.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ενέργεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ενέργεια.
Υπογράφεται από 50 ελληνικές πόλεις. Η Κοζάνη εκτός

Ο παγκόσμιος αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί γενναία μέτρα σε όλους τους τομείς : βιομηχανία, μεταφορές, γεωργία, αστικές δραστηριότητες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις και τα δημοτικά τους συμβούλια για αυτό ; Πολλά. Να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα υλοποιώντας δράσεις εξοικονόμησης, να συμβάλουν στη παραγωγή πράσινης ενέργειας, να πειθαρχήσουν σε ποσοτικούς στόχους παγκόσμιας αποδοχής, όπως η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20 %.
Οι πόλεις λοιπόν που έχουν αποδεχτεί σε όλο τον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα ίδρυσαν ένα δίκτυο κοινών δράσεων και στόχων. Είναι το λεγόμενο «Σύμφωνο των Δημάρχων». Tα μέλη του Συμφώνου δεσμεύονται ότι θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 πάνω από 20%, μέσω της υλοποίησης δικού τους Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SEAP), το οποίο πρέπει να υποβάλουν μέσα σε ένα χρόνο. Ακολούθως οφείλουν να δημοσιεύουν περιοδικές εκθέσεις που θα σκιαγραφούν την πρόοδο των σχεδίων δράσης τους.

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων έχουν ενταχτεί εκατοντάδες πόλεων σε όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών πενήντα ελληνικές πόλεις. Από τη Δυτική Μακεδονία καμία, με εξαίρεση την Πτολεμαίδα. Η Κοζάνη και οι άλλοι «ενεργειακοί δήμοι» τι φοβούνται ; Μήπως παρεξηγηθεί κανείς από τη ΔΕΗ ή τη Νομαρχία ή τους βουλευτάδες που θεωρούν το CO2 «αθώο αέριο» ; ‘Ή μήπως κακολογηθεί το «εθνικό μας καύσιμο», που εκπέμπει κατά την καύση του 30.000.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο ?
Από πράσινα συνθήματα και υποσχέσεις των «μονομάχων» του 2ου γύρου χορτάσαμε αυτές τις μέρες. Από πράσινες δράσεις όμως είμαστε μονίμως πεινασμένοι ..

12-11-2010

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου