.

ΠΑΣΚ Διπλ. Μηχανικών Δυτ. Μακεδονίας: Ανακοίνωση για συνάντηση Τρόικας με Μπιρμπίλη



Η ΠΑΣΚ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενόψει της συνάντησης της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους εκπροσώπους της Τρόικας προκειμένου να εξευρεθεί «λύση» παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, συμπαραστεκόμενη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ,

ΔΗΛΩΝΕΙ ότι :

  • Το βασικό πλαίσιο ρύθμισης της απελευθερωμένης από τον Φεβρουάριο του 2001, σύμφωνα με την Οδηγία 96/92 της Ευρ. Ένωσης, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας με το Ν. 2773/99 "Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας-Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις, με τον οποίο ιδρύθηκαν η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ μετατράπηκε σε μετοχοποιημένη ΑΕ και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Με το Ν. 3175/2003 (άρθρο 23, παρ. 9 & 12) η ΔΕΗ αποκλείστηκε από διαγωνισμούς για νέες Μονάδες παραγωγής που εντάσσονται στο Ηλεκτρικό Σύστημα μέχρι 1.7.2007 και με το Ν.3426/2005 (άρθρο 30, παρ. 4) ο αποκλεισμός παρατάθηκε μέχρι τις 31.12.2010. Ο αποκλεισμός αυτός της ΔΕΗ έγινε προκειμένου να διευκολυνθούν να εισέλθουν ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Κανένας δεν απέκλεισε τους ιδιώτες επενδυτές από το να επιλέξουν ως καύσιμο για τις δικές τους Μονάδες το λιγνίτη. Αντίθετα, μόνοι τους επέλεξαν το φυσικό αέριο, επειδή απαιτεί χαμηλότερο ύψος επενδυμένου κεφαλαίου. Μόλις ωστόσο είδαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και ότι με το κόστος του καυσίμου, που οι ίδιοι επέλεξαν, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το λιγνίτη και τα νερά, απαιτούν είτε να σταματήσουν να παράγουν οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές Μονάδες, είτε να τις αποκτήσουν άκοπα οι ίδιοι. Όμως αυτό δεν είναι απελευθέρωση της αγοράς, αλλά χαριστική μεταβίβαση της αγοράς και παράδοση του Έλληνα καταναλωτή ως όμηρου σε συγκεκριμένους ιδιώτες, που θέλουν εξασφαλισμένη την κερδοφορία τους χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο.

  • Οι Μονάδες της ΔΕΗ έγιναν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις εκχωρήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο σε κρατικοδίαιτους «επενδυτές». Και επίσης κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις κλείσει πρόωρα με διάφορες προφάσεις, προκειμένου να αντικαταστήσει τον εγχώριο λιγνίτη με εισαγόμενο φυσικό αέριο, με πρόσχημα την ευκολότερη διείσδυση των ΑΠΕ. Μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα, σπρώχνει τη χώρα στη χρεωκοπία και τη Δυτική Μακεδονία στο μαρασμό και την απαξίωση.

ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ

  • την Κυβέρνηση να μην ενδώσει στις πιέσεις των ψευτοεπενδυτών,

  • τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να αντισταθούν στα σχέδια της Τρόικας με την ανάλογη στάση τους στο Κοινοβούλιο,

  • τους νεοεκλεγέντες αλλά και τους απερχόμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμπαραταχθούν στον αγώνα για τη συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.


       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                       Ο ΑΝΑΠΛΗΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              (Τ.Υ.)                                                                (Τ.Υ.)

ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                   ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου