.

Πνίγηκε στη σκόνη και την τέφρα το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Φλώρινας

Αναδημοσίευση: Εφ. Πτολεμαίος, της Ρόη Βασδατέκη, 11/11/10

Οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει από προχθές το ενεργειακό λεκανοπέδιο, από την Φλώρινα μέχρι και νότια της Κοζάνης, καθώς πνίγηκε στη σκόνη, καθώς σε αυτή των ορυχείων και των σταθμών της ΔΕΗ ήρθε να προστεθεί και η σκόνη από την Αφρική.
Το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα καταγράφουν και οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, οι δείκτες των οποίων ξεπέρασαν το επίπεδο συναγερμού και καθηλώθηκαν σε βαθύ κόκκινο.
Ειδικότερα, οι δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους σταθμούς μέτρησης που είναι εγκατεστημένοι στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 έδειχναν χθες όλη μέρα 10/10 και ήταν βαμμένοι με βαθύ κόκκινο χρώμα, πράγμα που δήλωνε ότι το υψηλό επίπεδο της ρύπανσης και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό της περιοχής, και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Κόκκινο έδειχναν όλοι οι σταθμοί μέτρησης ρύπανσης της ατμόσφαιρας που έχουν εγκατεστημένους η ΔΕΗ και το ΚΕΠΕ, και συγκεκριμένα σε: Φλώρινα, Βεύη, Αμύνταιο, Αναργύρους Φλώρινας, Καρυοχώρι Εορδαίας, Πτολεμαΐδα, στον Οικισμό της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα, στην Μαυροπηγή, στην Ποντοκώμη, στην Ακρινή και την Κοιλάδα του δήμου Ελλησπόντου, στην πόλη της Κοζάνης, ακόμη και στα Πετρανά και στην Κάτω Κώμη.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΠΕ της Ν.Α. Κοζάνης, Σταμάτη Ζώρα, δεν οφείλεται αυτή τη φορά στη δραστηριότητα των ορυχείων της ΔΕΗ, αλλά στους νοτιάδες που επικρατούν αυτές τις μέρες και μεταφέρουν σκόνη από την Αφρική, η οποία έχει εξαπλωθεί στην Ανατολική και Νοτιανατολική Μεσόγειο και σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έφθασε μέχρι στη Νότια Ρουμανία.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, το φαινόμενο επρόκειτο να έχει αρχίσει να υποχωρεί από τα μεσάνυχτα και να ανακουφίσει την βεβαρημένη ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου