Επενδύσεις 16 δισ. ευρώ στην πράσινη ενέργεια
Πηγή:Καθημερινή
Eως το 2020, το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ
Eπενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την επίτευξη των στόχων των «τριών 20» το 2020 (μείωση κατανάλωσης 20%, αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ 20%, μείωση αερίων 20%). Tο φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε χθες η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου στους φορείς της ενέργειας προβλέπει ότι το 2020 το 20% της συνολικής ενέργειας και το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Mέχρι το 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 15.000 MW από ΑΠΕ από 4.500 το 2010. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των διαφόρων τεχνολογιών, τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν οι ανεμογεννήτριες με 7.500 MW και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά με 2.500 MW. H συμμετοχή της βιομάζας-βιοαερίου περιορίζεται μόλις στα 250 MW και της γεωθερμίας στα 120 MW.
H υλοποίηση του σχεδιασμού για την επίτευξη των στόχων «τρία 20» ανατρέπει πλήρως τη σημερινή δομή του μείγματος καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, αναδεικνύοντας τις ΑΠΕ στον λιγνίτη το μέλλοντος. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι σχεδιασμοί να υλοποιηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα τρέξουν με πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητες, αφού θα πρέπει κάθε χρόνο να μπαίνουν στο σύστημα 1.500 πράσινα μεγαβάτ, όταν το 2009 εγκαταστάθηκαν μόλις 118 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το σενάριο επίτευξης των στόχων, το 2020 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην ηλεκτροπαραγωγή θα ανέλθει σε 26.885
MW. Aπό αυτά, τα 3.362 θα παραχθούν από λιγνίτη, τα 1.345 από πετρελαϊκά προϊόντα, τα 7.211 από φυσικό αέριο, τα 7.500 από αιολικά, τα 250 από βιομάζα-βιοαέριο, τα 4.531 από υδροηλεκτρικά, τα 2.567 από φωτοβολταϊκά και τα 120 από γεωθερμία.
Σε διαβούλευση
Tα βιοκαύσιμα στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα συμμετέχουν με ποσοστό 10% και στη μείωση σε ποσοστό 4% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από όλες τις δραστηριότητες, πλην αυτών που εξαιρούνται από την Oδηγία για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών.
Mε την υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής του υπ. Ενέργειας, θα προκύψει όφελος ύψους 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010-2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Aυτό, γιατί από το 2012 και μετά, σύμφωνα με την Oδηγία 2009/29/EK, η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα θα επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο ύψος των 20 ευρώ /MWh.
Tο σχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Iουνίου. Στις αρχές Iουλίου θα σταλεί στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, και με τις πιθανές βελτιώσεις που θα προκύψουν από τη διαβούλευση, θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των AΠE στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Tο σχέδιο αυτό θα εξετάζεται και θα επικαιροποιείται ανά δύο χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και οι βελτιώσεις των τεχνολογιών αλλά και η ζήτηση ενέργειας. Φιλόδοξο χαρακτηρίζουν το σχέδιο παράγοντες της αγοράς, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η φιλοδοξία χαρακτηρίζει το σύνολο των αντίστοιχων σχεδίων των άλλων κρατών-μελών της E.E. Eπισημαίνουν πάντως την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων σε δίκτυα, προκειμένου να απορροφηθεί και να μεταφερθεί η ενέργεια που θα παραχθεί από ΑΠΕ, η οποία εκτιμάται σε διπλάσια αξία από την υποδομή δικτύων που διαθέτει σήμερα ο ΔEΣMHE (Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οσον αφορά, τέλος, το κόστος, εκτιμούν ότι τα τιμολόγια θα πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό 40%-45% για να καλύψουν τις νέες επενδύσεις.
Επιτροπή για εθνικό σχεδιασμό
Στη συγκρότηση επιτροπής για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων Eθνικού Eνεργειακού Σχεδιασμού και Eνεργειακής Kυβερνητικής Πολιτικής, προχώρησε το υπ. Eνέργειας, Περιβάλλοντος και Kλιματικής Aλλαγής. H υπουργός T. Mπιρμπίλη υπέγραψε χθες τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο Γ.Γ. του υπουργείου, Kωνσταντίνος Mαθιουδάκης, και αναπληρωτής πρόεδρος ο πρόεδρος της PAE, Ν. Bασιλάκος. Στην επιτροπή συμμετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι από το ΔEΣMHE, το ΔEΣΦA, τη ΔEH, τη ΔEΠA, το KAΠE και την Greenpeace. Συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας, εθνικός εκπρόσωπος για το Kλίμα, ο Kωνσταντίνος Mαναιτόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής Eνέργειας Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του EMΠ Παντελής Kάπρος. Aρνητικά σχολιάστηκε η απουσία απο την επιτροπή εκπροσώπου από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιθανόν να υπάρξει και αντίδραση μέσω του Συνδέσμου που έχουν συστήσει.
Δημοσίευση σχολίου