.

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τον λιγνίτη

erotimatiko lampirizonΑναδημοσίευση: Το Βήμα

Προβληματισμό για την ενεργειακή απελευθέρωση στη χώρα μας προκαλεί η χθεσινή ματαίωση της συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, ύστερα από δική τους πρωτοβουλία. Για το θέμα αυτό υπάρχει πλέον ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, αν και η υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα υπάρξει παραπομπή,η συνεννόηση θα φέρει αποτελέσματα» . Ηδη στις Βρυξέλλες βρίσκεται για λεπτές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μαθιουδάκης , ο οποίος διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα «σπάσει» την αποκλειστική χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ και θα ανοίξει την αγορά ηλεκτρισμού.

«Η συνάντηση με την τρόικα θα γίνει και θα είναι πιο ουσιαστική στην επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα» είπε χθες η κυρία Μπιρμπίλη προσθέτοντας: «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος ως προς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο μνημόνιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος αναβολής της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας». Ο τυπικός λόγος της αναβολής είναι ο φόρτος εργασίας του κλιμακίου, αλλά δεν αποκλείεται οι τρεις να θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα για γρήγορη λύση στο θέμα, αφού είναι απίθανο να φοβήθηκαν την ειρηνική συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι τελευταίες τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα τιμολόγια, την 5η ημέρα αναφοράς, τον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη μεταφορά και τη διανομή της ΔΕΗ.

Ωστόσο η τρόικα αλλά και οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζουν ασφυκτικά για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος με επίκεντρο τη ΔΕΗ και τον λιγνίτη, λέγοντας προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν δεν βρείτε κάποια άλλη ισοδύναμη λύση για τη ΔΕΗ, τότε η Επιχείρηση θα πρέπει να πουλήσει σε διεθνή πλειστηριασμό το 40% των λιγνιτικών μονάδων της».

Η ενοικίαση λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος ή η ανταλλαγή παραγωγής από οποιαδήποτε μονάδα της ΔΕΗ με παραγωγή άλλης μονάδας είναι οι δύο λύσεις τις οποίες προτείνει η υπουργός Ενέργειας σε τρόικα και κοινοτικούς. Μέχρι στιγμής πάντως συμφωνία για το θέμα δεν υπήρξε, γι΄ αυτό άλλωστε και ο κ. Μαθιουδάκης προσπαθεί να πείσει τους κοινοτικούς να δεχθούν το «ελληνικό σχέδιο». Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ως τη Δευτέρα, θα εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων την ερχόμενη Τετάρτη, διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση περίπου 20 ημερών, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το «ισοδύναμο τίμημα» που ζητούν οι κοινοτικοί ώστε να μην εξωθηθεί η κυβέρνηση να πουλήσει κομμάτι της ΔΕΗ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την καθυστέρηση στη λύση μετά το τέλος Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο η κυρία Μπιρμπίλη πιστεύει ότι «θα αποφευχθεί σίγουρα».

Τι προτείνει η ίδια η επιχείρηση
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να ενοικιάσει την παραγωγική δυναμικότητα των σταθμών, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ο πρόεδρός της κ. Α. Ζερβός. Εναλλακτικά η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε ανταλλαγή παραγωγικής δυναμικότητας προσφέροντας η ίδια λιγνιτική παραγωγή και αποδεχόμενη παραγωγή ρεύματος από λιγότερο ρυπογόνες μορφές, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, λύση την οποία προκρίνει μεν η Επιχείρηση, αλλά δεν τη θεωρούν επαρκή οι κοινοτικοί, οι οποίοι απαιτούν κάτι περισσότερο.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την πλευρά της προτείνει πώληση των δημόσιων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Ελασσόνα και Δράμα, στο πρότυπο της Βεύης στη Φλώρινα, προκειμένου να αποφύγει πώληση μονάδων. Η λιγνιτική λύση δεν είναι η πλέον πρόσφορη, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζικά κεφάλαια, ενώ και η απόσβεση μιας λιγνιτικής μονάδας απαιτεί δύο δεκαετίες, οι οποίες θεωρούνται μεγάλος χρόνος σήμερα για έναν επενδυτή. Ωστόσο, παρά τις ποινές για τους ρύπους από το 2013, μια μοντέρνα λιγνιτική μονάδα θα παραμένει κερδοφόρα τουλάχιστον ως το 2020.

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι χθες έξω από το ΥΠΕΚΑ περίμεναν την τρόικα, που τελικώς δεν ήρθε, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ενώ μετά τη ματαίωση ένα από τα σωματεία της ΔΕΗ με δύναμη σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα, ο «Σπάρτακος», εξέδωσε διθυραμβική ανακοίνωση εκτιμώντας ότι η δική τους παρουσία «εξεδίωξε» την τρόικα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=368426&dt=20/11/2010#ixzz15nee2J00

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου