.

Παγώνουν φωτοβολταϊκά 4.000 MW

Σε περίπου 4.000 MW υπολογίζεται η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών πρότζεκτ των οποίων η υλοποίηση παγώνει, εξαιτίας των ρυθμίσεων που προβλέπει η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για έργα που είχαν λάβει άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, αλλά έχουν χάσει τις προθεσμίες και πλέον εμπίπτουν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αναστέλλει τις διαδικασίες σύνδεσης ως το τέλος του 2013.

Στο παιχνίδι
Αντίθετα, παραμένουν στο παιχνίδι, όσα έργα είχαν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και με τον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΗΕ) ή συμβάσεις σύνδεσης με τη ΔΕΗ.
Η συνολική ισχύς των έργων αυτών εκτιμάται σε 1.000 με 1.200 MW, αλλά η εγγυημένη τιμή που θα πάρουν για την ενέργεια που θα εγχύουν στο σύστημα θα είναι αυτή που θα ισχύει τη στιγμή της ηλέκτρισής τους.
Η αναστολή των περαιτέρω διαδικασιών σύνδεσης, επί της ουσίας, αφορά όσους είχαν λάβει άδεια από τη ΡΑΕ ή όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ πριν να απαγορευτεί η εξέταση νέων αιτημάτων, τον Αύγουστο του 2012 όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για τους φωτοβολαϊκούς σταθμούς. Οσοι είχαν τις άδειες αυτές και δεν προχώρησαν τους αμέσως επόμενους μήνες στις απαιτούμενες διαδικασίες, τώρα θα πρέπει να περιμένουν ως το 2014, τουλάχιστον.
Τα περιοριστικά μέτρα για τα νέα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και κατ' επέκταση του ΛΑΓΗΕ, του φορέα που πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το έλλειμμα «τρέχει» με 300 εκατ. ευρώ και απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά ηλεκτρισμού.

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου