μονάδας ρεύματος για τους κατοίκους του Νομού Φλώρινας, καθώς εδώ παράγεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Κυρία Υπουργέ, παρακαλούμε όπως προβείτε στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Νομό Φλώρινας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εν αναμονή της απάντησης σας.

Με τιμή
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: www.eparousia.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, του Κώστα Δεληγιάννη

Ενέργεια: Ρεύμα από σκουπiδια
Μετατρέπει το μεθάνιο από περιβαλλοντική απειλή σε ενέργεια, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Και όλα αυτά συμβαίνουν στα Ανω Λιόσια
Mε πρώτη ύλη τα σκουπίδια, που έχουν μηδενική αξία, και τελικό προϊόν το βιοαέριο, που έχει μεγάλη εμπορική αξία, η μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου της ΒΕΑΛ Α.Ε. στα Ανω Λιόσια έχει πετύχει στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της κάτι εξαιρετικό: να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό τον τομέα. Μια «πράσινη» επιχειρηματική προσπάθεια που εντάσσεται στις ΑΠΕ και μπορεί, ως εναλλακτική λύση, να συμβάλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, για όσο ακόμη συνεχίζεται η υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στη διαχείριση των σκουπιδιών (ανάκτηση - αξιοποίηση) στο λεκανοπέδιο της Αττικής και υποκαθιστά άλλα ρυπογόνα καύσιμα, όπως το λιγνίτη.

Παράγει 23,4 MW ετησίως

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας της εταιρείας, οι οποίες κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, το βιοαέριο δεσμεύεται από τους χώρους όπου βιοδιασπώνται τα σκουπίδια (τα επονομαζόμενα «κύτταρα»), καθαρίζεται από τυχόν προσμείξεις και οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης, όπου αναφλέγεται ελεγχόμενα για να παρaγάγει ηλεκτρισμό. «Ετσι, όχι μόνο αποτρέπουμε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μετατρέποντας το μεθάνιο στο σχετικά πιο «αβλαβές» CO2, αλλά και παράγουμε ρεύμα το οποίο μεταφέρεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Βεργανελάκης, διευθυντής λειτουργίας της ΗΛΕΚΤΩΡ. Το πλεονέκτημα, μάλιστα, αυτής της διαδικασίας είναι ότι η άντληση του βιοαερίου από ένα «κύτταρο» ξεκινά αφότου αυτό σταματήσει να δέχεται απορρίμματα, γεγονός που σημαίνει πως αξιοποιείται περαιτέρω και παράγει ηλεκτρική ενέργεια ένας χώρος που κανονικά θα ήταν πλέον άχρηστος.

Ετσι, το εργοστάσιο «Βιοαέριο Ενέργεια Aνω Λιόσια (ΒΕΑΛ)» θεωρείται σήμερα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αφού μπορεί να κατεργάζεται 10.000 κ.μ. βιοαερίου την ώρα και να παράγει 23,4 MW ετησίως. Ποσότητα που μεταφράζεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα περίπου 25.000 νοικοκυριών για σχεδόν 15 χρόνια, όσο αναμένεται δηλαδή να διαρκέσει η λειτουργία της μονάδας.

--> Κάντε κλικ για να δείτε: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Οφελος για οικονομία και περιβάλλον

Αρχικά, πάντως, η εταιρεία έπρεπε να διασφαλίσει ότι το βιοαέριο δεν θα εκλύεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα - κάτι που δεν ίσχυε όταν, στις αρχές του 2000, ο ΗΛΕΚΤΩΡ ανέλαβε να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα στον τότε Χώρο Διάθεσης Απορριμμάτων των Ανω Λιοσίων, αξιοποιώντας τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που μέχρι τότε απλώς σκεπάζονταν με χώμα. Χρησιμοποιώντας ειδικές μεμβράνες, οι όγκοι των σκουπιδιών στεγανοποιήθηκαν, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές, ώστε το εύφλεκτο αέριο να περνά αποκλειστικά μέσα από τις κατακόρυφες γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν στη χωματερή και, από εκεί, με ένα δίκτυο οριζόντιων σωλήνων, να διοχετεύεται στους καυστήρες. Οταν αργότερα λειτούργησε ο ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια, όπου τα απορρίμματα τοποθετούνται σε στεγανά «κύτταρα», το μόνο που χρειαζόταν ήταν να δημιουργήσουμε νέα κατακόρυφα φρεάτια και να τα συνδέσουμε με το ήδη υπάρχον δίκτυο», συμπληρώνει ο κ. Βεργανελάκης. Στεγανά «κύτταρα» που εξασφαλίζουν επίσης πως τα ρυπογόνα υγρά υπολείμματα των σκουπιδιών («τα στραγγίσματα») δεν θα διαφύγουν από τον πυθμένα μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Yπολείμματα που επεξεργάζονται εκ νέου με την αξιοποίηση του βιοαερίου. Συγκεκριμένα, η θερμότητα που παράγεται από την κατανάλωση του αερίου στους καυστήρες ζεσταίνει νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων.

Με αυτό τον τρόπο, από τα στραγγίσματα παράγονται καθημερινά 250 κ.μ. νερού, απαλλαγμένου κατά 99% από μολυσματικές ουσίες, το οποίο χρησιμοποιεί για την άρδευση του χώρου. Ετσι, εξοικονομείται νερό από το δίκτυο ύδρευσης που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 1.600 κατοίκων. Ενδεικτικά, μόνο για να παραχθεί η θερμότητα που εξασφαλίζουν οι καυστήρες θα χρειάζονταν κάθε χρόνο 3.500 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Βεργανελάκη, ότι «ακόμη και αν η χρήση του βιοαερίου δεν έλυνε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς θα σήμαινε ότι αξιοποιούμε ουσιαστικά ένα αέριο απόβλητο». Αλλωστε, η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων υπολογίζεται ότι αποτρέπει την καύση 200.000 τόνων λιγνίτη ετησίως, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Γι' αυτό και πλέον το βιοαέριο έχει ξεκινήσει να αξιοποιείται όχι μόνο σε αρκετούς ΧΥΤΑ άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και σε μεγάλες μονάδες βιολογικών καθαρισμών, αντί απλώς να φλέγεται σε πυρσούς καύσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η μονάδα της Ψυττάλειας, όπου από την επεξεργασία των λυμάτων παράγονται σε ετήσια βάση 11,25 MW ρεύματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ

Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων που συγκεντρώνονται σε χωματερές. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα μαζί με υδρατμούς και μικρές ποσότητες οργανικών ενώσεων. Οσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του βιοαερίου σε μεθάνιο, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το μεθάνιο, που είναι το βασικό συστατικό του, είναι 21 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκλωβισμό της θερμότητας, με συνέπεια να συμβάλλει καταλυτικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Science», το μεθάνιο (προέρχεται κυρίως από χωματερές, καύση ορυκτών καυσίμων, τη γεωργία και την κτηνοτροφία) θεωρείται υπεύθυνο περίπου για το ένα πέμπτο της ανόδου της θερμοκρασίας διαχρονικά.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Παρά το γεγονός ότι το βιοαέριο βοηθά στην επεξεργασία τόσο των υγρών όσο και των αέριων αποβλήτων των ΧΥΤΑ, αυτό δεν σημαίνει πως η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κώστα Βεργανελάκη, είναι η «καλύτερη περιβαλλοντική τεχνολογία για μια προσωρινή λύση όπως είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής», αφού και στη χώρα μας θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, οι οποίες θα μειώνουν δραστικά τον όγκο τους. Εκεί όμως όπου απουσιάζει οποιαδήποτε μέθοδος περιορισμού των εκπομπών μεθανίου είναι στην περίπτωση των «18 εκατ. τόνων κτηνοτροφικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη χώρα μας, τα οποία κατά κανόνα πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χιλιάδες… Κουρουπητούς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος Δέσμης Εργων Βιοαερίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απόβλητα που, όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοαερίου από το οποίο θα ήταν δυνατόν να παραχθεί θερμότητα και ηλεκτρισμός συνολικής ισχύος 350 MW - περίπου όση ενέργεια αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε καλοκαίρι, λόγω αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα. Προσθέτοντας ότι, με τη σωστή χωροθέτηση, 10 - 15 μονάδες σε όλη τη χώρα θα ήταν αρκετές γι' αυτόν το σκοπό. Επίσης, από τη διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων των βουστασίων, των σφαγείων και των πτηνοτροφείων σε βιοαέριο, παράγεται ένα λίπασμα υψηλής απόδοσης, 85% φθηνότερο από τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Υποβάθμιση από S&P σε “BB+”

Αναδημοσίευση: www.capital.gr, 19/2/10

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε “BB+” από “BBB-” με “σταθερό” outlook προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services.Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο οίκος αφαίρεσε τις αξιολγήσεις της εταιρείας από το CreditWatch όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές προοπτικές στις 17 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη ενέργεια όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο αντανακλά τη σύνδεση τους την οποία τώρα θεωρεί “περιορισμένη” καθώς λόγω των οικονομικών πιέσεων μπορεί να αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα σε περίπτωση ανάγκης έκτακτης στήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί πως η πιθανότητα παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης είναι πλέον “μέτρια”.“Το σταθερό outlook αντανακλά τις προσδοκίες πως η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ποσοστό Κεφαλαίων από Λειτουργικέs Δραστηριότητεs (FFO) ως προς τα χρέη σε προσαρμοσμένη βάση στο 20% καθώς και επαρκή ρευστότητα. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα μπορέσει να μετακυλήσει σε σημαντικό βαθμό στους πελάτες οποιαδήποτε αύξηση στα καύσιμα,”σημειώνει ο οίκος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη

Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών (500 εκατ. ευρώ), την δημιουργία "πράσινων" ΒΙΠΕ στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κα Κατσέλη τόνισε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση, κλπ.), οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση. Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

Η υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας το πρόγραμμα "πράσινης ανάπτυξης" θα οδηγήσει σε δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δις. ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία ο κ.Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα, "να ανοίξουμε πανιά, να επενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του τόπου".

Για το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και για τα φωτοβολταϊκά

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη στο πλαίσιο της συνέντευξης για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει νόμος του κράτους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρηματίες του χώρου των φωτοβολταϊκών για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Νωρίτερα ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έκανε λόγο σε ανακοίνωση για αναξιοπιστία και υπαναχωρήσεις του ΥΠΕΚΑ που απειλούν την αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο η δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ακυρώνει στην πράξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. "Η υπαναχώρηση του ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο και οι οποίες μιλούσαν ρητά για μη αλλαγή των όρων τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα χιλιάδων επενδύσεων", αναφέρει ο ΣΕΦ.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεμπλοκάρουν οι 1.600 προσλήψεις στη ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Έθνος, των Χαρ. Αναγνωστόπουλου - Χρ. Κολώνα, 18/2/10

Ξεμπλοκάρουν, όπως όλα δείχνουν, οι 1.600 προσλήψεις εργαζομένων στη ΔΕΗ, καθώς υπέρ του αιτήματος να εξαιρεθούν από το γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο τάσσεται η επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», πρόκειται να κάνει εντός των ημερών σχετική εισήγηση στον επί των Οικονομικών συνάδελφό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να αρθεί ή να εξαιρεθεί η ΔΕΗ, να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και έως τον Μάιο να έχουν πραγματοποιηθεί οι 1.600 προσλήψεις στην επιχείρηση.

Η κυρία Μπιρμπίλη απεδέχθη κατά τις πληροφορίες μας σχετικό αίτημα που της έθεσε στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, και τα μέλη του προεδρείου. Τα επιχειρήματα του συνδικάτου, που φαίνεται πως έπεισαν την υπουργό:

¬Η ΔΕΗ ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε απαγορευτικές για το Δημόσιο αποφάσεις.

¬Η ΔΕΗ έχει τεράστια κενά σε προσωπικό, με συνέπεια να τίθεται εν κινδύνω η αποτελεσματική λειτουργία της. Δαπανά δε ετησίως 140 εκατ. ευρώ σε υπερωρίες, ποσό με το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν προσλήψεις τη στιγμή που η ανεργία κορυφώνεται.

Υπενθυμίζουμε σχετικά με τον... μύλο των προσλήψεων στη ΔΕΗ:

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2004 και αφορούσε την πρόσληψη 2.031 εργαζομένων. Υστερα από παλινωδίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για 1.600 προσλήψεις, «πέρασαν» από το ΑΣΕΠ, ενεκρίθησαν και ήδη 277 άτομα θα έπρεπε να είχαν κιόλας πιάσει δουλειά, καθώς το όνομά τους δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η απαγόρευση όμως των προσλήψεων για το Δημόσιο μπλόκαρε και όλες τις προσλήψεις στη ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Συνεχίζεται η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού 1/2007

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1/2007.

Στη βάση της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, της υποχρέωσης της πολιτείας για τη δημιουργία συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, της προστασίας της ανεκτίμητης τεχνογνωσίας των εργαζομένων, της ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, συνεχίζεται η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού 1/2007. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλωσορίζει τους νέους συναδέλφους και δημοσίως ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν με τις προσπάθειές τους στην επίλυση του ζητήματος που προσωρινά είχε δημιουργηθεί.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Κοζάνης: Απόφαση για τη ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης της 17ης Φεβρουαρίου 2010 για τις προσλήψεις της ΔΕΗ Α.Ε.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης απαιτεί:
• Τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Δ.Ε.Η.
• Την άμεση πρόσληψη όλων των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς της Δ.Ε.Η. Α.Ε. , με απόρριψη κάθε διαδικασίας τμηματικών προσλήψεων.
• Την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Ε.Η. στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να διασφαλίζεται η τεχνογνωσία της και τα ζωτικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, στην οποία η Δ.Ε.Η. οφείλει την υπόστασή της και η χώρα μας την μεταπολεμική της ανάπτυξη χάριν της φθηνής λιγνιτικής ηλεκτρικής κιλοβατώρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέα Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ

Συγκροτήθηκε σε σώμα η Τοπική Επιτροπή 15 (Δυτική Μακεδονία) του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ ως εξής:
Πρόεδρος: Γιάννης Πετρίδης
Γραμματέας: Τάσος Θεοφανίδης
Μέλη: Ξενοφών Μιχαηλίδης, Χρήστος Μπάκαβος, Χαράλαμπος Μπιριτζής

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σύγκλιση Συμφώνου Συνεργασίας για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμφώνου Συνεργασίας - Συνύπαρξης της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία, παρουσία των βουλευτών Ν. Κοζάνης, με θέμα την πρόσληψη των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ ΑΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προς διευθέτηση το θέμα των νεοπροσληφθέντων στη ΔΕΗ

Αναμένεται η διευθέτηση του "αυτονόητου" τις επόμενες ημέρες, δηλαδή της συνέχισης της διαδικασίας πρόσληψης των επιτυχόντων των παλαιότερων διαγωνισμών της ΔΕΗ. Είναι γεγονός ότι ως χώρα αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην οικονομία και ίσως το Υπουργείο Οικονομικών θέλει λίγο χρόνο παραπάνω για τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Το ζητούμενο είναι να δοθούν. Σε αυτό συνηγορεί και η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Opengov.gr: Διαβούλευση για την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

Δημόσια Διαβούλευση ΥΠΕΚΑ στο opengov.gr

Με το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» θέτουμε τις βάσεις για την ταχεία και ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος μας, είναι να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον που δημιούργησε η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια, τους δεσμευτικούς στόχους για το 2020 και το νέο σύστημα για την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών που θα ισχύσει στην Ευρώπη από το 2013. Η δέσμευση μας για προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του οράματός μας για την Πράσινη Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας θα εξειδικευθεί με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ το οποίο θα περιλαμβάνει τις στρατηγικές μας επιλογές για την επίτευξη των στόχων του 2020.

κλικ για περισσότερες πληροφορίες από το opengov.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας: Σταδιακή πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της ΔΕΗ

Σήμερα (Τρίτη) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος, συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ για τη διαδικασία απορρόφησης των επιτυχόντων του διαγωνισμού που έγινε το 2007. Με δεδομένες και καταγραμμένες τις ανάγκες του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας τόσο από τους εργαζόμενους, όσο από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, αυτές τις μέρες δίνει τη μάχη να ξεπεραστεί το πρόβλημα που ανέκυψε. Ο Γενικός Γραμματεάς της Περιφέρειας παρουσία του Προέδρου, του αναπληρωτή Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου «Σπάρτακος», επικοινώνησε με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών που ήταν εξουσιοδοτημένη να μιλήσει για το θέμα και του δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μείνει κανένας έξω από τις προσλήψεις και ότι θα αρχίσει η σταδιακή απορρόφηση των νέων εργαζόμενων της επιχείρησης.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός. Από την πλευρά του ο κ. Κίρκος είπε στους εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΔΕΗ, ότι είναι γνωστές οι ανάγκες της επιχείρησης και της κοινωνίας για προσωπικό και ότι η πολιτεία θα καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των προσλήψεων της ΔΕΗ χρονίζει από το 2007 και τώρα δίνεται η λύση του.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Δελτίο Τύπου για την κατάληψη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΑΛΗ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΑΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Μ Ο Ν Ο Δ Ρ Ο Μ Ο Σ

Εξαντλημένο προσωπικό, ανεξέλεγκτες υπερωρίες, δουλεμπορικά καθεστώτα, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, μαρασμός, αναρχία, χάος. Φθίνουσα πορεία για όλους. Για την Επιχείρηση, τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία (που έχει την ιδιαιτερότητα να αριθμεί εκατοντάδες επιτυχόντων σε σχέση με άλλες περιοχές και εκ των πραγμάτων να αισθάνεται περισσότερο άμεσα και έντονα τις συνέπειες των γεγονότων), τη χώρα ολόκληρη, γιατί η οικονομική δύναμη της Ελλάδας είναι συνδεμένη – εξαρτημένη από την πορεία της ΔΕΗ.
ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε., που αφήνουν ΑΚΑΛΥΠΤΟ ένα ολόκληρο Έθνος;
Σήμερα, μαζικά και δυναμικά στείλαμε ένα ακόμα μήνυμα με αποδέκτες όλους εκείνους που ¨ελαφρά τη καρδία¨ αποφάσισαν να φρενάρουν την ανάπτυξη της περιοχής, να δημιουργήσουν ζήτημα κοινωνικό και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κοινωνικό αναβρασμό και αναστάτωση, που μόνο αρνητική συμβολή μπορούν να έχουν στο ήδη δυσμενές κλίμα που υπάρχει για τη χώρα, τις προοπτικές κα την εξέλιξή της.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, συναντώντας την άμεση ανταπόκριση, των εν δυνάμει αλλά και μελλοντικών εργαζόμενων , των φορέων, παραγόντων, συλλόγων, σωματείων και κάθε άλλης ομάδας που έχει συνειδητοποιήσει το πόσο αρνητική επίδραση έχουν οι εξαγγελίες για πάγωμα των προσλήψεων, προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδιασμού του για έναρξη των κινητοποιήσεων με ολοήμερη κατάληψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Εντείνουμε τους αγώνες και πορευόμαστε μέρα με τη μέρα ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν. ΑΝΕΝΔΟΤΑ και αποφασιστικά δίνουμε τον αγώνα μέχρι τελικής πτώσης.
Συστρατευόμαστε με τις αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ και των Εργατικών Κέντρων, προγραμματίζουμε, εκτιμούμε και προχωρούμε σε κάθε είδους ενέργεια που θα ισχυροποιήσει τη διεκδίκησή μας. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί το μέλλον της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση το μέλλον της περιοχής, δεν ενδιαφέρει μόνο τους ΔΕΗτζίδες αλλά όλους τους πολίτες. Αυτό είναι κάτι που ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε. ΤΩΡΑ, που βαλλόμαστε όλοι, που κινδυνεύει η μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, που κλονίζεται το ίδιο το μέλλον των παιδιών μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Κοζάνης: Έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ

Η διάχυτη ανησυχία και αναστάτωση της κοινωνίας του Νομού Κοζάνης για την αναστολή προσλήψεων των επιτυχόντων στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. θέτει έντονο προβληματισμό τόσο για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας, όσο και για την προοπτική της περιοχής μας ως ενεργειακής καρδιάς της πατρίδας μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης με υπευθυνότητα, τεκμηρίωση και διαχρονική σταθερότητα αγωνίζεται για τα μείζονα ζητήματα της άμεσης πρόσληψης προσωπικού στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης και Ακρινής καθώς και τη δημοπράτηση του νέου ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», ως ζωτικής σημασίας για το Νομό Κοζάνης. Συνθέτοντας τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των πολιτών και των φορέων του τόπου μας συγκαλείται έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 στις 7 το βράδυ, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του «Συμφώνου Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την Τοπική Κοινωνία» την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 8 το βράδυ, για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση στήριξης των στρατηγικών συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ως πότε θα ασχολούμαστε με τα "αυτονόητα";

Αυτή η "δυνατότητα" που έχουμε ως χώρα να ασχολούμαστε με τα "αυτονόητα" είναι φοβερή.
Για το "αυτονόητο" των διασφαλίσεων των μετεγκαταστάσεων έπρεπε να ασχολούμαστε τρία χρόνια (!) και ακόμη δεν τελειώσαμε... Η ΔΕΗ μόλις τους τελευταίους μήνες αντιλήφθηκε ότι το "έλλειμα αξιοπιστίας" που υπάρχει, δημιουργήθηκε με δική της κυρίως υπεθυνότητα διαχρονικά και έχει κάνει τις τοπικές κοινωνίες να στέκονται κριτικά απέναντι της.
Για το "αυτονόητο" των νέων μονάδων Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2 (στη μόνη περιοχή της χώρας που το απαιτούν) δεν έχουμε ακόμη "φως".
Για το "αυτονόητο" της στελέχωσης της ΔΕΗ, ιδιαίτερα στην "πρώτη γραμμή", που είναι οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία πρέπει πάλι να ασχοληθούμε και μάλιστα για προσλήψεις που αφορούν παλαιότερους διαγωνισμούς για τους οποίους έχουμε και αποτελέσματα επιτυχόντων. Το τελευταίο, για τους γνωρίζοντες, έφερε όλους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο να εξεγερθούν, σε όλα τα επίπεδα και να μιλάμε και για καταλήψεις.
Λίγος κοινός νους δεν βλάπτει. Ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες για τη χώρα είναι κρίσιμες. Ας μην παλεύουμε για τα "αυτονόητα". Το έχουμε ξαναπεί: Ας αφήσουμε τις υγιείς δυνάμεις να δημιουργήσουν και να μην αναλωνόμαστε σε συγκρούσεις χωρίς λόγο. Ας δουν στην κυβέρνηση τα "αυτονόητα" και εάν είναι θέμα διευκρινήσεων ας τις δώσουν μια μέρα νωρίτερα. Για να μην σπαταλάμε άλλους ανθρώπινους πόρους που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γιάννης Βλατής: ΔΕΗ - Προσλήψεις ή συρρίκνωση;

Ο Νομός μας, καλώς ή κακώς, έχει ταυτίσει την οικονομική του δραστηριότητα με την ανάπτυξη της ΔΕΗ τα τελευταία 50 χρόνια. Επομένως όποιες αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ μας αφορούν άμεσα.
Το Ενεργειακό Κέντρο υπολειτουργεί εδώ και χρόνια. Δεν παράγει σύμφωνα με τις δυνατότητές του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εργαζομένων και στελεχών. Ένας σοβαρός λόγος είναι οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού που προϊόντος του χρόνου επιδεινώνονται. Όλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική.
Η προσέγγισή μας είναι λάθος όταν αντιμετωπίζει τα πράγματα μέσα από τη οπτική μείωσης της ανεργίας. Γιατί ποια επιχείρηση θα μπορούσε να επιβιώσει με υπεράριθμο προσωπικό, όταν μάλιστα στην περιοχή μας αυτό αποτελεί το 50% του κόστους λειτουργίας της;
Όμως ποια επιχείρηση θα είχε μέλλον, όταν επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε εξοπλισμό παραμένουν ανενεργές από έλλειψη προσωπικού επί χρόνια; οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία θα είχε κάνει προσλήψεις σε ένα μήνα.
Αντίθετα εδώ, έχουμε την περίπτωση να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαγωνισμών από το 2007 και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Προσλήψεις που σχεδιάσθηκαν για να αντιμετωπίσουν ανάγκες του 2003, υπολείπονταν σαφώς των επιχειρηματικά απαραίτητων και το 2010 συζητούμε ακόμη αν θα γίνουν.
Είναι λάθος να εμπλέκουμε αυτές τις προσλήψεις στην κυβερνητική απόφαση για πάγωμα. Διότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει και σε ένα ακόμη πρόβλημα που πολλοί δεν το γνωρίζουν: Το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί διαρκώς στα όρια. Χωρίς εφεδρείες, κινείται επί ξυρού ακμής, με κίνδυνο το σβήσιμο μονάδων από έλλειψη λιγνίτη. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ο ΑΗΣ Μελίτης που οδηγήθηκε σε «συντήρηση», ώστε να καλυφθεί το πραγματικό πρόβλημα. Με τα ίδια κινδυνεύουν και άλλες μονάδες για τους ίδιους λόγους.
Καλείται η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ να πάρουν τις αποφάσεις τους. Θέλουμε μια Δ.Ε.Η. ανταγωνιστική, με ηγετικό ρόλο στη χώρα και τα Βαλκάνια ή μια επιχείρηση με 51% μεν στο δημόσιο, αλλά συρρικνωμένη στην εσωτερική αγορά, έρμαιο τυχάρπαστων ιδιωτών που εκμεταλλεύονται νομοθετικές σε βάρος της ΔΕΗ ρυθμίσεις από τη Ν.Δ. ή «τσαντάκηδων» που παίζουν με τα ρυθμιζόμενα, πάλι σε βάρος της ΔΕΗ, τιμολόγια;
Πως θα υπάρξει ανάπτυξη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού χωρίς νέο αίμα; Ποιο μέλλον έχει όταν μόνο λίγες εκατοντάδες είναι κάτω των 30 ετών από τους 22.000 εργαζομένους της;
Ποιοι πλέον θα λειτουργήσουν το υπάρχον εξοπλιστικό δυναμικό αλλά και τις νέες μονάδες που εξαγγέλλονται;
Όπως κοινωνίες χωρίς νέους δεν έχουν προοπτική, έτσι και επιχειρήσεις χωρίς ανανέωση με εξειδικευμένο προσωπικό δεν έχουν μέλλον. Γι’ αυτό πρέπει αυτή η ιστορία να τελειώσει τώρα. Άμεση υλοποίηση των προσλήψεων, γρήγορη κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΗ, καταγραφή των αναγκών της σε προσωπικό και επενδύσεις και ολοκλήρωσή τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...