.

Η θέση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας σχετικά με την ίδρυση συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας συνεδρίασε την 4-4-2013 με θέμα «Διατύπωση γνώμης σχετικά με το τελικό σχέδιο «Αθηνά» και ασχολήθηκε διεξοδικά με το ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού «Συμπλήρωση και επικαιροποίηση στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 3311/1-3-2013 υποβληθέν ερώτημα για διατύπωση γνώμης σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ- Για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης» (Α.Π.4613/29-3-2013) και διαπιστώνει:

A. Σχετικά με την ίδρυση συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτ.  Μακεδονίας.
Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού είναι προχειρογραμμένο και δεν προέκυψε ύστερα από διαβούλευση και ακαδημαϊκού επιπέδου διάλογο με τα αρμόδια όργανα του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Παρόλα αυτά κατανοώντας τα αισθήματα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την διάσωση του Πανεπιστημίου  Δυτ. Μακεδονίας και λαμβάνοντας υπόψη την θέση της Διοίκησης του Ιδρύματος προχώρησε σε λεπτομερή εξέταση και διαπιστώνει τα εξής:
Το ΤΕΙ Δυτικής  λειτουργεί από το 1976 ως αυτοδιοίκητο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με επάρκεια  κτηριακών εγκαταστάσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού και έχει συμβάλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
  • Θεωρεί θετική την παραμονή και Δεύτερου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Δυτική  Μακεδονία.
  • Θεωρεί θετική τη προοπτική συνεργιών των δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών  Ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση τα ανταγωνιστικότητας  τους και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της  Περιοχής.
  • Εκφράζει επιφυλάξεις για το σύννομο της διαδικασίας ίδρυσης  Συνομόσπονδου ΑΕΙ  καθώς δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
  • Εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την σκοπιμότητα της επιλεκτικής εφαρμογής   του Συνομόσπονδου ΑΕΙ.
  • Το προτεινόμενο σχέδιο δεν διασφαλίζει την  ισότιμη συμμετοχή των δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  στην διοίκηση και  στις αρμοδιότητες.
  • Θεωρεί ότι η οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας πρέπει να διασφαλίζει την διατήρηση του Αυτοδιοίκητου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  • Πριν εξετασθεί η προοπτική Συνομοσπονδοποίησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός ακαδημαϊκός διάλογος που θα κατοχυρώσει την ισοτιμία των δύο Ιδρυμάτων και θα αναδείξει  τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για αυτά όσο και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Εφόσον κρίνει ότι πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
Β.  Σχετικά με το ερώτημα που αφορά την οργάνωση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας
 α) Εκφράζει την έντονη αντίθεση  του στην μη συμμετοχή της Διοίκησης του Ιδρύματος στην διαμόρφωση των μέχρι τώρα προτάσεων σχετικά με τη δομή και την αναδιάρθρωση του Ιδρύματος και
β)  Διαπιστώνει ότι το σχέδιο αυτό βρίθει λαθών και ασαφειών και δεν μπορεί να  αποτελέσει βάση  για συζήτηση.
Επανέρχεται, λοιπόν, στην προηγούμενη απόφαση- θέση του και ζητεί να αποσυρθεί εξ  ολοκλήρου το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και να ξεκινήσουν από την  αρχή οι σχετικές επαφές και συζητήσεις με ακαδημαϊκά κριτήρια.
                                                                             Με τιμή

                                                            Ιωάννης Βέργαδος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου