.

Ειδικό Ταμείο για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ως εργαλείο για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελεί το νέο στοιχείο που εισάγεται στο κυπριακό Μνημόνιο, σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο που δημοσιοποίησε χθες η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Το κείμενο, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, συνδέει ευθέως την οικοδόμηση μιας νέας ενεργειακής βιομηχανίας με τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους. Στα δημοσιονομικά δίνεται παράταση ενός έτους για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (το 2017, από το 2016), ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει η προσαρμογή να ολοκληρωθεί το 2018.

Ειδικότερα, το κείμενο προβλέπει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την υλοποίηση της υποδομής που απαιτείται για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το σχέδιο θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτούμενες επενδύσεις, το κόστος τους, τις πηγές χρηματοδότησης, ενώ θα υπάρχει και μια προβολή των ροών εσόδων.
Το σημαντικότερο είναι ότι ζητείται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης ενός ταμείου το οποίο θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, το ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, ζητούνται σαφείς κανόνες που θα διέπουν τις εισροές και εκροές, ως μέρος του δημοσιονομικού πλαισίου της Κύπρου. Το σχέδιο του Μνημονίου τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης βιομηχανίας υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαίας υποδομής, προκειμένου το δημόσιο χρέος να βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία, αλλά και για να δημιουργηθεί αξία για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών γενεών. Αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Η κυβέρνηση Χριστόφια είχε καταλήξει στα τέλη Νοεμβρίου σε μια πρώτη συμφωνία με την τρόικα για το Μνημόνιο, το οποίο μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις έχει ξεπεραστεί σε ορισμένα σημεία του, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες. Το «πρώτο» Μνημόνιο δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ένα μεγάλο πακέτο μνημονιακών δημοσιονομικών νόμων. Πρακτικά, ο προϋπολογισμός του 2013 είναι μνημονιακός.
Τα χρονικά πλαίσια για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι στενά και τα πάντα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο στις 12 Απριλίου. Με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα να έχουν πάρει τον δρόμο τους, η συμφωνία με την τρόικα για το Μνημόνιο, και τη δανειακή σύμβαση και το οικονομικό πρόγραμμα που θα το συνοδεύουν, πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ώστε το αργότερο στις αρχές Ιουνίου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση, προκειμένου στις 3 Ιουνίου να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Συνεδρίαση ΥπουργικούΤο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες άτυπα και ασχολήθηκε με την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης. Οι εκκρεμότητες αφορούν ζητήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, τα διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και στον δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και το «κούρεμα» των καταθέσεων, η προσπάθεια που γίνεται είναι να εξασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου